ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή: Κατά της εκμίσθωσης του δημοτικού υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων των Τεσσάρων Μαρτύρων σε ιδιώτη

0

Γιατί η δημοτική παράταξη Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή είναι κατά της εκμίσθωσης του δημοτικού υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων των Τεσσάρων Μαρτύρων σε ιδιώτη

Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης και η αναβάθμιση τους προς όφελος του δημότη θα άρμοζε να αποτελεί πάγιο μέλημα και υποχρέωση όλων των αιρετών, Δημοτικών Συμβούλων και Δημάρχου, πολλώ μάλλον όταν εν προκειμένω αφορά επικερδή δημοτική επιχείρηση.

 

Η πρόσφατη εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνης προς το Δημοτικό Συμβούλιο πιστοποιεί ετήσιο καθαρό οικονομικό όφελος για το Δήμο Ρεθύμνης ύψους 330.902,38 Ευρώ από τη λειτουργία του υπαίθριου δημοτικού οικοπέδου των Τεσσάρων Μαρτύρων ως χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Επιπλέον, από τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα ύψους 498.156,43 Ευρώ έχουν αποδοθεί 55.000 Ευρώ σε τέσσερεις εργαζόμενους, 5.000 Ευρώ για λειτουργικά έξοδα και 107.254,05 Ευρώ Φ.Π.Α στη Δ.Ο.Υ Ρεθύμνης.

 

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει, ότι είναι εφικτή η συνέχιση της δημοτικής διαχείρισης του πάρκινγκ με τις απαραίτητες θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν λειτουργίας του τις Κυριακές και αργίες. Επιπλέον, θα άρμοζε να βελτιωθούν οι εν λόγω υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών, παραδείγματος χάριν η αύξηση της δωρεάν στάθμευσης (από 20 σε 30 λεπτά).

 

Αντιθέτως, η Δημοτική Αρχή της Νέας Αντίληψης εξετάζει τη δυνατότητα εκμίσθωσης του εν λόγου χώρου σε ιδιώτη με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού. Πρόσχημα, διότι ακόμα και αν υφίσταται η εν λόγω έλλειψη, μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά, συμπεριλαμβάνοντας στις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου το προσωπικό πεντάμηνων συμβάσεων. Δηλαδή, έως την τροποποίηση σχετικού νόμου από την Κυβέρνηση προκειμένου να επιτρέπονται εφεξής οι προσλήψεις προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Επίσης, αγνοεί ή αποκρύπτει εσκεμμένα τις αρνητικές επιπτώσεις και την επιβάρυνση του δημότη και εν γένει του επισκέπτη της πόλης μας που θα προκύψουν από την εν λόγω εκμίσθωση, όπως:

  1. Την επιδείνωση της αισθητικά ανάρμοστης εικόνας στο κέντρο της πόλης μας με την αύξηση του συντελεστή στάθμευσης (επί 1,5), δηλαδή κατά το ήμισυ των υφιστάμενων θέσεων.
  2. Την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών λόγω παράτασης λειτουργίας του πάρκινγκ με χρέωση στάθμευσης τις καθημερινές μετά τις 10 μ.μ. (σήμερα παρέχεται δωρεάν), τις Κυριακές μετά τις 10.30 π.μ. (σήμερα παρέχεται δωρεάν), τις αργίες όλο το 24ωρο (σήμερα παρέχεται δωρεάν).
  3. Την καθυστέρηση εξυπηρέτησης των πολιτών (αύξηση χρόνου άφιξης και αναχώρησης αυτοκινήτων) λόγω της αύξησης του συντελεστή στάθμευσης και αναπόφευκτο μποτιλιάρισμα.
  4. Την ομηρία του Δήμου λόγω δημιουργίας δικαιωμάτων επαγγελματικής στέγης στον ανάδοχο σε περίπτωση αξιοποίησης του εν λόγω δημοτικού οικοπέδου σε ελεύθερο χώρο με πράσινο: αναγκαία ενέργεια για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης μας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, όπως επίσης ως χώρος παραμονής πολιτών σε περίπτωση σεισμού.
  5. Την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας με μείωση αποδοχών εργαζομένων συνήθως ως επικρατούσα συνέπεια της ακράτητης κερδοφορίας ιδιωτών επιχειρηματιών, εν προκειμένω με τη βούλα του Δημοτικού Συμβουλίου.
  6. Την επιπλέον μελλοντική οικονομική επιβάρυνση των δημοτών με την αναπόφευκτη αύξηση της χρέωσης στάθμευσης μετά από απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή από τον εμπνευστή της επικείμενης εκμίσθωσης.

 

Οι δημότες συμβάλλουν έμμεσα ή άμεσα στην αύξηση των εσόδων του Δήμου Ρεθύμνης και εν γένει στην απρόσκοπτη λειτουργία του. Το παρόν θέμα αποδεικνύει, ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τους δημότες ως εισπρακτικό εργαλείο, μάλιστα ευνοώντας τον πλουτισμό ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Η επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μας μπορεί να επιτευχθεί με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυκλοφοριακού έχοντας ως κριτήρια τον πεζό, τη μείωση της χρήσης των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, τη χρήση καλά οργανωμένων δημόσιων - δημοτικών μαζικών μέσων μεταφοράς σε ένα δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, τη δημιουργία πολλών και φθηνών πάρκινγκ περιμετρικά και συνοικιακά της πόλης, όπως είχαμε προτείνει το Φεβρουάριο του 2011.

 

Για τους ανωτέρω λόγους η δημοτική παράταξη Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή καταψηφίζει την εκμίσθωση του δημοτικού υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων των Τεσσάρων Μαρτύρων σε ιδιώτη και προτείνει τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για τη λήψη της σχετικής απόφασης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ