ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Φιλολογικός Σύλλογος «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» τίμησε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, στη γενέτειρά του Σκιάθο

0

Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας

Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»

 

(Πρόεδρος του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ είναι ο Κρητικός Ομότιμος Καθηγητής

κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης)

Ο Φιλολογικός Σύλλογος «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» (Φ.Σ.Π.) είναι ο αρχαιότερος μετά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πνευματικός φορέας της χώρας μας, ο οποίος ιδρύθηκε πριν 150 χρόνια, το 1865, με πολυσχιδή πνευματική και πολιτιστική προσφορά, την οποία συνεχίζει αδιαλείπτως το ακάματο Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον πρ. Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής

και πρ. Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών κ. Εμμανουήλ Μ. Μικρογιαννάκη.

3 (4)

Στη Σκιάθο ο Πολιτιστικός Σύλλογος του νησιού οργάνωσε εκδήλωση προς τιμή τού Αλ. Παπαδιαμάντη, υπό τον τίτλο «Παπαδιαβαίνοντας... στα ίχνη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο χώρο και στο χρόνο».

Η τιμητική, πνευματική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαΐου ε. έ. στην κατάμεστη, πέρα από κάθε προσδοκία, αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «ΜΠΟΥΡΤΖΙ» του Δήμου Σκιάθου. Οι Σκιαθίτες, διά του Φ.Σ.Π. τίμησαν τον συγγραφέα «Κοσμοκαλόγερο» πατριώτη τους. Ειρήσθω εν παρόδω ο εμβληματικός Φ. Σ. «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» είναι ο πρώτος φορέας που τίμησε εν ζωή τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Παράλληλα με τον κορυφαίο «ΠΑΡΝΑΣΣΟ» κλήθηκε και τίμησε τον Παπαδιαμάντη, η ιδρυθείσα το 1997 «Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών».

«Η προσφορά του κορυφαίου των ελληνικών γραμμάτων Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, εκτός από τη λογοτεχνική αξία, έχει γενικότερη σημασία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που μπορούμε να ανατρέχουμε και να επικαλούμαστε στις δύσκολες ώρες». Με αυτή την παρότρυνση υποδέχθηκε τους παρευρεθέντες στην πνευματική εκδήλωση, στους οποίους απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιάθου κ. Θεόδωρος Τζούμας.

Εγκάρδιες ευχές για επιτυχία της εκδήλωσης απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό

και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τρακόστας εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνο.

Ο λόγος δόθηκε στην πρόεδρο της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, Ομότιμο Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

κα Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, η οποία στη διάλεξή της υπό τον τίτλο, «Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην εποχή του από την εποχή μας», είπε μεταξύ άλλων: «…Δεν πρέπει να περιχαρακώσουμε τον Παπαδιαμάντη στη μονοσήμαντη εικόνα τού περιθωριοποιημένου κοσμοκαλόγερου με το τριμμένο πανωφόρι που διερχόταν τις μέρες του μεταξύ εφημερίδας

(που εργαζόταν), Αγίου Ελισαίου και ταβέρνας στην Αθήνα ή μεταξύ ακολουθιών και ταβέρνας στη Σκιάθο… Η Σκιάθος και το κείμενο τού Παπαδιαμάντη ζουν αλληλένδετα. Χωρίς το παπαδιαμαντικό κείμενο η Σκιάθος δεν θα είχε την ιδιάζουσα σημασία που της προσδίδει

η λογοτεχνία…».

Αμέσως μετά, σύμφωνα με το καταρτισθέν πρόγραμμα, μίλησε εκπροσωπώντας τον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», ο Συγγραφέας-Λογοτέχνης κ. Σταύρος Σταύρου, ο οποίος είναι Αναπληρωματικό Μέλος της Εφορείας του Δ.Σ του «ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ», με θέμα ομιλίας: «Ο Παπαδιαμάντης υπό την κριτική ματιά ανθρώπων τού πνεύματος τής εποχής του και μεταγενέστερων».

Άρχισε απαγγέλλοντας στίχους τού Οδυσσέα Ελύτη από το Άξιον Εστί:

« Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί

όπου και να θολώνει ο νους σας

μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό

και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

O ομιλητής κινήθηκε εν πολλοίς γύρω από δύο χρονολογίες. Την 13η Μαρτίου 1908 και την 3η Ιανουαρίου 1911. Μετά από το τετράστιχο του Οδυσσέα Ελύτη για τον Παπαδιαμάντη και τη γνώμη του Καβάφη που τον χαρακτηρίζει «κορυφή των κορυφών», ανεφέρθη στη φυσιολατρία του, που μετουσιώθηκε σε γραφική ύλη και η οποία πλημμύρισε τον πυρήνα της ύπαρξής του. Παρουσίασε αποσπάσματα από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής του στα οποία καταγράφεται η φιλολογική εορτή το βράδυ της 13ης Μαρτίου 1908 στον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», προς τιμή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η 3η Ιανουαρίου 1911 ήταν η ημέρα του θανάτου του, συμπλήρωσε ο κ. Σταύρου, ο οποίος χρησιμοποίησε κι εδώ αποσπάσματα από εφημερίδες και περιοδικά αφιερωμένα στη μνήμη του Μεγάλου Δημιουργού. Ανέφερε επίσης σύντομες κρίσεις από τους Παλαμά, Σεφέρη, Μαλακάση, Βαλέτα και άλλους για τον Παπαδιαμάντη. Επισήμανε την πνευματική ορμή τού Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», του Προέδρου κ. Εμμ. Μικρογιαννάκη, του Γεν. Γραμμ. κ. Βασ. Κωνσταντινόπουλου και του Δ.Σ. σε ομόλογα θέματα.

Τέλος εξέφρασε ευχαριστίες στα αρχεία: Ε.Λ.Ι.Α και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης για τα φωτοαντίγραφα τού πρωτογενούς υλικού (χειρόγραφα Παπαδιαμάντη)

τα οποία τού παρέδωσαν και προσκομίστηκαν στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκιάθου, αφού

στο μεταξύ εκτέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Ακολούθως ο Τοπογράφος Μηχανικός κ. Κίμων Παπαδημητρίου, παρουσίασε ψηφιακό χάρτη με τοπωνύμια της Σκιάθου από το έργο του Παπαδιαμάντη, ενώ η φιλόλογος κα Μαλαμώ Σταμέλου ανέγνωσε αποσπάσματα από τη «Φόννισσα» του μεγάλου Λογοτέχνη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ένα μουσικό αφιέρωμα στην ποίηση

του Αλ. Παπαδιαμάντη, με ερμηνευτές την κα Φανή Μπαρμπή, τον κ. Γιώργο Σπανοδήμο και τον κ. Ζήση Γιωργαλιό, σε μουσική των κυρίων Χρήστου Τσιαμούλη, Ανδρέα Κατσιγιάννη, Μανώλη Λιαπάκη και Κωστα Πανταζή.

Στο μουσικό μέρος συμμετείχε και η χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου με την ερμηνεία του ποιήματος «Ήλιε μου» του Αλ. Παπαδιαμάντη.

Ειδικά για την εκδήλωση παρουσιάστηκε, σε μουσική του κ. Αντώνη Βασιλάκη (μέλους του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»), το ποίημα «Η Γλυκοφιλούσα» (1894), καθώς και μια ελεύθερη απόδοση στίχων του 83ου Ψαλμού του Δαυίδ από τον Αλ. Παπαδιαμάντη.

Την εκδήλωση έκλεισαν μαθητές του Γ1 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου, με ένα   θεατρικό δρώμενο, από ένα μικρό απόσπασμα του διηγήματος   «Η κλεφτοπαρέα», του Αλ. Παπαδιαμάντη υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Λίζας Τζαβέλα και τη βοήθεια των δασκάλων κας Κατερίνας Καρατζά και κας Νικολέτας Μπουντούρη.

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι, Διολέττα Αλίκη, Διολέττα Μαριάνθη, Διολέττα Κασσιανή, Ελευθερίου-Τσάκα Ζωή, Ζεμπέκη Ευθυμία, Ιτζές Κωνσταντίνος, Μιτζέλου Παναγιώτα, Μπαλιού Λάουρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ