ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναζητώντας την πρόοδο στη σύγχρονη πολιτική του Θοδωρή Δουλουμπέκη

0

Του Θοδωρή Δουλουμπέκη, Εθνικού συντονιστή Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Η πρόοδος ως έννοια εμπεριέχει τη συνεχή εξέλιξη. Όταν όμως μιλάμε για την πολιτική, όταν ο λόγος αφορά τις προοδευτικές πολιτικές, αυτό που είναι σημαντικό είναι να διαπιστώσουμε ότι η συνεχή εξέλιξη, η μεταβολή, δεν πρέπει να αφορά τις αξίες που πρεσβεύουμε.

Η συνεχής εξέλιξη εμπεριέχεται στη συνεχή μεταβολή των δεδομένων της κάθε μιας γενιάς, της κάθε εποχής και είναι προοδευτική πολιτική εκείνη, που προσαρμόζεται σε αυτά τα δεδομένα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις αξίες που πρεσβεύουμε.

Γιατί η αξία της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ύπαρξης, τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρήνη και η αλληλεγγύη των λαών κι όλα αυτά πάνω στα οποία είναι δομημένη η σοσιαλδημοκρατία είναι και βασίζονται πάνω σε μια σταθερά, τον ίδιο τον άνθρωπο και οι προοδευτικές πολιτικές είναι όσες πρέπει να αναλαμβάνουμε, σεβόμενοι το συνεχώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο εφαρμογής τους, για να υπηρετούμε τις αξίες αυτές.

Οι προοδευτικές πολιτικές, λοιπόν, αντιμάχονται στο πεδίο της πολιτικής πραγματικότητας, το συντηρητισμό που επιδιώκει εμμονικά, τη διατήρηση πολιτικών εφαρμογών, ενός προκλητικού status quo, σα να εθελοτυφλεί μπροστά στη συνεχή εξέλιξη, το λαϊκισμό που πρεσβεύει ότι πολιτικές επιτυχημένες σε παρελθόντα χρόνο μπορούν εύκολα, κι εδώ κρύβεται ο λαϊκισμός, στα δεδομένα μιας άλλης εποχής να επιτύχουν ξανά τα ίδια αποτελέσματα αλλά και τον πολιτικό οπουρτουνισμό όπου αναλώνει την προοδευτικότητα του στη συνεχή χαμελεοντική μεταμφίεση των αξιών που πρεσβεύει.

Η Ελλάδα είναι πλέον μια πολιτεία της Ένωσης, μιας ένωσης ελλειμματικής μεν ισχυρής δε, είναι μια χώρα που μαστίζεται από ανεργία και από κοινωνικές ανισότητες, είναι μια χώρα σε ένα επικίνδυνο γεωστρατηγικά σταυροδρόμι, είναι μια χώρα που "γερνάει" δημογραφικά και που η νεολαία της έχει όλα τα χαρακτηριστικά των millennials, είναι όμως και μια χώρα επιστημόνων, μια χώρα με σημαντική πολιτική και πολιτιστική γνώση.

Αυτά είναι τα δεδομένα της εποχής και από αυτά θα πρέπει να εμπνευστεί η προοδευτική πολιτική σκέψη.

Γιατί προοδευτικό σήμερα είναι να ζητήσουμε "περισσότερη Ευρώπη" να διεκδικήσουμε επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης ώστε διατηρώντας τον ισχυρό χαρακτήρα της να εξελίχθη σε μια Ένωση περισσότερο κοινωνική περισσότερο συμμετοχική και δημοκρατική σε μια Ένωση δίκαιη για όλους τους πολίτες της. Σε αυτά τα πλαίσια είναι προοδευτικό να απαιτήσουμε από την Ένωση κοινή φορολογική και αναδιανεμητική πολιτική, κοινά δεδομένα κοινωνικού κράτους για όλες τις πολιτείες της, κοινές πολιτικές μετανάστευσης, περιβάλλοντος και προστασίας των πολιτών.

Προοδευτικό σήμερα, είναι να μιλήσουμε για μια Ελλάδα που θα καινοτομεί, που θα παράγει, για μια Ελλάδα που θα δημιουργεί νέες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και θα προστατεύει τον εργαζόμενο μέσα σε ένα όλο και πιο σκληρό συγκεντρωτικό καπιταλιστικό περιβάλλον. Προοδευτικό σήμερα είναι να δώσουμε κίνητρα στους νέους να δημιουργήσουν μέσα σε ένα παραγωγικό μοντέλο όπου θα σέβεται την επιστημοσύνη της νέας γενιάς, που θα προάγει την εξωστρέφεια και θα στοχεύει στη συνεχή επιμόρφωση, που θα επιδοτεί την εργασία.

Προοδευτική πολιτική στις μέρες μας, όπου θίγεται περισσότερο από ποτέ η κοινωνική συνοχή, είναι η ενίσχυση των πολιτικών ενσωμάτωσης, η ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και των Περιφερειών και η ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής συμμετοχής.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η αναζήτηση της προόδου, δεν είναι αναζήτηση αξιών, είναι αναζήτηση εκείνων των πολιτικών που στην κάθε εποχή θα εξυπηρετούν τις αξίες μας !

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ