ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ενα τεράστιο βήμα στην ορθοπεδική: Ετοιμο το πρώτο βιονικό πόδι που ελέγχεται από τον εγκέφαλο

0

Με την καινούργια επαναστατική μέθοδο της εταιρίας Ossur, ο τομέας της ορθοπεδικής πέρασε στο επόμενο επίπεδο. Το νέο, βιονικό πόδι που δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες δίνει δυνατότητα πλήρης λειτουργίας.

Οι άνθρωποι με ακρωτηριασμένα άκρα θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα τεχνητό άκρο, το οποίο θα ανταποκρίνεται σε κάθε τους εντολή. Συνδεδεμένο με τον μυϊκό ιστό του ασθενούς, το βιονικό πόδι της Ossur έχει την ικανότητα να δέχεται εντολές από τον εγκέφαλο του. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στους μικροσκοπικούς μυο-ηλεκτρικούς αισθητήρες που βρίσκονται σε όλο του το μήκος.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως στις 20 Μαΐου, για πρώτη φορά στην ιστορία, δύο ακρωτηριασμένοι είναι σε θέση να ελέγξουν απόλυτα τα πρόσθετα άκρα τους, μέσω του εγκεφάλου τους και όχι κάποιας επιπρόσθετης συσκευής.

Ο Gummi Olafsson, ένας από τους ασθενείς που του προστέθηκαν το συγκεκριμένο εμφύτευμα, είχε χάσει το πόδι του όταν ακόμα πήγαινε σχολείο. Οπως ομολόγησε συγκινημένος, μετά την τοποθέτηση του βιονικού ποδιού ήταν θέμα λίγων λεπτών μέχρι να ξαναβρεί τον έλεγχο του άκρου που για πολλά χρόνια δεν υπήρχε στο σώμα του.

«Από την στιγμή που μου τοποθετήθηκε το πόδι, πέρασαν δέκα λεπτά μέχρι να μπορέσω να το ελέγξω. Μπορούσα να σηκωθώ, να περπατήσω, να γυρίσω πίσω και να ξανακαθήσω στην θέση μου. Η αίσθηση όταν χρησιμοποίησα το γόνατο μου ήταν απερίγραπτη. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, Ηταν σαν να χρησιμοποιώ τους μυς μου. Δεν χρησιμοποιούσα το πόδι, το κινούσα από μόνος μου» δήλωσε γεμάτος χαρά και συγκίνηση.

Οπως εξηγεί η εταιρία, τα σήματα από τον εγκέφαλο στέλνονται άμεσα στις νευρικές απολήξεις του ποδιού. Με αυτόν τον τρόπο η κίνηση του είναι απόλυτα φυσιολογική. Οι απίθανες δυνατότητες του βιονικού ποδιού της Ossur όμως δεν σταματούν εδώ. Οσο ο ασθενής χρησιμοποιεί το νέο του άκρο, αυτό αφομοιώνεται όλο και περισσότερο από τον οργανισμό του, με αποτέλεσμα να μπορεί να κινείται πιο πολύ με μεγαλύτερο έλεγχο.

«Οι μυς σου γίνονται όλο και μεγαλύτεροι, οπότε έχεις όλο και περισσότερο έλεγχο πάνω του. Κάθε μέρα που το χρησιμοποιώ, μαθαίνω να το κινώ και να το ελέγχω καλύτερα. Μπορώ πλέον να περπατώ κανονικά, σε ανηφόρες και κατηφόρες, αλλά και σε σκαλιά» τονίζει ο Olafsson.

Ο στόχος της εταιρίας, που ως τώρα έχει καταφέρει να δημιουργήσει επανάσταση στον χώρο της ορθοπεδικής, είναι να δημιουργήσει τεχνητά άκρα που θα είναι απολύτως λειτουργικά, σαν να ήταν πραγματικά. Επόμενο βήμα για την Ossur είναι να προσθέσει αισθητήρες οι οποίοι θα δίνουν στα άκρα την ικανότητα αντίληψης όχι μόνο των εντολών του εγκεφάλου, αλλά και του περιβάλλοντος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ