ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια εξαιρετική παράσταση από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου

0

Την Κυριακή 10 Μαϊου οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου παρουσίασαν με την φροντίδα των καθηγητών τους μία πρωτότυπη και εξαιρετική παράσταση στην Αίθουσα Αμφιθεάτρου του ΤΕΙ Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για μία απΟΠΕιΡΑ να παρουσιάσουν την γνωστή ¨Οπερα “Χένσελ και Γκρέτελ” του Ε.Χούμπερντινγκ που βασίζεται στο παραμύθι των αδελφών Grimm, ¨ένα μουσικό έργο που έχει αγαπηθεί από παιδιά σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο.

Η επιλογή του έργου ήταν ιδιαίτερα εύστοχη, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι η επαφή των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, με την Όπερα εδώ στη Κρήτη είναι μάλλον ανύπαρκτη και έτσι τα παιδιά γνώρισαν από τόσο κοντά το έργο αυτό, αφού το παρουσίασαν τα ίδια και έδωσαν και σε μας την ευκαιρία να το γνωρίσουμε, μέσα από ένα διαφορετικό και άκρως εντυπωσιακό τρόπο!

 

Τα αποσπάσματα από την μουσική της όπερας «Χένσελ και Γκρέτελ» που έπαιξαν οι μαθητές του σχολείου, μας μετέφεραν στην ατμόσφαιρα της όπερας στην οποία η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος της, ενώ τους χαρακτήρες και όλο το απαραίτητο έμψυχο και άψυχο υλικό του έργου ερμήνευσαν μαθητές - ηθοποιοί κάνοντας κινήσεις (παντομίμα ) ακολουθώντας την αφήγηση – διήγηση με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Την ζωηράδα και το χρώμα του συνόλου της παράστασης το έδωσε το Body Percussion (τεχνική με την οποία ο εκτελεστής χρησιμοποιεί το σώμα του ως κρουστό όργανο), το οποίο είχε και ενεργό μέρος στην εξέλιξη της υπόθεσης, παρακολουθώντας, επικροτώντας και κρίνοντας. Οι μαθητές που το εκτελούσαν μας εντυπωσίασαν με την απίστευτη πειθαρχεία και συνεργασία μεταξύ τους για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα!

Μόνο όποιος γνωρίζει από τέτοιου είδους συμπράξεις, μπορεί να καταλάβει την δουλειά που κρύβεται πίσω από όλη αυτή την παράσταση, ώστε να επιτευχθεί απόλυτη συνεργασία και συντονισμός όλων αυτών των ομάδων.

 

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι όλα τα σκηνικά που είδαμε στην παράσταση ήταν φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, πράγμα που μέσα στην παιδαγωγική διαδικασία προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στην καλλιέργεια της ευαισθητοποίησης των παιδιών.

Στο Μουσικό Σχολείο τα παιδιά μέσω της μουσικής που διδάσκονται, αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, την αυτοπεποίθησή τους, την ευαισθησία τους για τον καλλιτεχνικό κόσμο, την ελευθερία τους για να εκφραστούν και να χαρούν την έννοια της θεατρικής προσφοράς προς το ευρύ κοινό. Μακάρι να υπήρχαν περισσότερα τέτοια σχολεία ή να διδασκόταν σε όλα τα σχολεία τόσο συστηματικά και με τόση θέληση και ζήλο οι τέχνες γενικότερα, γιατί έτσι θα είχαμε πιο ολοκληρωμένους και ώριμους πολίτες στην κοινωνία μας.

 

Όσοι παρακολούθησαν αυτή την αξιόλογη παράσταση διέκριναν με βεβαιότητα την θέληση για επιτυχία των παιδιών και των καθηγητών αλλά και το πόσο δούλεψαν εντατικά για να το καταφέρουν!

Αξίζουν λοιπόν τα συγχαρητήριά μας και τον θαυμασμό μας οι μαθητές και οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου και τους ευχόμαστε να έχουν κάθε στήριξη που χρειάζονται για να μπορούν να συνεχίσουν και να εξελίξουν το εκπαιδευτικό τους έργο στο έπακρο!!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ