ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Νέα Αφετηρία» του Εμμανουήλ Ακουμιανάκη

0

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ. ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ M.Sc.

E-mail: [email protected]

http://soixantedix.blogspot.com/

Είναι πλέον γεγονός. Μετά από μια εξάμηνη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο συνδυασμών που διεκδίκησαν την πλειοψηφία στις εκλογές του Μαΐου του 2014 στο Δήμο Αμαρίου, ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί οριστικά. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος κ. Μουρτζανός αποδείχτηκε ότι δεν είχε τελικά κώλυμα εκλογιμότητας, όπως αρχικά είχε αποφανθεί το Εκλογοδικείο. Την Κυριακή 8 Μαρτίου έγινε η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου στο Δημαρχείο Αμαρίου. Εκλεγμένοι άρχοντες, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Νομού, εκπρόσωποι Φορέων και Αρχών βρέθηκαν εκεί για να συγχαρούν από κοντά το Δήμαρχο που οι δημότες του Αμαρίου εξέλεξαν. Συνεπώς το Αμάρι έχει πλέον ένα Δήμαρχο που εκλέχτηκε στη βάση ενός προγράμματος από την καθαρή πλειοψηφία των συνδημοτών του. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη από όποια σκοπιά κι αν επιχειρήσει να το δει κανείς.

Μερικές παρατηρήσεις σε αυτό το σημείο, θεωρώ ότι είναι χρήσιμες. Έστω και μετά από αυτή την εξάμηνη καθυστέρηση -λόγω της εμπλοκής που υπήρξε- ο πολιτικός χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο νέος δήμαρχος Αμαρίου εξακολουθεί να είναι μεγάλος, με την έννοια ότι υπερβαίνει τον συνήθη χρονικό ορίζοντα μιας τετραετίας. Πρέπει επίσης να αναγνωριστεί η ιδιαίτερα θετική συμβολή του εκτελούντα χρέη δημάρχου κ. Παραδεισανού, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του δήμου το Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου. Κράτησε το Δήμο όρθιο μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αμφισβήτησης κι ένωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ρίχνοντας γέφυρες ακόμη και σε μέλη της μειοψηφούσας παράταξης. Στην ενότητα του συνδυασμού πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε επίσης ο μακράν πρώτος σε σταυρούς προτίμησης Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γενεράλης, του οποίου το κύρος δεν αμφισβητείται, ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και η συμβολή του στο νικηφόρο αποτέλεσμα του συνδυασμού που εξελέγη, ήταν καθοριστική. Αποτελεί την ηγετική φυσιογνωμία της παράταξης «Αμάρι-Νέα Πορεία» και η παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι εγγύηση με δεδομένο ότι, είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στο Δήμο που όχι μόνο δεν επιδιώκει να ωφεληθεί ό ίδιος στο παραμικρό,  αλλά συνδράμει πρόθυμα με κάθε τρόπο, όπου και οπότε χρειαστεί.  Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί δεδικασμένο και παράγει νομολογία, η οποία θα λαμβάνεται υπόψη εφεξής σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η εν λόγω δικαστική ετυμηγορία, νομιμοποιεί και δικαστικά την εκλογική προτίμηση των Αμαριωτών και οδηγεί υποχρεωτικά σε μια μόνο κατεύθυνση, άσχετα από το αν αρέσει ή όχι σε κάποιους. Να γίνει σεβαστή από όλους χωρίς καχυποψία, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς αστερίσκους. Είναι γνωστοί οι διχασμοί και οι εκατέρωθεν αντεκδικήσεις που προκλήθηκαν προεκλογικά και μετεκλογικά ανάμεσα στους οπαδούς των δύο συνδυασμών που διεκδίκησαν το Δήμο Αμαρίου. Αυτά όμως πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας και να κοιτάξουμε μπροστά για το καλό του τόπου. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, οι ευκαιρίες τρέχουν δίπλα μας, τα έργα που έχουν προγραμματιστεί θα μπουν σύντομα σε τροχιά υλοποίησης και ο Δήμος ενωμένος πρέπει να διεξάγει ένα διαρκή αγώνα διεκδίκησης όσων δικαιούται και όσων αξίζει. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα γίνει κατανοητό ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο, μια ζηλευτή ποιότητα ζωής χωρίς επέλαση της τεχνολογίας, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και τα φράγματα δεν ταιριάζουν στον τόπο μας, απλά καταστρέφουν τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Και βέβαια η όποια διχόνοια, πικρία και επίκληση των λαθών του παρελθόντος πρέπει να γίνεται μόνο ως μάθημα αποτροπής παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον και σίγουρα όχι ως εκδικητική υπόμνηση με το εμφατικό κούνημα του δαχτύλου των νικητών στους ηττημένους. Καλή αρχή λοιπόν και καλή δύναμη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ