ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Πείνα made in the UK: Ανησυχητική αύξηση προσέλευσης στα συσσίτια

0

Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι έλαβαν τρόφιμα τριημέρου από τις λεγόμενες “τράπεζες τροφής” της οργάνωσης το 2014

Δραματική αύξηση, της τάξης του 20%, καταγράφεται στα άτομα που σε όλη τη Βρετανία καταφεύγουν στα συσσίτια φιλανθρωπικών οργανώσεων προκειμένου να επιβιώσουν, ενώ υποτίθεται ότι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας εμφανίζουν σημαντική βελτίωση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Trussell Trust και αφορούν στο προηγούμενο έτος, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν τρόφιμα τριημέρου από τις λεγόμενες “τράπεζες τροφής” της οργάνωσης. Το πλήθος αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη Βρετανία.

Ιδιαίτερα σημαντικό -και εξίσου λυπηρό- είναι το γεγονός ότι στον προαναφερθέντα πληθυσμό ατόμων που αδυνατούν να εξασφαλίσουν έστω και ένα γεύμα, περιλαμβάνονται περίπου 400.000 παιδιά.

Ο διευθυντής του Trussell Trust, Adrian Curtis, δηλώνει ότι “παρά τα ευπρόσδεκτα σημεία ανάκαμψης που παρουσιάζει η βρετανική οικονομία, η πείνα εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικό αριθμό ανδρών, γυναικών και παιδιών στη Μεγάλη Βρετανία σήμερα”.

Συνεχίζοντας, ο Adrian Curtis τονίζει ότι “τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Trussell Trust, υπογραμμίζουν το ότι αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας να εργαστούμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση της πείνας στη Μεγάλη Βρετανία. Η κρίσιμη ενέργεια είναι το να ακούσουμε με προσοχή όσα έχουν να πουν οι άνθρωποι που προσέρχονται στις τράπεζες τροφής και να κατανοήσουμε πραγματικά τη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Σε αυτά που θα μας πουν τα ίδια τα άτομα που πλήττονται από την πείνα κρύβεται η λύση του προβλήματος”.

Σύμφωνα με τον Carmel McConnell, επικεφαλής της οργάνωσης Magic Breakfast “τα τελευταία στοιχεία του Trussell Trust μας δείχνουν ότι περίπου 397.000 παιδιά χρειάστηκαν τροφή από τα συσσίτια στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Στην Magic Breakfast διαπιστώσαμε αύξηση των σχολείων που έχουν πληγεί από την πείνα και τα οποία χρειάζονται επείγουσα χορήγηση τροφής. Ο κατάλογος αναμονής περιλαμβάνει πλέον 270 σχολεία, κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Όταν τα παιδιά ξεκινούν τη σχολική τους ημέρα πεινασμένα, αδυνατούν να συγκεντρωθούν στα μαθήματα και κινδυνεύουν να χάσουν το πιο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσής τους”.

Σημειώνεται ότι υπό την αιγίδα του Trussell Trust λειτουργούν περισσότερες από 400 τράπεζες τροφής σε όλη τη Βρετανία, σε συνεργασία με εκκλησίες και τοπικές κοινότητες. Κατά τη διάρκεια του 2014 οι Βρετανοί προσέφεραν 10.280 τόνους τροφίμων, ενώ οι τράπεζες τροφής αυξήθηκαν κατά 5%. Προφανώς όμως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες ανακούφισης που διαθέτουν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ακόμη και στην Μεγάλη Βρετανία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ