ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανόλαδου στο Ρέθυμνο

0

Μεγάλη ανταπόκριση από μαθητές και δημότες

Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης τηγανελαίων, το οποίο πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, με τη συνεργασία του δήμου Ρεθύμνης και του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το πρόγραμμα εφαρμόζει τις καλές πρακτικές που έχουν αναδειχθεί πανευρωπαϊκά από τους συνεργάτες της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας RecOil, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και τη Δανία. Το RecOil στοχεύει στην ανακύκλωση των οικιακών χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ.

Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια έχουν βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον, καθώς, όταν καταλήγουν στις αποχετεύσεις, ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, φράζουν τις σωληνώσεις, εμποδίζουν την επεξεργασία των λυμάτων και προκαλούν δυσάρεστες οσμές. Η λύση για την ορθή διαχείριση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση, με τη μετατροπή τους σε βιοντίζελ μέσω απλής χημικής διεργασίας. Το βιοντίζελ ρυπαίνει λιγότερο από τα συμβατικά καύσιμα και με την αξιοποίησή του, μειώνεται η ποσότητα των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, αποφεύγεται η εναπόθεσή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, προστατεύεται η διατροφική αλυσίδα και μειώνονται τα υγρά απόβλητα που δημιουργούνται όταν τα λάδια αυτά καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης.

Ο τρόπος συλλογής τηγανολάδων έχει κάποιες βασικές παραμέτρους, όπως:

- Αφήνουμε το μαγειρικό λάδι να κρυώσει.

- Αν χρειάζεται, το περνάμε από ένα σουρωτήρι ή ένα φίλτρο για να το απαλλάξουμε από τα υπολείμματα τροφών.

- Το μεταγγίζουμε με χωνί σε πλαστικό δοχείο και το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία και προσέχουμε να μην αναμειχθεί με νερό ή άλλο υγρό.

- Μόλις γεμίσει το δοχείο, το κλείνουμε καλά και το μεταφέρουμε στον ειδικό κάδο συλλογής.

Τα μαγειρικά λάδια συλλέγονται τακτικά και μεταφέρονται στο σημείο επεξεργασίας όπου και μετατρέπονται σε βιοντίζελ.

Τα σχολεία του δήμου Ρεθύμνης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανολάδων είναι το 2ο Δημοτικό, το 7ο Δημοτικό, το 8ο Δημοτικό, το Δημοτικό Σχολείο Άδελε, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου, το 1ο Γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο, το 3ο Γυμνάσιο, το 4ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο, το 3ο Λύκειο, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης και το 1ο Επαγγελµατικό Λύκειο (ΕΠΑΛ).

Τα σημεία του δήμου όπου έχουν τοποθετηθεί οι συγκεκριμένοι κάδοι ανακύκλωσης τηγανελαίων είναι: πίσω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας επί της οδού Κεφαλογιάννηδων στον Περιφερειακό, στην οδό Μοάτσου - έξω από το κρεοπωλείο Αντωνάκη, στη γωνία των οδών Δημητρακάκη και Λεωφόρου Κουντουριώτη στο Δημοτικό Κήπο επί της οδού Δημητρακάκη, στην είσοδο του Εμπορικού Λιμανιού κοντά στο Λιμεναρχείο, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Πεταλιώτη στην Καλλιθέα, στην περιοχή Αγία Φωτεινή επί της οδού Σταμαθιουδάκη, έξω από το ΙΚΑ επί της οδού Κονδυλάκη και στη γωνία των οδών Καζαντζάκη και Ζυμβρακάκη, στη Σχολή Χωροφυλακής.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Γεωργαλής, μιλώντας στο «Ρ» για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε πως «η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων ελαίων είναι πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί αν τα τηγανόλαδα μπουν στην αποχέτευση, φράζουν τις αποχετεύσεις και βιολογούνται δύσκολα. Αυτή τη στιγμή, σε 12 σχολεία του δήμου και σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί οι κάδοι ανακύκλωσης. Όσον αφορά στους κάδους των σχολείων, τα χρήματα που θα προκύψουν από τη δράση θα μπουν στα ταμεία των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι σχολικές επιτροπές θα τα διαθέτουν στα σχολεία, ανάλογα με τις ποσότητες λαδιού που συγκέντρωσαν. Τους κάδους μέσα στα σχολεία ελέγχουν οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους διευθυντές, ενώ οι εξωτερικοί κάδοι ελέγχονται από τον εντεταλμένο σύμβουλο προστασίας του περιβάλλοντος του δήμου κ. Όθωνα Χριστουλάκη, σε συνεργασία με την εταιρία.

Περιμέναμε, πάντως, ότι θα είχαμε μικρότερη συμμετοχή των παιδιών, αλλά, ειδικά στην Πρωτοβάθμια, η συμμετοχή είναι εντυπωσιακή και ακριβώς επειδή διαπιστώσαμε ότι υπάρχει τεράστια ανταπόκριση, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και του χρόνου, τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης σε όλα τα σχολεία του δήμου και σε περισσότερα σημεία μέσα στην πόλη. Επιπλέον, η ΔΕΥΑΡ πρόκειται να στηρίξει το πρόγραμμα ανακύκλωσης την επόμενη σχολική χρονιά, θεσπίζοντας βραβεία για τα σχολεία που έχουν πιο ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ