ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πώς θα διακόψω το κάπνισμα χωρίς να πάρω κιλά;

0

«Το κάπνισμα δεν κάνει καλό στην υγεία» - μία φράση την οποία επαναλαμβάνουν συνεχώς οι γιατροί. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Παρ' όλα αυτά πολλοί αγαπούν το κάπνισμα και δεν θέλουν ή δε μπορούν να το κόψουν εύκολα. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που αρνούνται να το κόψουν, επειδή, όπως υποστηρίζουν, φοβούνται τα περιττά κιλά.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το 80% των καπνιστών που κόβουν το κάπνισμα παίρνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου επτά κιλά, κατά μέσο όρο. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση βάρους, η οποία τις περισσότερες φορές είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τους πρώην καπνιστές. Οι αιτίες ; Κυρίως τρείς:

Η νικοτίνη περιορίζει την όρεξη και η έλλειψή της επηρεάζει το αίσθημα της πείνας.

Με τη διακοπή του καπνίσματος ο μεταβολικός ρυθμός επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα, με αποτέλεσμα ο πρώην καπνιστής να «καίει» λιγότερες θερμίδες.

Βελτιώνεται η όσφρηση και η γεύση, και μαζί με αυτά η ...επιθυμία.

Πρόσφατες μελέτες όμως, αποκάλυψαν ότι άτομα που είχαν μόλις σταματήσει το κάπνισμα είχαν αναπτύξει στο έντερό τους βακτήρια που εντοπίζονται και στην εντερική χλωρίδα ατόμων με παχυσαρκία. Έτσι πήραν βάρος παρότι οι πρώην καπνιστές υποστηρίζουν ότι δεν έκαναν αλλαγή στο διατροφικό τους πρόγραμμα και δεν προσέθεσαν παχυντικές τροφές στο διαιτολόγιό τους.

Τα επίμαχα βακτήρια που απαντώνται, τόσο σε πρώην καπνιστές όσο και σε άτομα με πρόβλημα παχυσαρκίας, έχουν τη τάση να χρησιμοποιούν ενέργεια που περικλείεται σε τροφές που καταναλώνει ο άνθρωπος και στη συνέχεια να τη μετατρέπουν ευκολότερα σε λίπος, στην κοιλιά και τους γοφούς. Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τα βακτήρια αυτά προκαλούν δυσλειτουργίες στο έντερο, οι οποίες με τη σειρά τους εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτή η χημική διεργασία φαίνεται να είναι, λοιπόν, σύμφωνα με τα επιστημονικά αποτελέσματα, η αιτία της μεγάλης κοιλιάς, που εμφανίζουν ξαφνικά, και συχνά, πολλοί πρώην καπνιστές που αποφάσισαν να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό -κατά τα λοιπά- τρόπο ζωής.

Πώς θα αποφύγετε λοιπόν τα περιττά κιλά που συνοδεύουν τη διακοπή του καπνίσματος;

Υπάρχουν ορισμένα «κόλπα» που καταφέρνουν να καταστείλουν τόσο το στερητικό σύνδρομο το οποίο δημιουργείται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, όσο και την τάση για τσιμπολόγημα. Ποια είναι αυτά τα «κόλπα»; Τα εξής:

Να πίνετε άφθονο νερό. Το νερό προκαλεί κορεσμό της πείνας, άρα δρα ως κατασταλτικό της όρεξης.

Να πίνετε χυμούς, όπως οι χυμοί λεμονιού ή γκρέιπφρουτ, διότι μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης, ακριβώς επειδή έχουν έντονη και ταυτοχρόνως όξινη γεύση.

Καραμέλες και τσίκλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με έντονη γεύση.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Μετριάστε το αλκοόλ.

Να μειώσετε τις ποσότητες του φαγητού.

Να κάνετε απλά και υγιεινά γεύματα.

Αρχίστε να περπατάτε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ