ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Τι αλλάζει

0

Σημαντικές μειώσεις σε όλους τους φόρους ακινήτων και δη στον ΕΝΦΙΑ θα επιφέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, εντός των ερχόμενων 15 ημερών αναμένεται να ανακοινώσει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπερ σημαίνει ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να μειωθούν έως και 35% κατά μέσο όρο.

Ανάλογες μειώσεις, από 20% έως 30% αναμένεται να υπάρξουν και στον ΕΝΦΙΑ.

Η αρμόδια επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της το αμέσως επόμενο διάστημα στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η κατεύθυνση πάντως που έχει ήδη δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων οι οποίες τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης υπέστησαν καθίζηση.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα να είναι υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές τους στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 100% προκαλώντας μεγάλες αδικίες στη φορολογία ακινήτων και στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.

Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κοστίσουν στα κρατικά ταμεία από 600 έως και και 900 εκατ. ευρώ, αφού μέσω των αναπροσαρμογών τα έσοδα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν έως και τα 1,7 -2 δισ. ευρώ, έναντι των 2,6 δισ. που είχαν εισρεύσει πέρυσι στα κρατικά ταμεία από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ έχουν από καιρό ξεχαστεί, αφού η αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχει πάρει αναβολή - εκτός απροόπτου για το 2016.

Επομένως, οι παράγοντες της αγοράς έχουν ξεκινήσει να στοιχηματίζουν στη μείωση του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση έχει έχει ήδη διαμηνύσει πως οι όποιες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν θα δημιουργήσουν δημοσιονομική τρύπα και θα καλυφθούν από ισοδύναμα.

Σε περιοχές με τιμή ζώνης 600-700 ευρώ, οι προσαρμογές στις αντικειμενικές θα είναι μηδενικές.

Σε ακριβότερες περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις αλλά θα υπάρξουν και αυξήσεις σε ελάχιστες περιοχές, οι οποίες παρά την κρίση εμφανίζουν σήμερα αγοραίες τιμές υψηλότερες των  αντικειμενικών αξιών.

Οι νέες τιμές της εφορίας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πάνω σε αυτές θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ