ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ιστορία της Κρήτης έγινε Κόμιξ!

0

Στο κατάμεστο από κόσμο Σπίτι του Πολιτισμού παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης που μας πέρασε, η πρώτη απόπειρα καταγραφής της κρητικής ιστορίας σε μορφή κόμιξ, με τίτλο «Η ιστορία της Κρήτης σε ΚΟΜΙΞ - Η μεγάλη περιπέτεια του νησιού μέσα στο χρόνο», που εκδόθηκε από τη Ρεθεμνιώτικη εταιρεία «CRETAN COMICS».

Πρόκειται για τη συναρπαστική ιστορία της Κρήτης που είναι γεμάτη παραδόσεις, θρύλους και μύθους, η οποία ξεδιπλώνεται με το ανάλογο εικονογραφικό ύφος κάθε εποχής και μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη περιπέτεια, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους Κρήτες.

Δημιουργός και εμπνευστής είναι ο Θεσσαλονικιός Παναγιώτης Γιάκας, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Μιλάνου, που μαγεμένος όπως δηλώνει από την κρητική ιστορία, τη μετέφερε με το πενάκι του στις 64 σελίδες του κόμιξ που ήδη κυκλοφορεί σε όλο το νησί.

«Πρόκειται για μια κουζουλή ιστορία», αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός «που συνδυάζει την επιστημονική εγκυρότητα και το χιούμορ, δυο σημαντικούς λόγους για τους οποίους μπορούν να τη διαβάσουν τα παιδιά όλων των ηλικιών». Όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ανέφερε: «το πιο δύσκολο σημείο, ήταν η στιγμή που έπρεπε να χωρέσω, έναν τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών σ’ ένα τόσο μικρό βιβλίο».

Για την έκδοση του κρητικού κόμιξ, ο γενικός διευθυντής της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, Γιώργος Παπακωνσταντής τόνισε: «Η καταπληκτική δουλειά του Παναγιώτη Γιάκα, δείχνει τι μπορεί να γίνει όταν συνδυαστεί το μεράκι, η προσπάθεια, η φαντασία και η όρεξη για δουλειά. Έχουμε πολλές δυνατότητες σαν χώρος και σαν λαός, αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε και να προσπαθήσουμε. Χρειάζεται προσπάθεια, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από την έκδοση του βιβλίου «Η ιστορία της Κρήτης σε ΚΟΜΙΞ».

Την παρουσίαση του ιστορικού Κρητικού κόμιξ ανέλαβαν οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Λίτινας και Κέλη Δασκαλά και ο εκπαιδευτικός Νίκος Δερεδάκης. Το συντονισμό της βραδιάς, είχε ο γνωστός δικηγόρος Χάρης Παπαδάκης.

Κατά τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης, η κ. Κέλη Δασκαλά που διδάσκει Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία του κόμιξ, υπογράμμισε: «Σήμερα τα κόμικς είναι επισήμως πια τέχνη, για την ακρίβεια η Ένατη τέχνη, και ο διάλογος που αναπτύσσεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο ή στο διαδικτυακό, σε σχετικά blogs και εξειδικευμένες ιστοσελίδες, δεν αφορά πλέον το δίλημμα τέχνη ή παραλογοτεχνία, αλλά εξετάζει ζητήματα όπως τα διαφορετικά είδη, οι δυνατότητες του μέσου, πώς τα κόμικς επηρεάζονται από τα εκφραστικά μέσα άλλων τεχνών (λογοτεχνία, κινηματογράφος, εικαστικές τέχνες) και το αντίστροφο, πως η υβριδική φύση του μέσου (κείμενο/εικόνα) επηρεάζει την έννοια του σημείου (μορφή και νόημα), πως τα κόμικς σχολιάζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, φιλτράροντας υλικά του παρελθόντος, όπως παλαιότερα ή νεότερα λογοτεχνικά κείμενα, ή οπτικοποιώντας την Ιστορία, όπως στη δική μας περίπτωση. Το ενδιαφέρον για μένα είναι πως κάθε φορά μια κομική αφήγηση ενεργοποιεί την «ερμηνευτική κληρονομιά» που συνοδεύει την ιστορία που αφηγείται. Πως ο δημιουργός, ο κομίστας προσλαμβάνει, πώς διαβάζει τις πηγές του, οι οποίες δεν είναι μόνο γραπτές, αλλά αφορούν και άλλες μορφές τέχνης, κινηματογράφο, ζωγραφική κ.λπ.».

Προσεγγίζοντας το ιστορικό κόμιξ από την πλευρά της εκπαίδευσης κ. Νίκος Δερεδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ιστορία της Κρήτης σε κόμιξ, του Παναγιώτη Γιάκα, μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό βοηθητικό σχολικό εγχειρίδιο για τη διδασκαλία της Ιστορίας της Κρήτης. Συγκεντρώνει όλα αυτά πλεονεκτήματα που πρέπει και υποχρεούται να έχει ένα σχολικό εγχειρίδιο: Είναι σύντομο, περιεκτικό και ευχάριστο. Σε λίγες μόνο σελίδες ο σκιτσογράφος έχει καταφέρει να συμπυκνώσει τη μακραίωνη ιστορία του νησιού, από την προϊστορία μέχρι και τις μέρες μας. Ο μαθητής, από την Γ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, που αρχίζει να διδάσκεται το μάθημα της Ιστορίας, μέχρι και τις ανώτερες τάξεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Ο μέν μαθητής του Δημοτικού Σχολείου για να έχει την πρώτη επαφή με την Ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, με παιγνιώδη, σχεδόν τρόπο, ο μεγαλύτερος δε μαθητής μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως μια πλατφόρμα ολοκληρωμένης και σύντομης ιστορικής καταγραφής της ιστορίας της Νήσου, όπου εκεί πάνω θα πατήσει για να εμβαθύνει στην ιστορική περίοδο που τον ενδιαφέρει ή πραγματεύεται.

Ο κ. Νίκος Λίτινας από το Εργαστήριο Παπυρολογίας και Επιγραφικής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ιστορία της Κρήτης σε κόμιξ, η μεγάλη περιπέτεια του νησιού μέσα στο χρόνο» είναι επιλεγμένα στιγμιότυπα από την ιστορία της Κρήτης. Τα παλαιοντολογικά, γεωλογικά, αρχαιολογικά, μυθολογικά, ιστορικά, πολιτισμικά στοιχεία αποδίδονται με καρτούνς και κείμενο σε κόμιξ. O Πάνος Γιάκας επέλεξε και θέματα γνωστά σε όλους, αλλά και θέματα που δεν είχαν τύχει μεγάλης προσοχής. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η βιβλιογραφία. Είναι ταξινομημένη με βάση τα Μέρη του βιβλίου και μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης ποια βιβλία συμβουλεύτηκε ο δημιουργός, και στη συνέχεια μέσα από τα κείμενα και τα σκίτσα να καταλάβει τι επέλεξε να περιλάβει» και πρόσθεσε: «Επειδή η εκδήλωση έγινε στο Ρέθυμνο, όπου το κυνήγι του θησαυρού αποτελεί γεγονός στην πόλη κάθε χρόνο. Διαβάζοντας το βιβλίο μπορούμε να δούμε ότι κάθε σκίτσο αποτελεί ένα γρίφο, άλλες φορές εύκολο και άλλες δύσκολο. Για παράδειγμα, ο γνωστός πίνακας Civitas Rethymnæ, περίπου του 1640 παρουσιάζει την πόλη του Ρεθύμνου κατά την Αναγέννηση, και μπορεί να συγκριθεί με το σκίτσο του Ρεθύμνου στη σελίδα 34 του βιβλίου, που απεικονίζει το Ρέθυμνο λίγο πριν το 1646, την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ