ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Εξέταση όσφρησης βοηθά στον εντοπισμό παιδιών με αυτισμό

0

Η εξέταση των αντιδράσεων ενός παιδιού στις μυρωδιές μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο διάγνωσης του αυτισμού σε μικρές ηλικίες, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι με αυτισμό αποτυγχάνουν να προσαρμόσουν την οσφρητική ανταπόκριση στο φυσιολογικό τρόπο όταν αλλάζουν από ωραία σε άσχημη μυρωδιά.

Για παράδειγμα, η γλυκιά μυρωδιά ενός τριαντάφυλλου συνήθως προκαλεί βαθιά εισπνοή, ενώ η επίσκεψη στην τουαλέτα οδηγεί στο ανάποδο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, τέτοια ικανότητα συντονισμού μυρωδιών και δράσεων βλάπτεται σε όσα παιδιά υποφέρουν από αυτισμό.

Οι ερευνητές παρουσίασαν ευχάριστες και δυσάρεστες μυρωδιές σε 18 παιδιά με αυτισμό και 18 που αναπτύσσονταν ομαλά και μέτρησαν την ανταπόκρισή τους στις οσμές.

Τα υγιή παιδιά προσάρμοσαν την οσφρητική ικανότητα εντός 305 milliseconds από τότε που μύρισαν κάτι, αλλά αυτό δεν ίσχυε για τα παιδιά με αυτισμό.

Η διαφορά στην οσφρητική ανταπόκριση ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέψει στους ερευνητές να εντοπίσουν τα παιδιά με αυτισμό με ακρίβεια 81%.

Ο ερευνητής Dr Noam Sobel, του Weizmann Institute of Science, στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η διαφορά στην οσφρητική τάση μεταξύ των 2 ομάδων ήταν εκπληκτική.

Πρόσθεσε ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τον αυτισμό και τη σοβαρότητά του με σημαντική ακρίβεια εντός λιγότερων των 10 λεπτών χρησιμοποιώντας τεστ που είναι μη λεκτικό και δεν περιέχει δράσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Current Biology.’’

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ