ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας

0

Με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και προς όφελος των γυναικών και των παιδιών τους σε περιφερειακό επίπεδο λειτουργεί στο Ρέθυμνο το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων βίας.

Κοινωνιολόγος, κοινωνική λειτουργός και ψυχολόγος που δρουν στο Κέντρο από κοινού με τη δυνατότητα νομικής συμβουλευτικής που αποκτήθηκε πρόσφατα υποστηρίζουν γυναίκες-θύματα βίας, είτε αφορά ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία ή και οικονομική βία, είτε έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σωματική κακοποίηση ή σεξουαλική παρενόχληση, θύματα πορνείας ή trafficking.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η υπεύθυνη ψυχολόγος του Κέντρου και προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου Αλεξία Βαονάκη, ανέφερε πως μέχρι σήμερα έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο για υποστήριξη 66 γυναίκες. Προσωπική της εκτίμηση είναι πως υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός γυναικών που κρατούν το στόμα τους κλειστό για δύο λόγους. Πρώτον έχουν άγνοια για το τι ακριβώς είναι η κακοποίηση και θεωρούν πως αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει ξυλοδαρμός ή άλλη σωματική βία. Δεύτερον διότι με τη σιωπή και τη συνεχιζόμενη ψυχολογική ή λεκτική βία, το θύμα, η γυναίκα, αποδυναμώνεται και δεν είναι ισχυρά ικανή να αποφασίσει να μιλήσει ή να αντιδράσει.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κα Βαονάκη: «Οι ηλικίες των γυναικών που απευθύνθηκαν στο Κέντρο ήταν από 18 ετών έως και 60 κυρίως όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό από 30 έως 49 ετών. Το 45% των γυναικών ήταν παντρεμένες με παιδιά (έως 2 τέκνα), και οι 56 από αυτές ήταν Ελληνίδες και 10 αλλοδαπές. Το 67% είναι παντρεμένες με τον ίδιο το θύτη. Το εντυπωσιακό είναι πως από τις κακοποιημένες γυναίκες το 60% ήταν μέσης εκπαίδευσης και οι υπόλοιπες ανώτερης ή ανώτατης, με ένα πολύ μικρό ποσοστό -κάτω του 10%- να ανήκουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Πάνω από τις μισές γυναίκες θύματα συνοικούν ακόμα και σήμερα με τον θύτη, και αξίζει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις αυτές η κακοποίηση αφορούσε και στα παιδιά. Από τις κακοποιημένες γυναίκες, άνεργες είναι το 36% και το 28 % είναι ιδιωτικές υπάλληλοι. Οσες απευθύνθηκαν στο Κέντρο ανήκουν σε όλα τα οικονομικά στρώματα, όμως πρέπει να σημειωθεί πως η όποια αλλαγή στη δομή και στις συνθήκες μίας οικογένειας με σημαντική την ανεργία, βοηθούν, επιδρούν στην ενδοοικογενειακή βία. Υπάρχουν γυναίκες θύματα κακοποίησης που έφυγαν από το Ρέθυμνο και φιλοξενούνται σε ξενώνες σε Χανιά και Ηράκλειο, ενώ ένας μικρός αριθμός μετέβει στην Αθήνα, κυρίως για αναζήτηση εργασίας.

Στο Κέντρο, οι γυναίκες μπορούν να ενημερώνονται, μέσω ατομικών ή ομαδικών συναντήσεων, προκειμένου να προχωρήσουν στην άσκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, και να κινήσουν νομικές διαδικασίες εναντίων των θυτών τους και πάντα για ζητήματα οικογενειακού δικαίου, ενδοοικογενειακής βίας και λήψης μέτρων για την προστασία της γυναίκας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το Κέντρο έχει τη δυνατότητα νομικής συμβουλευτικής σε θέματα προστασίας προσφύγων, νομιμοποίησης μεταναστριών και αιτουσών γυναικών άσυλο. Στις αρχές λειτουργίας του Κέντρου έχει θεσπιστεί η μη διάκριση των συμβουλευόμενων γυναικών ασχέτως της οικονομικής και κοινωνικής τους κατάστασης, καταγωγής, μορφωτικού επιπέδου, της εθνικής τους ταυτότητας, των φυσικών τους ικανοτήτων ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού».

ΔΡΑΣΕΙΣ

Από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, έχει εγκριθεί η δυνατότητα του Κέντρου να προγραμματίσει σχετικές με το θέμα δράσεις, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και στην αντίληψη τους για το τι ακριβώς είναι η κακοποίηση των γυναικών.

«Οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων, να ενδυναμώνουν, να υποστηρίζουν τις γυναίκες, ενθαρρύνοντας της να επανακτήσουν τον σεβασμό τους την αυτοεκτίμησή τους, ώστε να αναλάβουν μετά το τραύμα τους, την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής», ανέφερε από την πλευρά του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και προσέθεσε: «Δεν είναι μόνες τους, δεν θα επιτρέψουμε την απομόνωσή τους, κυρίως κρατώντας το χέρι τους μπορούμε να τους μεταδώσουμε το κύριο μήνυμα για την ψυχική τους ισορροπία πως δεν ευθύνονται οι ίδιες για τη βία που υφίστανται. Ετσι θα καταστούν ικανές να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους και να προστατέψουν την ψυχική τους και σωματική ακεραιότητα».

Ιδιαίτερα ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στις μητέρες – θύματα, τονίζοντας: «Ολοι μας πρέπει να αντιληφθούμε πως οι κακοποιημένες γυναίκες είναι κυρίαρχα μητέρες. Μάνες τραυματισμένες ανατρέφουν τραυματισμένα, διαπαιδαγωγούν με τραύμα τα παιδιά τους και σε αυτό παρεμβαίνουμε. Διότι το πιο υγιές κύτταρο για μία κοινωνία, περισσότερο και από τον άνδρα, είναι μία υγιής μητέρα που μεγαλώνει τα παιδιά της μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα».

Η συμβουλευτική παρέχεται στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών στην οδό Λ. Κουντουριώτου 98, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου. Πληροφορίες δίδονται στο τηλέφωνο 2831056607

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ