ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προ μνημονίων καταγραφές ημερολογίου του Μανώλη Σκαρσούλη

0

Δευτέρα 09/02/2009

Η κρίση μπαίνει σε άσχημη φάση, πλήττοντας ευθέως τους εργαζόμενους. Υπολογίζεται ότι σ’ ένα χρόνο θα απολυθούν 100.000 άτομα. Χτες η Νισσάν απέλυσε 40.000 εργάτες στην Ιαπωνία. Την πρωτοκαθεδρία στην ύφεση έχουν, η Βιομηχανία μετάλλων, η Βιομηχανία αυτοκινήτων και η οικοδομή. Χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό. Κανείς μα κανείς δεν ήταν σε θέση προ έξι μηνών να διαγνώσει ή να προβλέψει το «τσουνάμι» που κατέφθανε από την Μητρόπολη του καπιταλισμού.

Εμείς λέγαμε ότι στέκουμε ψηλά και δεν μας πιάνει. Έτσι βεβαίωναν οι αγύρτες που μας κυβερνούν και ‘μεις τους πιστεύαμε. Πάντα τους πιστεύουμε ξέροντας ότι λένε ψέματα, αφού η αλήθεια θα μας δυσαρεστήσει, όπως λέει ο Αριστοφάνης για τον αγγελιοφόρο, «αφού δεν έχεις καλά νέα, να μην μας πεις κανένα». Η ψευδαίσθηση της αποχαύνωσης δεν πρέπει να διαταραχτεί.

Εκεί που είμαστε κραταιοί αποδείχτηκε πως είμαστε ξεβράκωτοι και ζούμε με δανεικά, κοντά στις 30.000 ευρώ οφείλει κάθε ψυχή. Τόσο απλά. Τώρα οι δανειστές μας αυξάνουν 2-3 μονάδες επιτόκιο. Να μας τελειώσουν μια ώρα αρχήτερα. Αν δεν είμαστε στην ζώνη του ευρώ, πιθανότατα να είχαμε κηρυχθεἰ σε πτώχευση και να μας είχε παραλάβει το Δ.Ν.Τ., όπως εξάλλου το είχε προβλέψει ο Σημίτης.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και πέραν από κάθε πρόβλεψη. Το γεγονός είναι ότι επενδύθηκαν κεφάλαια σε ταξικά ομόλογα και χάθηκαν. Αυτά τα λεφτά ξοδεύτηκαν πραγματικά χωρίς ποτέ να επιστραφούν. Η κρίση λοιπόν είναι πραγματική και όχι θεωρητική. Κάποιοι έχασαν, κάποιοι κέρδισαν. Ποιος την πληρώνει; Όλοι μας, ή καλύτερα ο κοσμάκης που ζει με την σύνταξη των 510 ευρώ και το μεροκάματο των 25-30 ευρώ.

Τώρα κονταροχτυπιούνται στην Βουλή για την οικονομική κρίση. Ο Κωστάκης κι ο Γιωργάκης ουδέποτε δούλεψαν στη ζωή τους. Ο Γιωργάκης ζητά εκλογές γιατί μ’ αυτές πιστεύει ότι θα την παλέψει. Φυσικά κοιτάζει το συμφέρον του και καμία κρίση δεν θα διώξει. Άμα η λύση ήταν θέμα εκλογών όλα τα κράτη του πλήττονται θα έκαναν εκλογές. Πάντα οι αχρείοι πολιτικοί επωφελούνται την δυσκολίαν για να καβαλλικέψουν, όταν μάλιστα είναι ανεύθυνοι. Αν υπήρχαν πολιτικοί που αγαπούν πραγματικά τον τόπο τους θα μόνιαζαν, αδιαφορώντας για την τσέπη τους. Το κοινό συμφέρον του τόπου, δυστυχώς δεν συμπίπτει με το συμφέρον τους. Αυτό απεδείχθη περίτρανα το 1989, όταν οι ίδιοι του έκαναν την οικουμενική κυβέρνηση, οι ίδιοι την τορπίλισαν, προεξάρχοντος του Κων/νου Μητσοτάκη που στις επόμενες εκλογές πήρε οριακά την πλειοψηφία. Αυτός ο άνθρωπος ενενηντάρης πια, εξακολουθεί με τα τσιτσέκια του να ελέγχει την ζωή του τόπου.

Σήμερα είχαν συζήτηση στην Βουλή προ ημερησίας διάταξης για την ενσκήψασα κρίση και ασφαλώς θα περιμένετε να κάνουν κάποιες προτάσεις. Όχι μόνο προτάσεις δεν κάνουν αλλά κοροϊδεύουν τους πάντες με την ασχετοσύνη τους. Κανείς δεν έχει αντιληφθεί τι έχει γίνει κι ακόμα χειρότερα δεν έχουν περάσει από τον νου ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Κανείς δεν έχει την διάθεση ή την ικανότητα να μπει στην ουσία μήπως δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους του.

Πρώτος και καλύτερος ο πρωθυπουργός της χώρας που αρνείται πεισματικά να δεχτεί ότι πρωθυπουργεύει εδώ. Παραμένει πάντα υπερόπτης και αμετανόητος και φορτώνει τις εγκληματικές παραλείψεις, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε σε συνεργάτες του, σαν να τους έχει διορίσει άλλος. Η αφασία που τον διακρίνει, ίσως για επικοινωνιακούς λόγους, ότι δεν τον ακουμπούν τα προβλήματα, γίνεται πολύ επικίνδυνη σε τέτοιες εποχές που απαιτούν και ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις για την αντιμετώπιση τους.

Κυριακή 22/02/2009

Συγκεντρωθήκαν πάλι οι Ευρωπαίοι και μας τρίξανε τα δόντια τους (Μέρκελ). Είμαστε στην μαύρη λίστα μαζί με τ’ Ανατολικά και Βαλκανικά κράτη. Καμμιά εμπιστοσύνη δεν μας έχουν. Τα όρνεα ήδη ακονίζουν τα νύχια τους, πριν επιπέσουν επί των πτωμάτων μας. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί μπήκαμε στην Ευρώπη των 11, μετά των 15 και τώρα των 27 εταίρων. Πώς δηλαδή πιάσαμε τα κριτήρια εισόδου στην ΟΝΕ και πριν περάσουν πέντε χρόνια η πόρτα της εξόδου να είναι ορθάνοιχτη. Σίγουρα βοήθησε και ο εξωτερικός δάκτυλος.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Καραμανλής Β΄ μας διαβεβαίωσε πάντως από τις Βρυξέλλες, ότι τα πάντα είναι υπό έλεγχο, (εμείς τον πιστέψαμε). Τώρα φαίνεται η εκ των Βρυξελλών αλληλεγγύη στις φτωχές χώρες, με τις αποφάσεις που παίρνονται. Κάθε μια χώρα που αντέχουν τα οικονομικά της, κοιτάζει να στηρίξει πρώτα τη δική της οικονομία ουσιαστικά και τις προβληματικές φραστικά. Ο Σαρκοζί, ο δεύτερος μεγάλος θεατρίνος μετά τον Μπερλουσκόνι το λέει ξεκάθαρα. «Πρώτα οι αυτοκινητοβιομηχανίες».

Οι άνεργοι ας έβρισκαν πιο σίγουρη δουλειά. Άρα δεν μας ενδιαφέρει να ζήσουν οι άνεργοι τόσο, όσο οι Τράπεζες και οι μεγάλες Βιομηχανίες. Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν ή παίρνονται μέχρι σήμερα, αφορούν την στήριξη των τραπεζών που στην συνέχεια αποδεικνύονται «ελάχιστα» για να αποτρέψουν την κατάρρευση. Το σύστημα υποστηρίζει, ως είναι φυσικό τους πυλώνες του, όμως του διαφεύγει ότι τόσο οι πυλώνες αλλά και το ίδιο το έχει διαβρώσει η σκουριά της κλεψιάς και της διαπλοκής. Οι Τράπεζες με τα υπερκέρδη τους δημιούργησαν την κρίση των ταξικών ομολόγων.

Δευτέρα 04/05/09

Η ύφεση πρώτα ακούμπησε την Βιομηχανία και μετά το εμπόριο. Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν ξαμοληθεί εις άγραν ψήφων για τις Ευρωεκλογές (7/6) με ολομέτωπες επιθέσεις για το θεαθήναι των οπαδών τους. Ο Καραμανλής Β΄ είναι τόσο καλός ηθοποιός που ενσαρκώνοντας τον ρόλο του πρωθυπουργού πάει για βραβείο «κλόουν». Ο Γιωργάκης που δεν διαθέτει τα προσόντα του Κωστάκη, το παίζει πιο σοβαρός κι αξιόπιστος έχοντας τον αέρα των δημοσκοπήσεων. Στο ερώτημα πάντα, ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, προηγείται ο Κωστάκης. Κινδυνεύουμε δηλαδή να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση κι ο αρχηγός του να μην είναι ικανός να γίνει πρωθυπουργός. Στην περίπτωση αυτή προτείνω να βάλλουμε τον Καραμανλή πρωθυπουργό. Φτύνουν και κοροϊδεύουν τον λαό ξεδιάντροπα, ενώ μας τρίζει ο Αλμούνια τα δόντια του, με νέα μέτρα. Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη κι είναι συνέχεια στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. Οι εποχές που ξελασπώσαμε με τις υποτιμήσεις είναι πολύ μακρινές. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα του ΕΥΡΩ, με την ακρίβεια, τα δανεικά, το παθητικό ισοζύγιο συναλλαγών. Ο Χοακίν Αλμούνια επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εισέρχεται στην ύφεση, αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης, και συνέστησε μείωση του κόστους εργασίας και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Για την δημοσιονομική κατάσταση προέβλεψε ότι το έλλειμμα το 2009 και το 2010 θα είναι πάνω από το 5% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα είναι σταθερά πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Η προηγούμενη φορά που είχε μπει σε ύφεση η Ελληνική οικονομία ήταν το 1993.

Δευτέρα 18/05/09

19 Μαΐου όλος ο κόσμος διερωτάται για τον κ. Χριστοφοράκο της SIMENS. Πώς διέφυγε ελεύθερα μετά από τις σκανδαλώδεις αναβολές, να παρουσιαστεί στον ανακριτή ως κατηγορούμενος. Φυσικά όταν στριμώχτηκε προτίμησε την Γερμανία για να πέσει στα μαλακά και είναι πολύ αμφίβολο αν θα εκδοθεί στην Ελλάδα μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής. Επί ένα χρόνο ο Χριστοφοράκος ήταν ο ευυπόληπτος πολίτης που έκανε την ζωή του σαν να μην έτρεχε τίποτα.

Όπως λέει η κυρία Λώρης Κέλα (ΒΗΜΑ) [«Αυτό που βγάζει από τα ρούχα του κάθε νομοταγή πολίτη είναι ότι ο κ. Χριστοφοράκος δεν χρειάστηκε να κάνει καμμιά ντρίμπλα. Πρέπει να φτιάξουμε με νέα λέξη. Ανήκει στην χωρεία των «αδίκαστων». Η λέξη «αδέκαστος» έχει πέσει σε αχρηστία»]. Αυτό που κάνει εντύπωση σε όλους είναι ότι με τον κοινό νου που διαθέτουν, πιθανολογούσαν αυτήν την εξέλιξη. Η δικαιοσύνη δεν την είχε υπόψη της ή δεν την έλαβε υπόψη της; Κι εδώ εγείρονται τα ερωτηματικά, αν είναι τυφλή ή ανοιχτομάτα, όταν προφυλακίζει άμεσα την 35χρονη (κ. Τσέκου) για υπόθεση εκβιασμού κι αφήνει ελεύθερο να κομπάζει τον κ. Χριστοφοράκο με αδικήματα δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος. Με τους αρχηγούς στα μπαλκόνια να αγωνίζονται για το ψωμί τους, οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου με ελάχιστη ανταπόκριση.

Δευτέρα 01/06/09

Μετά το Χριστοφοράκο απέδρασε κι ο Καράβελας δ/ντης της SIMENS που λάδωνε μέχρι το 1998. Όπως φαίνεται κι οι δυο διευθυντές κρατούσαν για λογαριασμό τους την μερίδα του λέοντος και μοίραζαν τα ψίχουλα, που ήταν όμως κι αυτά πολλά. Έτσι βρέθηκαν να κατέχουν τεράστια ποσά και να έχουν αποκτήσει πολλά ακίνητα σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Ο καθένας πιθανότατα κράτησε για τον εαυτό του πάνω από 30 εκατομ. Ευρώ τα οποία ενδεχομένως αποστέρησαν από τους με «ψυχία» λαδωθέντας.

Δευτέρα 08/06/09

Ο πρώην στρατηγός του Σημίτη, Τσουκάτος, απολογήθηκε σήμερα στον ανακριτή κο Ζαγοριανό για το 1 εκατ. μάρκα που του έδωσε η SIMENS για το ΠΑΣΟΚ. Σ’ ένα μεγάλο βαθμό έπεισε τον ανακριτή ότι όντως αυτό συνέβη, παρ’ όλον που οι ταμίες το διαψεύσαν. Αφού δεν έχει καταχωρηθεί στα βιβλία, δεν τα πήραμε. Αν είναι όμως καταχωρημένα στα Β΄ ή και πουθενά για εύλογους λόγους, τα πήρατε ή δεν τα πήρατε.

Δεν καταλείπεται καμμιά αμφιβολία ότι τα κόμματα εξουσίας χρηματίζονται κι όταν βγουν τα επιστρέφουν σε δουλειές. Είναι όμως σίγουρο ότι αυτές οι συναλλαγές είναι αδιαφανείς και φυσικά λείπουν τα παραστατικά. Το μόνο ερώτημα για τον Τσουκάτο και κάθε μεσάζοντα είναι, αν κράτησε για τον εαυτό του κάποιο ποσό και πόσο.

Κυριακή 04/10/2009

Διεξήχθησαν οι εκλογές σε ήσυχο κλίμα, τόσο ήσυχο που μάλλον με κηδεία έμοιαζαν. Φυσικά όλοι ψηφίζουν με την βεβαιότητα ότι τίποτα δεν θα αλλάξει. Ενδιαφέρον υπάρχει στο άνοιγμα της κάλπης και στο μέτρημα των κουκιών, πόσο ανταποκρίνονται στις δημοσκοπήσεις και ποιοι βγαίνουν ή δεν βγαίνουν. Πρώτο θύμα ο Λαμπίρης που δεν κατάφερε να κερδίσει τον κομματικό Όθωνα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου με 44%, δέκα μονάδες μπροστά από την Ν.Δ. και 160 βουλευτές, βγαίνει πανίσχυρος. Ο Κ. Καραμανλής αποδεχόμενος την βαρειά ήττα του προανήγγειλε τις διαδικασίες για την διαδοχή του στην προεδρία της Ν.Δ., ανοίγοντας τον δρόμο στην Ντόρα και τον Αβραμόπουλο να ανασκουμπωθούν. Ο Καραμανλής θα παραμείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που μάλλον είχε εκλεγεί γι’ άλλη χώρα. Υπήρξε χείριστος. Ξεπερνούσε τα προβλήματα αγνοώντας τα κι αναλάμβανε φραστικά το πολιτικό κόστος. Κανείς από τους υπουργούς του δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Δευτέρα 05/10 – Κυριακή 11/10/09

Έχουμε ζήσει ακόμα και πριν την χούντα εκλογικούς θριάμβους. Όλοι κατέληξαν ή απέληξαν εν τόπωχλοερώ, με μόνους κερδισμένους τους πολιτικούς. Όταν τα πράγματα ισορρόπησαν, μας βγήκαν μπροστά και οι αντιστασιακοί για να τους ψηφίζουμε ή να τους πληρώνουμε εφ’ όρου ζωής. Από δαύτους έχει αρκετούς το ΠΑΣΟΚ γιατί αυτοί του προσδίδουν την ψευτο-αριστερή χροιά του. Αν θα τους κατεβάσει στο γήπεδο σίγουρα θα διαπράξει σοβαρό λάθος, γιατί από μακριά κάνουν μπαμ που είναι χορτάτοι, όπως ο Τσοχατζόπουλος που έφυγε από βαρυστομαχιά. Καλύτερα νέοι άνθρωποι να προσφέρουν κάτι πριν μπουκώσουν. Κύριοι επανδρώστε τις θέσεις κλειδιά με ικανά στελέχη δικού σας χρώματος, Δ/ντες και Υποδ/ντες. Οι υπάλληλοι ανεξαρτήτου χρώματος θα λογοδοτούν σ’ αυτούς. Ποτέ στο ψυγείο γιατί στοιχίζει. Την Τετάρτη ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση με 27 νέους, ακραιφνείς Παπανδρεϊκούς υπουργούς και 10 Ανδρεο-Σημιτικούς. Αντιπρόεδρος ο Πάγκαλος. Έξω, Παπουτσής, Σκανδαλίδης, Βάσω. Μεταξύ των υπουργών και 9 γυναίκες. Η Μπιρμπίλη πήγε με σακίδιο στην ορκωμοσία.

Δευτέρα 16/11/09

Όταν ο Μπίσμαρκ έθεσε σε ισχύ το Ασφαλιστικό της Γερμανίας. Ζήτησε να μάθει ποιος είναι ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων. Εξήντα επτά χρόνια, του είπαν. Βάλτε λοιπόν το όριο συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια! Να προλάβουν δηλαδή και δύο χρόνια. Κάθε κυβέρνηση κατεβάζει κι ένα νομοσχέδιο και πάμε από το κακό στο χειρότερο. Τώρα το Ασφαλιστικό είναι μια μαύρη τρύπα. Τα ψέματα τέλειωσαν. Κανονικά πρέπει να κάνω αίτηση συνταξιοδότησης γιατί σκοπεύουν ν’ αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλη την διάρκεια του εργασιακού βίου κι όχι τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δευτέρα 23/11/09

Όλη η εβδομάδα κύλησε στον απόηχο των οικονομικών βολών της Ε.Ε. και των κερδοσκόπων που θέλουν την πτώχευση της Ελλάδος για να την αρμέγουνε. Φυσικά δεν υπάρχουν καλοί και κακοί κερδοσκόποι. Αναγκάζεσαι συνέχεια να δανείζεσαι με επαχθείς όρους εν γνώσει σου ότι δεν θα τους τηρήσεις. Απλά επείγεσαι για να καλύψεις υποχρεώσεις σου. Επειδή οι πολιτικοί και η πολιτική είναι ότι χειρότερο υπήρξε ή υπάρχει στην Ελλάδα δεν είναι ικανοί γιατί δεν τους πιστεύει κανείς (ακόμα κι αν είναι σωστοί) να ηγηθούν για την εφαρμογή των σωστών μέτρων. Αφού οι μεν κατηγορούν τους δε, μόνο για δημαγωγικούς λόγους. Είναι ανίκανοι να περικόψουν δαπάνες γιατί αυτές τους βγάνουν. Το κυβερνών κόμμα έχει στο χέρι του 1,5 εκατ. ψήφους. Αν παγώσει τους μισθούς, τους χάνει, αν τους αυξήσει κερδίζει τις εκλογές. Μόνο μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας που θα επέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν είχε και την παραμικρή αρμοδιότητα, πέραν της υπογραφής του δίπλα από τον υπουργό στα νομοσχέδια, θα μπορούσε να μαζέψει τις δαπάνες του Δημοσίου και να μειώσει τις ανάγκες του δανεισμού. Στην Ελλάδα έχουν γίνει εγκλήματα με κακουργηματικό χαρακτήρα από τους κυβερνώντας.

Δευτέρα 07/12/09

Για να αποφύγουμε την πανωλεθρία λέει (τώρα) ο Γιωργάκης ή καλύτερα όπως τα διαβάζει, απαιτούνται σκληρά μέτρα, όπως αυτά που έλεγε προεκλογικά ο Καραμανλής για να πάρει τις εκλογές. Ήξερε και ήξεραν τα πάντα για τα ελλείμματα και το Δημόσιο χρέος και κορόιδευαν τον κόσμο ότι όλα θα τα διορθώσει… τ’ αναπτυξιακό. Ας πούμε ότι του απέκρυψε η Ν.Δ. 5-6 δισ. (τα 25 δισ. τα ήξερε σίγουρα από τον Προβόπουλο 8-9-2009) αυτά αλλάζουν δραματικά την οικονομική εικόνα της Ελλάδος ούτως ώστε τα αναπτυξιακά του μέτρα να φαίνονται χίμαιρες. Τώρα θέλει συναίνεση να περάσει τα σκληρά αντικοινωνικά-φορομπηχτικά μέτρα, που αν τα έλεγε προεκλογικά υπήρχε μια πιθανότητα να γίνει μια κυβέρνηση, όχι πολιτική, εθνικής σωτηρίας, με πρόταση του ανίσχυρου Προέδρου της Δημοκρατίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ