ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την τιμητική του είχε το Ατσιπόπουλο στην Αθήνα

0

Ατσιπόπουλο: Όταν η τοπική ιστορία, συμπληρώνει και ισχυροποιεί την εθνική ιστορία

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του λευκώματος του Αιμίλιου Γάσπαρη «Ατσιπόπουλο, Τόπος και Άνθρωποι», που έγινε την Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κρητικής Εστίας, στο Παγκράτι.

Την εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ατσιπουλιανών Αττικής «Αγία Ζώνη» και οι εκδόσεις Ινφογνώμων, συντόνισε ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γεώργιος Μαριδάκης, ενώ για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν οι κ.κ.:

  • Γιάννης Γιαννούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Ατσιπουλιανών Αττικής,
  • Παναγιώτης Καμηλάκης, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,
  • Πέτρος Βερνάδος, καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά
  • Τάσος Κοντογιαννίδης, δημοσιογράφος-συγγραφέας
  • Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης και συγγραφέας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εξ Ατσιποπούλου δρ Ελευθέριος Σκανδάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν εκδόσεις και έργα, όπως αυτό του Αιμίλου Γάσπαρη, για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της αλησμόνητης ιδιαιτέρας πατρίδας του. Ο κ. Σκανδάλης, μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτελεστεί στο χωριό τα τελευταία χρόνια, μη μπορώντας μάλιστα να κρύψει τη συγκίνησή του, αναπολώντας το Ατσιπόπουλο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατσιπουλιανών Αττικής, Γιάννης Γιαννούλης, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν για το χωριό εκδόσεις σαν κι αυτή του Αιμίλιου Κοτσώνη, τονίζοντας μάλιστα ότι ο σύλλογος θα στηρίξει την έκδοσημε κάθε τρόπο.

Ο κ. Καμηλάκης, ως λαογράφος, έκανε διεξοδική παρουσίαση του βιβλίου, αναφερόμενος στα κεφάλαια, τις συνθήκες ζωής που επικρατούσαν στο χωριό, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας, τονίζοντας κι αυτός την αρτιότητα του εγχειρήματος και την ποιότητα της έκδοσης.

Ο κ. Πέτρος Βερνάδος, συμμαθητής και φίλος του συγγραφέα, αφού αναφέρθηκε στο συγγραφικό και καλλιτεχνικό του έργο, του ευχήθηκε να συνεχίσει να προσφέρει στον πνευματικό τομέα στο χωριό και στην κοινωνία γενικότερα.

Ο Τάσος Κοντογιαννίδης, αφού αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Ατσιπουλιανό στρατηγό Νίκο Σαμψών, ο οποίος του έδωσε το βιβλίο του κ. Γάσπαρη, έκανε κι αυτός τη δική του παρουσίαση του βιβλίου, τονίζοντας ιδιαιτέρως τη σημασία που έχουν τα λαογραφικά στοιχεία που έχει το λεύκωμα, ενώ δεν παρέλειψε να διαβάσει και μια μαντινάδα!

Τέλος, ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της έκδοσης και τη σημασία που έχει κάθε μια έκδοση βιβλίου που αφορά την τοπική παράδοση και ιστορία, αφού έτσι εμπλουτίζεται και γίνεται πιο ισχυρή η εθνική μας ιστορία, ενώ ο Αιμίλιος Γάσπαρης, που έλαβε τελευταίος το λόγο, ευχαρίστησε έναν προς έναν όλους τους συντελεστές της έκδοσης, τους ομιλητές της εκδήλωσης αλλά και τον κόσμο που προσήλθε και παρακολούθησε την εκδήλωση, καθώς και την οικογένειά του που τον συμπαραστέκεται στο πνευματικό και καλλιτεχνικό του έργο.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκαν στους παρευρεθέντες Ατσιπουλιανή τσικουδιά και εδέσματα…

Στο τέλος της εκδήλωσης έδωσαν όλοι ραντεβού στο Ατσιπόπουλο, όπου θα γίνει η πανηγυρική παρουσίαση του λευκώματος, την Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ