ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα συνδέει το μπλέ χρώμα ματιών με την εξάρτηση από το αλκοόλ

0

Άνθρωποι με μπλε μάτια μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν εθισμό στο αλκοόλ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Vermont δήλωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν γιατρούς να μάθουν περισσότερα για τις ρίζες του αλκοολισμού, καθώς και για άλλες ψυχικές νόσους.

Οι ερευνητές εντόπισαν 1.200 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής που εμφάνισαν εξάρτηση από το αλκοόλ. Όταν η ομάδα αναγνώρισε σχέση με το χρώμα των ματιών ανέλυσε και πάλι τα στοιχεία- 3 φορές- συγκρίνοντας την ηλικία, το φύλο και την τοποθεσία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί με ανοιχτόχρωμα μάτια είχαν υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από το αλκοόλ σε σχέση με όσους είχαν σκούρο καστανό χρώμα ματιών. Ωστόσο, τα μπλε μάτια συνδέονταν πιο ισχυρά με την εξάρτηση από το αλκοόλ, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’American Journal of Medical Genetics: Neuropsychiatric Genetics (Part B).’’

Σύμφωνα με τους ερευνητές, γενετικοί παράγοντες που καθορίζουν το χρώμα των ματιών συνδέονται με γονίδια που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ο ερευνητής Arvis Sulovari, δήλωσε ότι αυτό υποδεικνύει ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι το χρώμα των ματιών μπορεί να είναι χρήσιμο στην κλινική πρακτική για τη διάγνωση της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να κατανοηθεί η σχέση. Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

iatronet.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ