ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πρώτιστης σημασίας το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού

0

Π. Μουρτζανός: «Διεκδικούμε όσα το Αμάρι δικαιούται από το έργο»

Το μεγάλο και πολλαπλής χρησιμότητας έργο αξιοποίησης των νερών του Πλατύ Ποταμού, το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού που θα κατασκευαστεί στη Δημοτική Ενότητα Κουρητών του δήμου Αμαρίου, αποτελεί έργο ιδιαίτερης σημασίας για το Αμάρι. Ωστόσο, παρά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για το εν λόγω έργο, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου.

Για το σοβαρό αυτό έργο που θα δώσει άλλη «πνοή» στους δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Έργων του δήμου Αμαρίου την π. Τετάρτη, στην οποία συμμετείχαν και οι τέως δήμαρχοι, Κουρητών κ. Αριστείδης Σταυρακάκης και Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης. Ο συντονιστής της Επιτροπής Μεγάλων Έργων και Αντιδήμαρχος Μανώλης Ψαρουδάκης ενημέρωσε τους δημότες για το έργο, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν οι τρεις εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Βυζαρίου, Λαμπιωτών και Πετροχωρίου και κάτοικοι των χωριών αυτών, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία θίγονται από την κατασκευή του έργου. Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε πως όταν η Επιτροπή συνεδριάζει με θέμα το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού, θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και, εφόσον επιθυμούν οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών, θα συμμετέχει και ένα μέλος (από κάθε χωριό), για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών και την προώθηση των αιτημάτων τους.

f (2)

 

Ο Δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, μίλησε στο «Ρ» για τη σπουδαιότητα του έργου αλλά και τη διεκδίκηση από πλευράς των Αμαριωτών όλων όσων δικαιούνται. Συγκεκριμένα, ο κ. Μουρτζανός δήλωσε σχετικά με το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού: «Έχουμε ήδη συναντηθεί με κατοίκους των χωριών της περιοχής του Πλατύ, οι οποίοι ανησυχούν για το τι θα συμβεί στην περιοχή τους λόγω του έργου, γιατί πράγματι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, οι κάτοικοι συμφώνησαν να διεκδικήσουν όλοι μαζί τα οφέλη από το Φράγμα και όχι το κάθε ένα χωριό χωριστά και ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν τα αιτήματα των κατοίκων των τριών χωριών. Ως δημοτική αρχή, θεωρούμε ότι τα αιτήματα των δημοτών είναι δίκαια και είναι λογικό να ανησυχούν, γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες και η στατικότητα του εδάφους θα αλλάξουν. Για πρώτη φορά, πάντως, γίνεται τώρα μια σοβαρή προσπάθεια να διεκδικήσουμε όλα όσα το Αμάρι δικαιούται από το έργο, προκειμένου να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε στο Φράγμα Ποταμών, από το οποίο τελικά οι Αμαριώτες δεν κέρδισαν τίποτα. Έχουμε πει ξεκάθαρα πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και επιθυμούμε να υλοποιηθεί το έργο, αλλά πρώτα θα πρέπει να ικανοποιηθεί το Αμάρι, διαφορετικά θα υπάρξουν προβλήματα. Μόλις θα είμαστε έτοιμοι, τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει τελικά με το έργο, καθώς μπορεί να έχει δοθεί θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια, όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί με ποιον τρόπο αυτό θα υλοποιηθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες του συγκεκριμένου έργου έχουν ολοκληρωθεί από το Μάρτιο του 2014 και περιλαμβάνουν ένα σύγχρονο φράγμα στον ποταμό Πλατύ χωρητικότητας 21,2 εκατομμυρίων m3, ένα φράγμα στο Γερακάρι χωρητικότητας 1,73 m3, αρδευτικά δίκτυα και τον αγωγό μεταφοράς πλεονάζοντος ύδατος στο φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσσαρά.

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, θα καταστεί δυνατή η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης του Πλατύ Ποταμού, έκτασης 45.000 στρεμμάτων με αρδευτικά δίκτυα 290 χιλιομέτρων. Η μελέτη περιλαμβάνει τη διερεύνηση των συνθηκών κατασκευής των αρδευτικών και λοιπών δικτύων, των δεξαμενών, των αντλιοστασίων με την εκτέλεση των απαιτούμενων ερευνητικών εργασιών και εκπόνηση των αντίστοιχων υποστηρικτικών μελετών, όπως τοπογραφικών, γεωλογικών, γεωργικών, περιβαλλοντικών, γεωργοτεχνικής και οικονομικής.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος «Μπαλτατζής», χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η ένταξη του στα τομεακά προγράμματα της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου.

 

Μαρία Ιερωνυμάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ