ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Στόχος μας η ενίσχυση της παραγωγής της Κρήτης»

0

Συνάντηση για τον πρωτογενή τομέα παρουσία του υφυπουργού Π. Σγουρίδη

Ενημερωτική συνάντηση για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας πραγματοποιήθηκε χθες στην  Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, παρουσία του υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Σγουρίδη και με τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕΡ, εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών και κτηνοτροφικών συλλόγων. Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή επέδωσε στον υφυπουργό ενημερωτικό υπόμνημα σχετικά με τα κυριότερα θέματα που απασχολούν  τον πρωτογενή τομέα.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ρέθυμνο, άκουσε τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και διαβεβαίωσε τους φορείς ότι θα βρεθεί λύση για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης να αποκλειστεί από τις επιδοτήσεις λόγω των προϋποθέσεων που θέτει η νέα ΚΑΠ, τονίζοντας παράλληλα ότι το νησί δε θα αδικηθεί από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Ο κ. Σγουρίδης, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, σημείωσε πως: «Ο λόγος της επίσκεψής μου στην Κρήτη είναι για να συναντηθώ με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και για να μεταφέρω τα υπάρχοντα προβλήματα προς το υπουργείο. Τα προβλήματα στην Κρήτη είναι γνωστά. Είναι οι βοσκότοποι, η νέα ΚΑΠ, οι βιολογικές καλλιέργειες, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η εφαρμογή του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας. Επ' αυτών, οφείλουμε να πούμε ότι η εφαρμογή αυτών δε θα αδικήσει τους Κρήτες αγρότες και αλιείς. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μπορεί να υπάρχει η σύγκλιση ως προς το θέμα των επιδοτήσεων με άλλες καλλιέργειες, αλλά δε θα χαθούν τα χρήματα που υποστηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, για το λόγο ότι υπάρχει το μέτρο της καύσης του κλαδέματος που δίνει 25 ευρώ το στρέμμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αντιστάθμισμα στην επιδότηση την οποία παίρνουν. Τα υπόλοιπα θέματα θα τα προσεγγίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες απώλειες ή και σε περισσότερες περιπτώσεις όφελος για να μπορέσουμε να ξαναβάλουμε την παραγωγή της χώρας μας μπροστά. Η Κρήτη είναι ένα νησί παραγωγικό και αυτή την παραγωγή εμείς θα την ενισχύσουμε.

Στο υπόμνημά που επέδωσε η κ. Λιονή στον υφυπουργό, εκθέτει τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η κτηνιατρική υπηρεσία έχει μείνει μόνο με έναν κτηνίατρο, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της. Επίσης, θίγει τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Αγροπεριβαλλοντικών Προγραμμάτων, την έκδοση Αδειών Εγκατάστασης Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων εξαιτίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, τη Βιολογική Κτηνοτροφία με εντάξεις το 2012 που δεν έχει ακόμα προχωρήσει ούτε ο διοικητικός έλεγχος του πρώτου έτους πληρωμής, την έλλειψη εκπαίδευσης, καθοδήγησης και ενημέρωσης σε  νέα προγράμματα  με υψηλό προϋπολογισμό, τις αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί στις πληρωμές του πενταετούς προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης και του προγράμματος Νέων Γεωργών, τη μειωμένη χρηματοδότησή του προγράμματος Δακοκτονίας που θα οδηγήσει αναπόφευκτα  σε αναποτελεσματική εφαρμογή του,  αν όχι και στην αδυναμία εκτέλεσής του και την ανάγκη προώθησης των προτάσεων για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, ώστε να αποτελέσει την πηγή της επιμόρφωσης για τον κτηνοτρόφο επαγγελματία.

2

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης άσκησε σκληρή κριτική στις δηλώσεις του υφυπουργού, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα στον πρωτογενή τομέα». Ειδικότερα, σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψη του υφυπουργού κ. Παναγιώτη Σγουρίδη στην Κρήτη ενίσχυσε την αγωνία των παραγωγών, καθώς κινήθηκε στο ευρύτερο ασαφές και χαώδες πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες κατανόησης των δυσκολιών και αναζήτησης λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης, παραμένει ανενημέρωτη, καταφεύγει για άλλη μια φορά σε ασαφείς και θεωρητικές προσεγγίσεις σαν να ασκεί αντιπολιτευτικά καθήκοντα.

Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ "διεκδικούσε" ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου, στηριγμένο σε ομάδες παραγωγών, σε μορφές αλληλέγγυας οικονομίας και δίκτυα χωρίς μεσάζοντες για την προώθηση των προϊόντων, με δίκαιη και διαφανή κατανομή αλλά και με παραγωγική αξιοποίηση των επιδοτήσεων, με αναδιοργάνωση και αποκατάσταση του κύρους του συνεταιριστικού κινήματος. Σήμερα, δεσμεύει τα αποθεματικά των οργανισμών, καθυστερεί την καταβολή των ενισχύσεων, παίρνει πίσω το ζήτημα της επιδότησης του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ κατά 50%, προσανατολίζεται στη χρήση εμβολίων για τον καταρροϊκό πυρετό που θα αγοράζουν με δικά τους έξοδα οι κτηνοτρόφοι και δεν δίνει καμία πειστική απάντηση για τα προβλήματα του κλάδου. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, την ίδια στιγμή που αναδιπλώνεται ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ως προς την  επιδότηση του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ κατά 50% από κρατικό χρήμα, να είναι διατεθειμένος να διαθέσει τα αποθεματικά του οργανισμού για να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης!

Η Πολιτεία οφείλει να στραφεί στην αύξηση της εξαγωγικής δυνατότητας των προϊόντων, από κοινού με τη σταδιακή μείωση εισροών, στην ορθολογική αξιοποίηση των ενισχύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας και στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσα από τη δημιουργία και την ισχυροποίηση μονάδων που μπορούν να διατηρήσουν προστιθεμένη αξία και να προσφέρουν εισόδημα και θέσεις εργασίας. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα στον πρωτογενή τομέα!».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ