ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τι να προσέχουμε όταν νηστεύουμε;

0

Τις μέρες της Σαρακοστής, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων αποφασίζει να νηστέψει ακολουθώντας τις θρησκευτικές μας παραδόσεις. Μερικοί αποφασίζουν να ακολουθήσουν νηστεία 40 ημερών και κάποιοι άλλοι ακολουθούν νηστεία μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η περίοδος της νηστείας είναι μια περίοδος που απαιτεί την αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και έτσι η διατροφή είναι βασισμένη κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και θαλασσινά. Αυτό αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε αποτοξίνωση από τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη.

Αυτό που παρατηρείται κατά την περίοδο της νηστείας, είναι μια αύξηση της κατανάλωσης των υδατανθράκων, όπως ψωμί, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), όπως και τα ζωικά (κρέας, ψάρια, κοτόπουλο) απουσιάζουν από το διαιτολόγιο μας. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η πρωτεΐνη, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, κατά την περίοδο της νηστείας η πρόσληψη πρωτεΐνης πρέπει να γίνει από διαφορετικά τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα όσπρια είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Από τα φυτικά τρόφιμα όμως λείπουν κάποια αμινοξέα και έτσι στη διατροφή μας πρέπει να υπάρχει ποικιλία, έτσι ώστε να καλύψουμε την ανάγκη σε αυτά τα αμινοξέα. Έτσι, όταν τα όσπρια συνδυάζονται με δημητριακά (ψωμί, ρύζι, πλιγούρι κτλ.) τότε ο οργανισμός προσλαμβάνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχη με αυτή του κρέατος. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θαλασσινά τα οποία έχουν και αυτά την τιμητική τους αυτή την περίοδο και μας εφοδιάζουν με πρωτεΐνη.

Ένα ακόμα θέμα τις ημέρες τις νηστείας είναι και η πρόσληψη του σιδήρου. Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι ο αιμικός σίδηρος ο οποίος προέρχεται κυρίως από τα κρεατικά. Στη διάρκεια της Σαρακοστής όμως, προσλαμβάνουμε μη αιμικό σίδηρο μέσω των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων και των ξηρών καρπών. Αυτός ο σίδηρος δεν απορροφάται το ίδιο εύκολα και για αυτό πρέπει να καταναλώνουμε και να επιλέγουμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο και να τα συνοδεύουμε πάντα με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως είναι οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και η ντομάτα.

Τέλος, ένα ακόμα βασικό ιχνοστοιχείο το οποίο πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι το ασβέστιο. Η έλλειψη των γαλακτοκομικών από τη διατροφή οδηγεί σε μειωμένη κάλυψη του οργανισμού σε ασβέστιο. Έτσι, καλό είναι να καταναλώνονται τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου, όπως είναι το γάλα σόγιας και αμυγδάλου, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Μια άλλη εναλλακτική είναι η κατανάλωση δημητριακών που είναι ενισχυμένα σε ασβέστιο.

Έτσι λοιπόν, αν υπάρχει ποικιλία στη διατροφή τότε η νηστεία μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό μας, αφού μπορούμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο λιπιδαιμικό προφίλ, καθώς επίσης μπορούμε να βελτιώσουμε και την αρτηριακή μας πίεση λόγω της αυξημένης πρόσληψης των φρούτων και των λαχανικών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ