ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε ιδιώτη η εκμίσθωση του πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων

0

Με 16 θετικές ψήφους και 6 αρνητικές, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης στη συνεδρίαση της π. Πέμπτης αποφάσισε την παραχώρηση προς εκμίσθωση σε ιδιώτη, του υπαίθριου δημοτικού πάρκινγκ με 11μηνη σύμβαση.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Στέλιος Σπανουδάκης, αφού τόνισε την αντικειμενική δυσκολία της διαχείρισης του πάρκινγκ με το υπάρχον προσωπικό του δήμου, αναφέρθηκε στο οικονομικό όφελος από τη συμφωνία του δήμου με τον ιδιώτη.

Παρά το γεγονός ότι στην πρώτη εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας που κατατέθηκε για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προβλέπονταν τριετής σύμβαση με τον εργολάβο- ιδιώτη, η πρόταση για το χρόνο της σύμβασης που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, αφορούσε μόλις 11 μήνες, με το σκεπτικό του ελέγχου της απόδοσης του εγχειρήματος, αλλά και τη διερεύνηση μιας μεγαλύτερης επένδυσης στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν μετά την παρέλευση του πρώτου χρόνου και αν ωστόσο δεν έχει προκύψει κάτι άλλο, θα εξεταστεί εκ νέου η περίπτωση της τριετής εκμίσθωσης σε ιδιώτη.

Προς το παρόν, προβλέπεται ότι ο δήμος θα εισπράττει ετησίως το 60% των ακαθαρίστων εσόδων, με «μαξιλάρι» τα 360 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση να προπληρώνει ανά τρίμηνο 90 χιλιάδες ευρώ.

Στην εισήγηση που έκανε προς το Δημοτικό συμβούλιο ο κ. Σπανουδάκης, αναφερόμενος σε οικονομικά στοιχεία τόνισε ότι το πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων το 2014 είχε έσοδα 390.902,38 ευρώ, ενώ αποδόθηκε στην Δ.Ο.Υ. το ποσό των 107.254,05 ευρώ Φ.Π.Α. Συγχρόνως ανέφερε ότι ποσόν ύψους 37.700,55 αναζητείται από την υπηρεσία ως ανείσπρακτο, καθώς προέρχεται από στάθμευση αυτοκινήτων που έφυγαν από το χώρο στάθμευσης σε ώρα που αυτό δεν λειτουργούσε. Αναφέρθηκε επίσης στη μισθοδοσία του προσωπικού που ανέρχεται στις 55.000 ευρώ αλλά και στα λειτουργικά έξοδα του χώρου που φτάνουν τις 5.000 ευρώ ετησίως .

Θετικά στην πρόταση εκμίσθωσης σε ιδιώτη, ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης της παράταξης του Θοδωρή Νίνου και αρνητικά οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δηλαδή οι παρατάξεις του Μιχάλη Ανδρουλάκη, του Μανούσου Μανουσογιάννη και του Στέλιου Πετράκη.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΟΡΟΙ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ

  • Ως ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς - τιμή εκκίνησης στο διαγωνισμό για το καταβαλλόμενο μίσθωμα να οριστεί το 60% των ακαθαρίστων εισπράξεων των ένδεκα μηνών (πλην του ΦΠΑ) που δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 360.000,00 € για την ανωτέρω μισθωτική περίοδο.
  • Το μίσθωμα να καταβληθεί σε ισόποσες δόσεις, οι οποίες θα προκαταβάλλονται.
  • Τη διατήρηση των τελών στάθμευσης όπως αυτά έχουν οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης με την αρ. 456/30-7-2014 απόφαση του.
  • Την υποχρέωση του μισθωτή να διαθέτει το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ΔΩΡΕΑΝ κατά τις Κυριακές και από ώρα 7:30 π.μ. έως και 10:30 π.μ. κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Ι. Ναού των 4ων Μαρτύρων.
  • Την υποχρέωση του μισθωτή να διαθέτει το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μία ημέρα την εβδομάδα για τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς, με τους όρους που ισχύουν σήμερα.
  • Τη μικρή χρονική διάρκεια της μίσθωσης σε 11 μήνες προκειμένου ο Δήμος,

α) να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που θα προκύψει τους επόμενους μήνες λόγω της έντασης των εργασιών για την ολοκλήρωση των έργων ΕΣΠΑ μέσα στο έτος 2015 καθώς και την ταυτόχρονη αδυναμία επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας για την ορθή εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης που θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση της πόλης,

β) να μην δεσμεύεται από μια μεγάλης διάρκειας μίσθωση, στην περίπτωση που στο χώρο αυτό δημιουργηθούν άμεσα προοπτικές για ανέγερση υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων και

γ) να μπορέσει να ελέγξει το αποτέλεσμα του εγχειρήματος της εκμίσθωσης του χώρου σε σχέση με τους ανωτέρω όρους (οικονομικούς και λειτουργικούς).

 

«ΝΑΙ» ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΟΔΩΡΗ ΝΙΝΟ

Θετικά ψήφισε την πρόταση της εκμίσθωσης του δημοτικού πάρκινγκ η παράταξη «Ρέθυμνο Αξίζεις» του Θοδωρή Νίνου, θέτοντας όμως τις παρακάτω προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν:

  • Ως ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς - τιμή εκκίνησης στο διαγωνισμό, για το ετήσιο μίσθωμα να οριστεί το 60% των ακαθαρίστων ετήσιων εισπράξεων (πλην του ΦΠΑ) που δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 380.000,00 € ετησίως.
  • Τη διατήρηση των τελών στάθμευσης καθ’ όλη την διάρκεια της μίσθωσης όπως αυτά έχουν οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης με την αρ. 456/30-7-2014 απόφαση του.
  • Την υποχρέωση του μισθωτή να διαθέτει το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ΔΩΡΕΑΝ κατά τις Κυριακές και από ώρα 7:30 π.μ. έως και 11:00 π.μ. κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Ναού των 4ων Μαρτύρων.
  • Την υποχρέωση του μισθωτή να διαθέτει το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μία ημέρα την εβδομάδα για τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς, με τους όρους που ισχύουν σήμερα.
  • Τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης για 12 μήνες απο την εναρξη της σύμβασης ώστε στην περίπτωση που δύναται να ανεγερθεί στο χώρο αυτό υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων (π.χ. ένταξη στο ΣΕΣ) να μην δημιουργηθεί πρόβλημα.
  • Να προβλεφθεί η δυνατότητα στάθμευσης 50 τουλάχιστον δικύκλων με κόστος το 35% του προβλεπόμενου κόστους για το αυτοκίνητο.
  • Ο μισθωτής οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε περιορισμένες εργασίες αναβάθμισης του χώρου (άσφαλτος-είσοδος, έξοδος) και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Σε περίπτωση που η διαδικασία καταλήξει άγονη να μην προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε απευθείας ανάθεση αλλά να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας του υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων PARKING».
  • Στο τελευταίο θέμα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως αν δεν προκύψει ανάδοχος, δεν θα υπάρξει απευθείας ανάθεση και το πάρκινγκ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο δημοτικό σύστημα.

 

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ-ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗ- ΠΕΤΡΑΚΗ

 

Αρνητικά ψήφισε η παράταξη «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή» του Μιχάλη Ανδρουλάκη, ο οποίος αφού πρότεινε τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, έστρεψε τα βέλη του στη δημοτική αρχή αναφέροντας ότι είναι πρόσχημα η έλλειψη προσωπικού τονίζοντας: «Πρόσχημα, διότι ακόμα και αν υφίσταται η εν λόγω έλλειψη, μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά, συμπεριλαμβάνοντας στις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου το προσωπικό πεντάμηνων συμβάσεων».

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στη δημοτική αρχή υπογράμμισε: «Επίσης, αγνοεί ή αποκρύπτει εσκεμμένα τις αρνητικές επιπτώσεις και την επιβάρυνση του δημότη και εν γένει του επισκέπτη της πόλης μας που θα προκύψουν από την εν λόγω εκμίσθωση, όπως:

  • Την επιδείνωση της αισθητικά ανάρμοστης εικόνας στο κέντρο της πόλης μας με την αύξηση του συντελεστή στάθμευσης (επί 1,5), δηλαδή κατά το ήμισυ των υφιστάμενων θέσεων.
  • Την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών λόγω παράτασης λειτουργίας του πάρκινγκ με χρέωση στάθμευσης τις καθημερινές μετά τις 10 μ.μ. (σήμερα παρέχεται δωρεάν), τις Κυριακές μετά τις 10.30 π.μ. (σήμερα παρέχεται δωρεάν), τις αργίες όλο το 24ωρο (σήμερα παρέχεται δωρεάν).
  • Την καθυστέρηση εξυπηρέτησης των πολιτών (αύξηση χρόνου άφιξης και αναχώρησης αυτοκινήτων) λόγω της αύξησης του συντελεστή στάθμευσης και αναπόφευκτο μποτιλιάρισμα.
  • Την ομηρία του Δήμου λόγω δημιουργίας δικαιωμάτων επαγγελματικής στέγης στον ανάδοχο σε περίπτωση αξιοποίησης του εν λόγω δημοτικού οικοπέδου σε ελεύθερο χώρο με πράσινο: αναγκαία ενέργεια για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης μας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, όπως επίσης ως χώρος παραμονής πολιτών σε περίπτωση σεισμού.
  • Την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας με μείωση αποδοχών εργαζομένων συνήθως ως επικρατούσα συνέπεια της ακράτητης κερδοφορίας ιδιωτών επιχειρηματιών, εν προκειμένω με τη βούλα του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Την επιπλέον μελλοντική οικονομική επιβάρυνση των δημοτών με την αναπόφευκτη αύξηση της χρέωσης στάθμευσης μετά από απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή από τον εμπνευστή της επικείμενης εκμίσθωσης.

Οι δημότες συμβάλλουν έμμεσα ή άμεσα στην αύξηση των εσόδων του Δήμου Ρεθύμνης και εν γένει στην απρόσκοπτη λειτουργία του. Το παρόν θέμα αποδεικνύει, ότι η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τους δημότες ως εισπρακτικό εργαλείο, μάλιστα ευνοώντας τον πλουτισμό ιδιωτικών συμφερόντων.

Η επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μας μπορεί να επιτευχθεί με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του κυκλοφοριακού έχοντας ως κριτήρια τον πεζό, τη μείωση της χρήσης των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, τη χρήση καλά οργανωμένων δημόσιων - δημοτικών μαζικών μέσων μεταφοράς σε ένα δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, τη δημιουργία πολλών και φθηνών πάρκινγκ περιμετρικά και συνοικιακά της πόλης, όπως είχαμε προτείνει το Φεβρουάριο του 2011».

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ: «ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΠΤΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ»

Την πρόταση εκμίσθωσης του πάρκινγκ σε ιδιώτη καταψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης, ο οποίος την χαρακτήρισε «κλασική περίπτωση ιδιωτικοποίησης». «Ο εργαζόμενος πληρώνει ένα σωρό τέλη και φόρους για την καθημερινότητά του. Είμαστε αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση του ζητήματος. Έχουμε πει ότι ο δήμος δεν πρέπει να είναι μαγαζί. Η επίκληση ότι κάνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί δεν έχουμε λεφτά είναι ψεύτικη. Τις κάνουμε για να δώσουμε πάσες στα ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς όταν είχαμε έλλειψη προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, για παράδειγμα, δεν υπήρξε και άλλος τρόπος που αντιμετωπίστηκε; Να θυμίσω ότι υπήρξε σύμβαση έργου. Μπορεί να έχει δυσκολίες, δεν το έχω ψάξει, όμως μπορεί το δημοτικό σύστημα να βρει άλλον τρόπο», είπε ο κ. Μανουσογιάννης.

Την τοποθέτηση μηχανημάτων αυτόματης πώλησης εισιτηρίων πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Πετράκης, ο οποίος επίσης καταψήφισε στην πρόταση, αναφέροντας: «Δεν δέχομαι ότι δήμος δεν μπορεί να καταφέρει κάτι, που μπορεί ένας ιδιώτης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ