ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού με την Μαρία Καντιφέ - Για τέσσερις παραστάσεις στον Θεατρικό Περίπλου

0

   Η παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου» ξεκίνησε το ταξίδι της πάνω στη σκηνή το καλοκαίρι του 2013 στο θέατρο Ερωφίλη, στη Φορτέτζα. Ακολούθησε μια μαγική περιοδεία στo Ρεθύμνο, στο Ηράκλειο και στην Αθήνα, η οποία συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2014. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε όλον αυτόν τον καιρό, που εκδηλώνουν την επιθυμία σας να ξαναπαιχτεί η παράσταση μας συγκίνησαν και μας οδήγησαν να ξαναφέρουμε στη σκηνή του Θεατρικού Περίπλου την ιστορία της μητέρας του Γεώργιου Βιζυηνού.

«Το «αμάρτημα της μητρός μου» είναι ένα από τα γνωστότερα διηγήματα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Διαβάζοντάς το εμφανίζεται ανάγλυφα μπροστά μας η φιγούρα της μητέρας του Βιζυηνού, με την τραγική ιστορία της που ξεδιπλώνεται μέσα στις λίγες σελίδες του. Αυτό όμως που την καθιστά ένα πραγματικά τραγικό πρόσωπο – και για εμάς πια θεατρικό - είναι το παρελθόν και το μέλλον της. Μας κινεί το ενδιαφέρον και ταξιδεύουμε μαζί της συμπληρώνοντας ένα - ένα τα κομμάτια της ιστορίας της πέρα από το διήγημα.

Αυτή η γυναίκα, λοιπόν, έγινε η κεντρική ηρωίδα για εμάς. Τη «βρήκαμε» στο σπίτι της εκεί κάπου στα 1907, προχωρώντας προς το τέλος, να ζει με τα φαντάσματά της, να περιμένει για πάντα το Γιωργή να γυρίσει, να συνειδητοποιεί, να θυμάται και να ξαναζεί στιγμές της ζωής της ταξιδεύοντας μέσα από τα λόγια και την σκέψη του παιδιού της, του Γεώργιου Βιζυηνού, μεταφέροντάς μας με την απλότητα αλλά και το βάθος, που έχει μια τέτοια γυναίκα το διήγημα «Το αμάρτημα της μητρός μου»…το δικό της «αμάρτημα».»

Πρόκειται για μια παράσταση πρόταση στο ανέβασμα του γνωστού διηγήματος, το οποίο αν και δεν είναι θεατρικό έργο από τη φύση του, έχει τόσα θεατρικά στοιχεία, τα οποία και αξιοποιήθηκαν μέσα από τη διασκευή του Θωμά Καντιφέ, που δημιουργούν πάνω στη σκηνή ένα θεατρικό έργο ισάξιο με κάθε ατόφιο θεατρικό μονόλογο. Χωρίς να πειραχτεί ο λόγος του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, η ματιά μας στρέφεται στην τραγική φιγούρα της μητέρας του, η οποία μέσα από την ερμηνεία της ηθοποιού, Μαρίας Καντιφέ, αναλογίζεται τα λόγια του παιδιού της και γεννά ξανά μπροστά στους θεατές όλον αυτόν τον κόσμο που ο Βιζυηνός κλείνει μέσα στο διήγημά του.

Με την Μαρία Καντιφέ

Σκηνοθεσία: Θωμάς Καντιφές

Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης

Φωτογραφίες: Γιώργος Γαβαλάς

Παραστάσεις: 4,5,6 και 7 Απριλίου 2015

Ώρα 9 μ.μ.

Στον Θεατρικό Περίπλου: Κουρμούλη 127, Ρέθυμνο

Τηλ. Κρατήσεων: 6945458516 (Οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει!)

www.theatrikosperiplous.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ