ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η Αλ Κάιντα σχεδίαζε επίθεση στο Βατικανό

0

Συνελήφθησαν 20 μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης εκ των οποίων δύο συνεργοί του Οσάμα Μπιν Λάντεν - Συγκέντρωναν ποσά για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων σε Ιταλία, Αφγανιστάν και Πακιστάν

Έπειτα από μεγάλη και προσεκτική επιχείρηση οι άνδρες της ιταλικής αστυνομίας κατάφεραν να εξαρθρώσουν τρομοκρατική οργάνωση που είχε έδρα στην Σαρδηνία.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa στα χέρια των ανδρών της αστυνομίας πέρασαν 20 μέλη της οργάνωσης εκ των οποίων δύο συνεργοί του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι οποίοι εργάζονταν ως σωματοφύλακες του πρώην επικεφαλής της Αλ Κάιντα και φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στο Βατικανό.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, τα μέλη της οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα καλούσε τους υποστηρικτές της να ξεκινήσουν ένοπλο αγώνα κατά της Δύσης και σχεδίαζε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης του Πακιστάν.

Από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών της οργάνωσης διαπιστώθηκε πως στην Ιταλία κυκλοφορούσε καμικάζι, ο οποίος σκόπευε να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση στο Βατικανό.

Την ίδια στιγμή, η αντιτρομοκρατική αποκάλυψε πως οι συλληφθέντες διατηρούσαν επαφή και με οικογένειες που σχετίζονται άμεσα με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όπως επισημαίνει το ιταλικό πρακτορείο το δίκτυο είχε στρατολογήσει πολλούς πιστούς, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να εξαπολύσουν επιθέσεις σε Πακιστάν και Αφγανιστάν και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, λέγεται πως βρίσκονταν πίσω από την παράνομη διακίνηση μεταναστών από Πακιστάν και Αφγανιστάν, ενώ φρόντιζαν να διοχετεύσουν πλαστά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οι μετανάστες είχαν συμβόλαια εργασίας με εργοδότες στην Ιταλία. Από την άλλη, ετοίμαζαν έγγραφα στα οποία αναφερόταν ότι ο εκάστοτε μετανάστης είχε πέσει θύμα θρησκευτικού διωγμού. Μάλιστα, παρείχε στους στρατολογημένους οικονομική στήριξη και οδηγίες για το πώς θα κινηθούν για να αποκτήσουν πολιτικό άσυλο, ενώ τους εξασφάλιζαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες τηλεφώνου.

Το Ansa προσθέτει ότι ένας ιμάμης που ζούσε ανάμεσα στην Μπρέσα και το Μπέργκαμο, ήταν επικεφαλής της οργάνωσης, ο οποίος συγκέντρωνε ποσά για χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν.

Καλούσε, λοιπόν, όσους Πακιστανούς και Αφγανούσαν ζουν στην Ιταλία να προσφέρουν χρήματα για το κέντρο της προπαγάνδας του και στη συνέχεια τα έστελνε στο Πακιστάν μέσω μελών της οργάνωσης.

Μάλιστα, λέγεται πως σε μία από τις αποστολές αυτές είχε καταφέρει να στείλει το ποσό των 55.268 ευρώ στο Ισλαμαμπάντ.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες, επισημαίνει το πρακτορείο, υπάρχουν πολλοί ύποπτοι που βρίσκονται πίσω από αιματηρές τρομοκρατικές ενέργειες στο Πακιστάν, εκ των οποίων η επίθεση στην αγορά του Πεσαβάρ το 2009 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Στην συντονισμένη επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας συμμετείχαν οι μονάδες επτά διαφορετικών περιφερειών της Ιταλίας.

Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας Μάουρο Μούρα από τη Σαρδηνία, η οργάνωση σχεδίαζε επίθεση στο Βατικανό το 2010, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ο επίδοξος καμικάζι είχε φτάσει στη Ρώμη, αλλά έφυγε από την Ιταλία πριν εξαπολύσει την επίθεση χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο λόγος της αναχώρησής του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ