ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νοσεί το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

0

Έλλειψη προσωπικού και μειωμένος προϋπολογισμός τα κυριότερα προβλήματα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου το τελευταίο διάστημα, καθώς οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και ο μειωμένος προϋπολογισμός δυσχεραίνουν τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Ξυπολυτάς σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης επισημαίνει τα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος, τα οποία, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και το κλείσιμο των τραπεζών, έχουν γίνει ακόμη εντονότερα.

 

Ο κ. Ξυπολυτάς, μιλώντας στο «Ρ», αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το νοσοκομείο Ρεθύμνου, τα οποία αφορούν στο μειωμένο προϋπολογισμό, στην έλλειψη προσωπικού, στις μετακινήσεις υπαλλήλων, στις ελλείψεις φαρμάκων, ενώ τόνισε πως «το νοσοκομείο Ρεθύμνου επί υπουργίας του κ. Ξανθού έχει διαλυθεί» και πως «δεν υπάρχει η παραμικρή βοήθεια, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα πρωτοποριακό νοσοκομείο».

Αναλυτικότερα, ο Διοικητής του νοσοκομείου σε δήλωσή του τόνισε πως: «Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νομό και ταυτόχρονα ένα από τα πιο υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Ελλάδας. Ορισμένες μέρες, μάλιστα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε ούτε ένα χειρουργικό κρεβάτι και αυτά συμβαίνουν ενώ διανύουμε ήδη το καλοκαίρι». Όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της υπηρεσίας, ο κ. Ξυπολυτάς στην επιστολή του αναφέρει πως «σε καμία περίπτωση ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός και οι πιστώσεις του οικονομικού έτους 2015 δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου και των φορέων ευθύνης του. Ο Ενιαίος Προϋπολογισμός ορίστηκε ως προς το ύψος του (έξοδα) στο ποσό των 5.315.674,61 ευρώ, σύμφωνα με τα όρια δαπανών έτους 2015 και τις οδηγίες της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του υπουργείου Υγείας. Οι πιστώσεις αυτές είναι ελλιπέστατες και θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του νοσοκομείου, αφού οι δαπάνες είναι σχεδόν αδύνατο με τις υπάρχουσες συνθήκες και δεδομένα να μειωθούν περαιτέρω, από τη στιγμή μάλιστα που πλήθος κατασχετηρίων έχει προκαλέσει οικονομική συμφόρηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το νοσοκομείο, προκειμένου να πληρώσει τα τιμολόγια του 2013, έλαβε επιχορήγηση από το υπουργείο1.536.000 ευρώ. Για το Α’ πεντάμηνο του 2014 έλαβε ποσό 3.000.000 ευρώ περίπου, ενώ για το Α’ πεντάμηνο του 2015 έλαβε μόνο 690.000 ευρώ, με συνέπεια να μένουν απλήρωτοι οι προμηθευτές, να μην αγοράζονται απαραίτητα είδη και υλικά για νοσηλεία και λειτουργία, να μη διατίθενται δαπάνες για συντήρηση, να μην προμηθευόμαστε φάρμακα, κατεπείγοντα κ.λ.π. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι εάν το νοσοκομείο μας δεν επιχορηγηθεί με το ποσό των 1.500.000 ευρώ άμεσα, η λειτουργία του είναι ανέφικτη».

Ωστόσο, από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού μας έγινε γνωστό ότι με εντολή του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην πληρωμή νοσηλίων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά που αποτελούν ίδια έσοδα των νοσοκομείων, θα διατεθούν πρωτίστως για την πληρωμή του επικουρικού προσωπικού (ιατρικού - νοσηλευτικού) και από αυτά το νοσοκομείο Ρεθύμνου έλαβε 154.000 ευρώ.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου στην επιστολή του επισημαίνει ότι «η ενίσχυση του νοσοκομείου και των φορέων ευθύνης του με προσωπικό αποτελεί χρόνιο, πάγιο και άμεσο αίτημα και επανειλημμένα έχουν διαβιβαστεί αιτήματα από τη Διοίκηση του νοσοκομείου για κάλυψη, είτε μέσω νέων προσλήψεων, είτε μέσω μετατάξεων/ αποσπάσεων, είτε από άλλους φορείς, είτε από υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα, ή έστω από προσωπικό των διαφόρων προγραμμάτων ορισμένου χρόνου. Αντί όμως να γίνουν ενέργειες για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, μετά λύπης μας έχουμε διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα, με απρόσμενες και αιφνίδιες μετακινήσεις της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, φεύγουν από το νοσοκομείο μας υπάλληλοι που είναι άκρως αναγκαίοι για τη λειτουργία σημαντικών τμημάτων του νοσοκομείου, χωρίς καν να ερωτηθεί η Υπηρεσία μας αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και αν οι ενέργειες αυτές θα επέφεραν δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από 3-3-2015 η υπάλληλος που είχε αναλάβει το αντικείμενο των εξωσυμβατικών παραγγελιών μετακινήθηκε στο Κ.Υ. Περάματος δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο Γραφείο Προμηθειών που ήδη ήταν υποστελεχωμένο και με μεγάλο φόρτο εργασίας. Επίσης, έφυγε με μετακίνηση νοσηλευτής του χειρουργείου, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των τακτικών και έκτακτων χειρουργείων - ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου - και θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να λειτουργεί το νοσοκομείο με λιγότερη από μία χειρουργική αίθουσα. Επιπλέον, εγκρίθηκε να φύγει από το νοσοκομείο μας η μοναδική υπάλληλος Πληροφορικής που υπηρετούσε στο Αυτοτελές Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής, με 19 αρμοδιότητες, δημιουργώντας τεράστιο κενό και επιφέροντας αλλεπάλληλα προβλήματα στη στήριξη των μηχανογραφημένων και πληροφοριακών συστημάτων, που χωρίς αυτά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε μία μέρα, αφού όλα διενεργούνται πλέον ηλεκτρονικά. Επισημαίνουμε ότι οι υπάλληλοι που έφυγαν δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικατασταθούν από άλλους εργαζόμενους, γιατί όλα τα τμήματα λειτουργούν οριακά (και κάποια κάτω του ορίου)».

Σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού, από το γραφείο του κ. Ξανθού αναφέρεται ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουν μετακινηθεί 19 άτομα προς το νοσοκομείο Ρεθύμνου και έχουν φύγει 8. Επομένως, υπάρχει θετική ροή 11 εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Επιπλέον, ότι πραγματοποιήθηκε διορισμός επικουρικού γιατρού στην Καρδιολογική, το τμήμα Επειγόντων, το Μικροβιολογικό τμήμα καθώς και πρόσληψη για πρώτη φορά παιδοψυχιάτρου, ενώ επίκειται διορισμός επικουρικού νεφρολόγου και δέσμευση για μόνιμη και σταθερή κάλυψη του τμήματος Αιμοκάθαρσης, γεγονός που κατέστησε εφικτή την φιλοξενία για το καλοκαίρι ασθενών σε αιμοκάθαρση. Όσον αφορά σε προσλήψεις, μας έγινε γνωστό ότι στις 19 Μαΐου 2015 προκηρύχθηκαν οκτώ μόνιμες θέσεις προσωπικού, κάτι που είχε να συμβεί έξι χρόνια, και έγινε κατανομή των θέσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού για το νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Τέλος, ο κ. Ξυπολυτάς αναφέρεται και στα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού, σημειώνοντας πως «η υπολειτουργία και η διακοπή για ορισμένα Περιφερειακά Ιατρεία λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού είναι γεγονός και επιφέρει πολλά προβλήματα στους κατοίκους της υπαίθρου και στη λειτουργία του συστήματος υγείας γενικότερα. Συγκεκριμένα, τα Περιφερειακά Ιατρεία ευθύνης του Κ.Υ. Περάματος, δυστυχώς τους τελευταίους 3 μήνες δεν καλύπτονται από γιατρούς, παρόλο που με τεράστιες προσπάθειες από μέρους της Διοίκησης του Νοσοκομείου ιδρύθηκαν για να λειτουργήσουν νέα Ιατρεία (Ιατρείο Εξάντη, Μπαλί, Πρίνου, Αγκουσελιανών, Αγ. Κωνσταντίνου, Ροδάκινου, κ.ά.) και να εξυπηρετούν τους ασθενείς στα χωριά της περιοχής. Παρόλα τα δυσεπίλυτα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά η Υπηρεσία μας, η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στις παρεχόμενες από το νοσοκομείο υπηρεσίες είναι πολύ μεγάλη και σχετίζεται με το πολύ καλό επίπεδο παροχής ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας, την ανθρώπινη συμπεριφορά του προσωπικού προς τους ασθενείς και την έλλειψη φαινομένων παραοικονομίας και διαφθοράς. Γι’ αυτούς τους λόγους, τα φαινόμενα προσφορών και δωρεών προς το Γ.Ν.Ρ, οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια εμφανίζονται καθημερινά».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ