ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε έξαρση οι εποχικές αλλεργίες στην Κρήτη

0

Η άνοιξη μπορεί να χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η ομορφότερη εποχή του χρόνου, όμως ο ερχομός της και επισήμως πλέον φέρνει μαζί της έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη, που ακούσει στο όνομα αλλεργία.

Ο ιατρικός κόσμος κάνει λόγο για μια μορφή σύγχρονης επιδημίας, που ταλαιπωρεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένα στα πέντε άτομα στην Ελλάδα και από αυτά ένα στα τρία εκτιμάται ότι θα νοσήσουν από κάποιας μορφής αλλεργία στη διάρκεια της ζωής τους.

Στην Κρήτη αυτό το διάστημα, με δεδομένη και την εισβολή σκόνης τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και την ύπαρξη υγρασίας της ανθοφορίας των φυτών και των συχνών αποδράσεων στην εξοχή, οι αλλεργίες παρουσιάζουν έξαρση ταλαιπωρώντας μάλιστα ανθρώπους όλων των ηλικιών και συγκεκριμένα άτομα από 20 έως 30 ετών. Μάλιστα, οι εποχικές αλλεργίες, εμφανίζονται σε ποσοστό 8,5% στα Κρητικόπουλα ηλικίας κατά μέσο όρο 8 έως 9 ετών, 15% στους έφηβους, ηλικίας 14 ετών, και 30% στους ενήλικες.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός, όπως δήλωσε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" ο αλλεργιολόγος κ. Μήνας Εργαζάκης, ότι με δεδομένο πως στο νησί οι περισσότεροι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την ελαιοκαλλιέργεια ο ανθός της ελιάς ευθύνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για την πρόκληση αλλεργιών, όπως επίσης και το γνωστό ζιζάνιο-αγριόφυτο περδικάκι, που ευδοκιμεί στο νησί μας.

Και σε όλα αυτά να προστεθεί και η έρευνα που διεξήχθη στο πρόσφατο παρελθόν στις αγροτικές περιοχές του νησιού μας, και η οποία καταδείκνυε με τον πλέον έγκυρο τρόπο τη σημαντική χρησιμότητα της μεσογειακής διατροφής στην αντιμετώπιση των αλλεργιών και πως μπορεί να αποτελέσει παράγοντα προστασίας από την εκδήλωση αλλεργιών.

Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη στο νησί μας και συμμετείχαν σε αυτήν παιδιά από τις αγροτικές περιοχές όλης της Κρήτης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο για τους Κρητικούς, την ίδια ώρα η Μεγαλόνησος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε επίπεδο Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά αλλεργιών.

Αναλυτικότερα, μια από τις πιο συχνές αλλεργικές παθήσεις που ταλαιπωρεί τους Κρητικούς είναι η αλλεργική ρινίτιδα, που εμφανίζεται με καταρροή, φτέρνισμα, συμφόρηση, φαγούρα και συνήθως συνοδεύεται από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, με συμπτώματα δηλαδή στα μάτια, όπως φαγούρα, δακρύρροια και ερυθρότητα.

Στην αλλεργία, παθολογικές καταστάσεις όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, η κνίδωση και η αναφυλαξία εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που ονομάζονται αλλεργιογόνα.

Ορισμένες μορφές αλλεργίας (π.χ. αλλεργικό shock από τσίμπημα μέλισσας) ενδέχεται να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή.

Πρόληψη

Γενικά μέτρα μετριασμού και πρόληψης της κοινής αλλεργικής ρινίτιδας της άνοιξης:

- Συνιστάται αποφυγή καπνού και έκθεσης στη γύρη.

- Ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας τη γύρη.

- Τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται επαρκώς.

- Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά.

Για την πρόληψη επικίνδυνων αντιδράσεων στην εξοχή:

Απαγορεύεται το περπάτημα χωρίς παπούτσια ή με πέδιλα. Συνιστώνται κλειστά παπούτσια και μακριά παντελόνια.

Να αποφεύγετε χρήση αρωμάτων, αρωματικών γαλακτωμάτων σώματος.

Να αποφεύγετε την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων όπως το κλάδεμα, το κόψιμο χόρτων, αποκομιδή σκουπιδιών και πεσμένων φρούτων ιδιαιτέρως με γυμνά χέρια.

Τα ευαίσθητα αλλεργικά άτομα πρέπει να έχουν μαζί τους ενέσεις άμεσης ανάγκης.

Όσοι από εσάς, πάντως, βρεθείτε στην εξοχή έχετε το νου σας όταν θα πλησιάσετε τα συγκεκριμένα δέντρα: ελιά, οξιά, μουριά, δρυ, παλάµη, πεύκο, λεύκα, φίκο, περδικάκι, βαµβακόδεντρο, ιτιά, σφενδάµι, κέδρο, κυπαρίσσι, φτελιά, αγριοκαρυδιά, άρκευθο.

Τι πρέπει να προσέχετε - Τα πιο συχνά συμπτώματα

Ποιες είναι οι συνήθεις αλλεργίες της άνοιξης; Αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, κνίδωση, αγγειοίδηµα.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών περιλαμβάνουν:

• Ρινική καταρροή

• ∆ακρύρροια

• Φτέρνισμα

• Βήχας

• Φαγούρα σε µάτια και μύτη

• Μαύρους κύκλους κάτω από τα µάτια.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ