ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητο διατήρησε τον ELA η EKT - Καμία απόφαση για τα collaterals

0

Αμετάβλητο διατήρησε τον ELA η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση για το haircut στα εχέγγυα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τοι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξέταση της κατάστασης εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το πάγωμα του ELA, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και την τραπεζική αργία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η ρευστότητα των τραπεζών εξαντλείται καθημερινά και ο κίνδυνος να στερέψουν τα ΑΤΜ είναι ορατός και άμεσος. Ήδη αρκετά ΑΤΜ δίνουν μόνον 50ευρα, γιατί τα 20ευρα εξαντλούνται. Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος την Κυριακή που αποφασίστηκε η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων ήταν 1,8 δις. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά και τις εκροές των τελευταίων ημερών η ρευστότητα έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα και σύμφωνα με πληροφορίες είναι της τάξης των 700- 500 εκατ. ευρώ.

Με τις αναλήψεις και των συνταξιούχων από αύριο η ρευστότητα θα περιοριστεί περαιτέρω και ο κίνδυνος να στερέψουν τα ΑΤΜ είναι πραγματικός. Χαρακτηριστικό του οριακού σημείου που έχει φτάσει το σύστημα είναι ότι οι τράπεζες γεμίζουν πλέον τα ΑΤΜ με μικρότερα ποσά από τη χωρητικότητα τους, προκειμένου να μην μένουν κάποια από αυτά άδεια.

Δηλαδή ενώ έχουν δυναμικότητα 240.000 ευρώ τα εφοδιάζουν με 100.000 ευρώ.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ