ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα φέρει το "Ναι" και το "Όχι" στο πολιτικό σκηνικό

0

Ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου για το τι θα ξημερώσει την Δευτέρα είναι δεδομένος, αφού σε κάθε περίπτωση οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό ή ακόμα και οι εξελίξεις θεωρούνται σίγουρες.

Το "ΟΧΙ"

Ακόμα και με μικρή διαφορά τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας ήδη ένα προσχέδιο μιας νέας συμφωνίας στα χέρια του και με "όπλο" τη νωπή λαϊκή εντολή θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι ανοιχτός σε παραχωρήσεις, οπότε μπορεί κανείς να εκτιμήσει πως η συμφωνία που θα επέλθει δεν θα απέχει πολύ από τις προτάσεις που έχουν πέσει έως τώρα στο τραπέζι.

Σαφώς ένα πιο ισχυρό, "όχι", σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να αποτελέσει ένα καλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει να κερδίσει και κάτι παραπάνω.

Και στις δυο περιπτώσεις ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ξεπεράσει και τον "σκόπελο" της Βουλής, καθώς η όποια συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί και να περάσει από τους βουλευτές του κόμματος, που είχαν επικρίνει ακόμα και το 47σέλιδο κείμενο της κυβέρνησης.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η συμφωνία που θα "πετύχει" μετά το "όχι" να είναι πολύ πιο κοντά στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος, που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θεωρείται, πως και στην περίπτωση του "όχι" θα είναι ένα "όπλο" στα χέρια του πρωθυπουργού για μια νέα αρχή, αλλά και ένας τρόπος "εκκαθάρισης" του εσωκυβερνητικού σκηνικού και των φθορών που έχει υποστεί από την εξάμηνη παραμονή στην εξουσία.

Το "ΝΑΙ"

Και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Το σενάριο παραίτησης της κυβέρνησης και προκήρυξης εκλογών υπάρχει ακόμα στο τραπέζι, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνει άμεσα ή ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει να αφήσει λίγο το χρόνο να κυλήσει από τη στιγμή που η συμφωνία θα έχει ήδη υπογραφεί.

Υπάρχουν κομματικά στελέχη που υποστηρίζουν πως μια μνημονιακή συμφωνία δεν πρέπει να βρει καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενώ άλλοι που θα έδιναν λίγο παραπάνω χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θεωρείται καθόλου απίθανη η συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα να την απαρτίζουν. Σε κάθε περίπτωση και σε αυτό το σενάριο η προσφυγή στις κάλπες θεωρείται αναπόφευκτη.

Στην περίπτωση της οριακής επικράτησης του "ναι" η πιθανότητα παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενη από έναν ευρύ ανασχηματισμό είναι κάτι που επίσης φέρεται να εξετάζεται.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ