ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μνήμη Στυλιανού Πρεβέζης του Μανόλη Σκαρσούλη

0

Οι φωτογραφίες έδειχναν τον μητροπολίτη γυμνό από τη μέση και κάτω και δίπλα του μια ολόγυμνη στρουμπουλή μελαχρινή γυναίκα. Ο υπουργός Παιδείας κοίταξε προσεκτικά τις δυο φωτογραφίες. Ξαναδιάβασε το σημείωμα: «Αυτά είναι τα αίσχη του μητροπολίτη Πρεβέζης, κύριε υπουργέ». Έκρυψε τον φάκελο και το σημείωμα στο συρτάρι του και έστειλε στην Εγκληματολογική Υπηρεσία τις φωτογραφίες για να διαπιστωθεί η γνησιότητά τους. Έτσι άρχισε η περιπέτεια του μητροπολίτη Πρεβέζης κ. Στυλιανού Κορνάρου που τέλειωσε προ ημερών με την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου να τον κηρύξει έκπτωτο.

Σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια υπηρετούσε την Εκκλησία ο Πρεβέζης. Στα 66 του χρόνια γίνεται πέτρα σκανδάλου και ήρωας μιας ιστορίας σεξ που απετέλεσε θέμα και για τις εφημερίδες του εξωτερικού.

Σείστηκε ο Παντοκράτορας Πρεβέζης από την ερωτική ζωή του μητροπολίτη που θα έμενε μυστική αν ο έμπιστος, ο βοηθός και σοφέρ του Στυλιανού, ιερέας Κασκάνης, δεν αποφάσιζε μια μέρα να βγάλει λεφτά εκβιάζοντας τον. Τον Ιανουάριο του 1976 του στέλνει την πρώτη επιστολή:

«Σεβασμιώτατε, τα σέβη μου… Να μου δώσετε εφ’ άπαξ 300.000 δραχμές και εν συνεχεία θα μου δίνετε 10.000 δραχμές τον μήνα εφ’ όρου ζωής και των οποίων η πρώτη δόση θ’ αρχίσει από 1ης Μαρτίου 1976. Νομίζω ότι σας συμφέρει αυτή η λύση. Άλλωστε αυτές τις 10.000 δραχμές μηνιαίως θα τις πληρώνετε αν δεν συμφωνήσουμε και καταθέσω αίτηση διαζυγίου. Αν πάλι συμφωνείτε με όσα σας γράφω, περιμένω την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου ώρα 10-11 πρωινή να μου στείλετε στο σπίτι μου, με ταξί όμως και όχι με κανέναν άλλο, τον φάκελο με τις 300.000 δρχ. και την υπόσχεση για τις 10.000 δρχ. μηνιαίως ότε εγώ θα αποσύρω κάθε άλλη απαίτηση υποσχόμενος πλέον αφοσίωση σε σας… Αν πάλι δεν συμφωνείτε, να είστε βέβαιος ότι ως τις 10 Φεβρουαρίου θα παραδώσω τα στοιχεία στην Ιερά Σύνοδο αφού πρώτα εισπράξω από άλλον τα χρήματα… Με σεβασμό, ιερεύς Κασκάνης».

 

Και ποια ήταν η γυναίκα στη ζωή του μητροπολίτη; Η ίδια η παπαδιά, η γυναίκα του Κασκάνη!

Ο Πρεβέζης διηγείται τη συνέχεια της ιστορίας:

 

- Τον εκάλεσα και του συνέστησα να σταματήσει την εκβιαστική τακτική του. Τίποτε εκείνος. «Βρε καλέ μου, δεν βγαίνει τίποτε μ’ αυτό που κάνεις. Γιατί από μένα δεν πρόκειται να πάρεις δεκάρα». Τον χαβά του εκείνος. Μου έστειλε άλλες τέσσερις επιστολές. Μου έγραφε σας λέω συχνά – με το ίδιο αντικείμενο πάντα. Καθαρός εκβιασμός, σας λέω. Αναγκάστηκα και γω να διατάξω ανακρίσεις και το πόρισμά τους να το θέσω υπ’ όψη της Ιεράς Συνόδου.

Όταν είδε εκείνος ότι ο εκβιασμός του δεν έπιασε και ότι η υπόθεση του πήγε πολύ μακριά – στη Σύνοδο – πέταξε τα ράσα.

Μερικούς μήνες αργότερα ανέλαβε δράση η… παπαδιά. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1976 γράφει στον μητροπολίτη:

«Άγιε Δέσποτα, σας έστειλα άλλα δύο γράμματα και δεν έλαβα καμία απάντηση. Φαίνεται θα το πήρες στα αστεία εγώ δεν αστειεύομαι. Έχω έτερο γράμμα αντίγραφο του οποίου σας στέλνω, για τη γνωστή μου εφημερίδα το οποίο θα στείλω αν μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου δεν μου στείλεις διακόσιες χιλιάδες (200.000), μάλιστα 200.000, γιατί έχω και εγώ ανάγκες και γιατί θέλω να δε εκδικηθώ για το κακό που μου έκανες.

Φωτεινή»

Στην επιστολή αυτή η Φωτεινή έγραφε πως έχει άσεμνες φωτογραφίες του μητροπολίτη και μαγνητοταινίες με «αισχρά και βρωμερά λόγια». Δεν ανέφερε όμως πουθενά ότι «παρτεναίρ» του Πρεβέζης ήταν η ίδια… Αλλά και πάλι ο μητροπολίτης δεν υπέκυψε στον εκβιασμό.

Είναι συκοφαντίες

Μετά τις πρώτες διαπιστώσεις, ο υπουργός Παιδείας κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε τις φωτογραφίες μαζί με τις καταγγελίες στον αρχιεπίσκοπο κ. Σεραφείμ, για να τις εξετάσει και να επιληφθεί της υποθέσεως «λόγω αρμοδιότητος».

Μόλις ο αρχιεπίσκοπος παρέλαβε το επίμαχο υλικό «ζεματίσθηκε». Δεν ήξερε τι να κάνει. Ο μητροπολίτης Πρεβέζης ήταν κιόλας συνοδικός. Τον κάλεσε στο γραφείο του και μπροστά στον τότε γενικό διευθυντή Θρησκευμάτων καθηγητή κ. Βλάσιο Φειδά του έδειξε τις φωτογραφίες. Ο Πρεβέζης με πολλή σιγουριά δήλωσε ότι είναι ψεύτικες κι ότι κατασκευάστηκαν για να τον συκοφαντήσουν. Διάβασε τις κατηγορίες του Σταύρου Κασκάνη, που στο μεταξύ δεν ήταν παπάς, και είχε αυτοαποσχηματισθεί, και δήλωσε ξανά ότι όλα ήσαν συκοφαντικά.

- Πρόκειται για γνωστό κατήγορό μου, που διαδίδει ψεύδη είπε.

Ήταν Μάρτιος 1978.

Στο μεταξύ, στην Πρέβεζα και στην Αθήνα, στα γραφεία εφημερίδων, στη Σύνοδο και το Υπουργείο Παιδείας κυκλοφορούσαν διάφορα ανώνυμα λεβελογράμματα εναντίον του Πρεβέζης που έθεταν το ερώτημα:

- Γιατί δεν προωθείται η καταγγελία που υπάρχει σε βάρος του Πρεβέζης. Γιατί ο αρχιεπίσκοπος τον κάλυπτε; Γιατί ο υπουργός Παιδείας δεν πίεζε την κατάσταση;

Οπωσδήποτε πίσω από τον Κασκάνη κρυβόταν κάποια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να εκθέσει τον Πρεβέζης. Αλλά οι καταγγελίες συνεχιζόντουσαν.

Η Σύνοδος φλέγεται  

Ο αρχιεπίσκοπος βρέθηκε και πάλι σε δύσκολη θέση. Ζήτησε από τον Πρεβέζης να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Το ίδιο ζήτησε και ο υπουργός Παιδείας. Και πάλι ο Πρεβέζης δήλωσε:

- Κάνετε ό,τι θέλετε. Θα αποδείξω την αθωότητά μου…

Μπροστά σ’ αυτή την τόση σιγουριά όλοι κλονίζονται.

Για μια ακόμη φορά γίνεται προσπάθεια να πεισθεί ο ηλικίας 67 χρονών μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Στυλιανός να παραιτηθεί πριν ξεσπάσει θόρυβος.

Διαδίδεται παράλληλα πως σύντομα θα φύγει για λόγους υγείας. Ήδη υπηρετεί στις τάξεις της Εκκλησίας επί 42 χρόνια, αλλά, όπως λένε οι φήμες, θέλει να αφήσει δικό του άνθρωπο στην Πρέβεζα.

Έτσι από τον Μάρτη μέχρι τον Αύγουστο περνά ένα διάστημα αναμονής και διαπραγματεύσεων. Ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ μετρά το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει αν οι φωτογραφίες βγουν στη δημοσιότητα πριν επέμβει η εκκλησιαστική δικαιοσύνη. Αυτό αφήνεται να εννοηθεί στις ανώνυμες καταγγελίες, που κατά βάσιμες υποψίες προέρχονται από ιερωνυμικούς κύκλους, πρώην συνεργάτες της επταετίας και σκληρούς πυρήνες της «καθάρσεως». Μ’ αυτό το πρόσχημα εξοντώνουν κάθε εχθρό της δικής του εκκλησιαστικής φατρίας.

Μιας φατρίας που λίγους μήνες πριν υπηρετούσε ο Πρεβέζης, αλλά μετά εγκατέλειψε και συνεργάσθηκε με τον αρχιεπίσκοπο κ. Σεραφείμ. Στις 31 Αυγούστου 1978, τελευταία συνοδική συνεδρίαση, ο αρχιεπίσκοπος ανοίγει το φάκελο Πρεβέζης και ανακοινώνει στη Σύνοδο ότι ο υπουργός Παιδείας του έστειλε σε βάρος του Πρεβέζης φωτογραφίες και καταγγελίες ότι διατηρούσε σχέσεις με γυναίκες.

Η πληροφορία σκάει σαν βόμβα.

Η αίθουσα της Συνόδου φλέγεται. Οι συνοδικοί δείχνουν έκπληξη. Ο Πρεβέζης διαψεύδει τον κατήγορό του. Ύστερα βγαίνει από την αίθουσα για να συζητηθεί η περίπτωσή του.

Έτσι:

  • Παραπέμπεται στα εκκλησιαστικά δικαστήρια, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση.

Την επόμενη μέρα, την 1η Σεπτεμβρίου 1978, η εφημερίδα «Απογευματινή» με οκτάστηλο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι ο μητροπολίτης Πρεβέζης κ. Στυλιανός καταγγέλθηκε στη Σύνοδο για παράνομες σχέσεις που διατηρούσε με γυναίκες. Γίνονται αποκαλύψεις για τις φωτογραφίες και το ρεπορτάζ εξιστορούσε τα καθέκαστα. Η υπόθεση παίρνει έκταση. Από τις 2 Σεπτεμβρίου και επί ένα ακόμα μήνα απασχολεί τις πρώτες σελίδες όλων των αθηναϊκών εφημερίδων. Περνά στις εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου με πικρούς τίτλους και πορνογραφικές περιγραφές.

Έτσι η κοινή γνώμη πληροφορείται τις σχέσεις και τις δραστηριότητες του μητροπολίτη στην Πρέβεζα, τα τελευταία 23 χρόνια όπου υπηρετούσε εκεί.

Μένει το ερωτηματικό της φωτογραφίας. Η γυμνή γυναίκα δεν βρίσκεται, αλλά στο πόρισμα των ανακρίσεων ο μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος αναφέρει:

- Όπως μου εξομολογήθηκε, χωρίς όμως να το καταθέσει ενόρκως, η γυναίκα της φωτογραφίας είναι η σύζυγος του κατήγορου, η Φωτεινή Κασκάνη. Η παπαδιά.

Ο μητροπολίτης Πρεβέζης παίρνει άδεια για λόγους υγείας. Δεν ξαναπηγαίνει στην έδρα του μέχρι πριν λίγε μέρες, που εκδίδεται και τον κηρύσσει έκπτωτο. Ήταν μοιραίο ο γηραιός μητροπολίτης να μην ξαναδεί την έδρα του μετά την ημέρα των αποκαλύψεων.

Στις ανακρίσεις που γίνονται επί δύο μήνες, δεκάδες κάτοικοι της Πρεβέζης καταθέτουν εναντίον του. Μιλούν για σχέσεις συνεχείς με γυναίκες. Περιγράφουν τον Πρεβέζης ως άνθρωπο που «κυνηγούσε μόνιμα τον ποδόγυρο».

- Μέσα στην εκκλησία όταν λειτουργούσε, είπαν, κοίταζε «λάγνα» κάθε γυναίκα που τον τριγύριζε. Και ποτέ δεν αργούσε να ρίξει τα δίχτυα του.

Βγήκαν στην επιφάνεια ονόματα γυναικών, σκάνδαλα που καλύφτηκαν, αποδοκιμασίες που του έγιναν σε χωριά από κατοίκους…

Ηθικά παραπτώματα

Όλα αυτά καταγγελθήκανε και μπήκανε στον φάκελο της ανακρίσεως που σχημάτισε ο Μυτιλήνης. Στο τέλος υπέβαλε στη Σύνοδο το πόρισμά του.

Ο Μυτιλήνης αμφισβητούσε την αυθεντικότητα της φωτογραφίας, αλλά πρότεινε:

- Καθαίρεση ή τουλάχιστον έκπτωση ως ποινή, με κατηγορίες για «βαριά παραπτώματα ηθικής».

Ο Πρεβέζης αντέδρασε με απολογητικό υπόμνημα που έλεγε ότι ο Κασκάνης τον μισούσε, ότι αναλώθηκε στην υπηρεσία της Εκκλησίας, ότι είναι θύμα σκευωρίας κλπ.

Παράλληλα έκανε μηνύσεις εναντίον του Κασκάνη, δημοσιογράφων και άλλων κατοίκων της Πρεβέζης. Κι αυτό για να αποδείξει εκβιασμό και συκοφάντηση σε βάρος του.

Η υπόθεση δικάστηκε στο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, που τον αποτέλεσαν οι μητροπολίτες:

  • Κερκύρας Πολύκαρπος, πρόεδρος.
  • Μέλη: Ύδρας Ιερόθεος, Καρυστίας Σεραφείμ, Λευκάδος Νικηφόρος, Νέας Κρήνης Προκόπιος, Καλαμαριάς Διονύσιος, Φιλίππων Προκόπιος, Ηλείας Αθανάσιος, Γόρτυνος Θεόφιλος, Διδυμοτείψου Αγαθάγγελος (σε αντικατάσταση του Ζιχνών), Μαρωνείας Δαμασκηνός και Αλεξανρουπόλεως Άνθιμος.

Η δίκη κράτησε τρεις ημέρες. Στη διαδικασία εξετάστηκαν όλες οι μαρτυρικές καταθέσεις και ζητήθηκε το πρωτότυπο αρνητικό της φωτογραφίας, το οποίο στάλθηκε για εξέταση στο Εγκληματολογικό Εργαστήριο.

Την τελευταία ημέρα της συνεδριάσεως σε μια διάσκεψη μαμούθ, που κράτησε 9 ώρες, το Συνοδικό Δικαστήριο:

  • Με ψήφους 6 έναντι 6 δεν δέχθηκε ότι η φωτογραφία είναι αυθεντική, αφού το Εγκληματολογικό Εργαστήριο δεν έδινε σαφή απάντηση και δεν αποφαινότανε γι’ αυτό.

Έτσι ο Πρεβέζης γλίτωσε την ποινή της καθαιρέσεως για βαριά παραπτώματα ηθικής.

Στη δεύτερη ψηφοφορία:

  • Ο Πρεβέζης κ. Στυλιανός κηρύχθηκε έκπτωτος του μητροπολιτικού του θρόνου, με ψήφους 10 υπέρ και 2 που ζήτησαν εξάμηνη αργία. Υπέρ της εκπτώσεως ψήφισαν οι μητροπολίτες: Κέρκυρας, Ύδρας, Καρυστίας, Λευκάδος, Ηλείας, Γόρτυνος, Νέας Κρήνης, Καλαμαριάς, Φιλίππων και Αλεξανδρουπόλεως. Οι μητροπολίτες Μαρωνείας και Διδυμοτείχου ζήτησαν εξάμηνη αργία.

Μετά την απόφαση αυτή η Σύνοδος την προώθησε στο Υπουργείο Παιδείας για την έκδοση του σχετικού Διατάγματος, βάσει του οποίου αφαιρείται η διοίκηση της μητροπόλεως. Στο μεταξύ ο μητροπολίτης πρώην Πρεβέζης άσκησε έφεση στο Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο, ενώ όπως δήλωσε, θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα. Θα φτάσει δηλαδή ως το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Με την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου και την έκπτωση από τα διοικητικά του καθήκοντα του κ. Στυλιανού, τέθηκε τέρμα σε μια υπόθεση που συγκλόνισε επί δέκα μήνες την παγκόσμια κοινή γνώμη και που αποτέλεσε το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό σκάνδαλο των τελευταίων πενήντα χρόνων. Ο πρώην ιερεύς Κασκάνης και η γυναίκα του θα δικαστούν σε λίγες ημέρες στα ποινικά δικαστήρια για την υπόθεση του εκβιασμού. Η δική τους παρανομία πέρασε σε δεύτερο πλάνο, τα κίνητρά τους λίγο ενδιέφεραν την κοινή γνώμη καθώς η προσοχή όλων συγκεντρώθηκε «στα ερωτικά σκάνδαλά ενός μητροπολίτη…»

Πηγή: «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», 4 Ιουλίου 1979,

τεύχος 596

 

 

Επιδόρπιο αλλαγής γεύσης

  • Με την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού, εξοικονομούνται έως και 170 κιλά πετρέλαιο.
  • Χρειάζονται 2.200 κιλά ξύλου για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού.
  • Για την παραγωγή 600.000 τόνων χαρτιού, κάθε χρόνο κόβονται 12 εκατ. δέντρα και καταναλώνονται ενέργεια και νερό που θα επαρκούσαν για τις ανάγκες 1 εκατ. Σπιτιών.
  • Το 20% των απορριμμάτων μας είναι χαρτί.
  • Δεν υπάρχει κανενός είδους φυσική τροφή που να έχει χρώμα μπλε
  • Μόλις το 55% των ανδρών πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας. Στις γυναίκες το ποσοστό αυτό είναι 80%.
  • Οι άνδρες μιλούν στο κινητό τους κατά μέσο όρο 7,6 ώρες το μήνα, ενώ οι γυναίκες 6,5. Αντίθετα στο σταθερό τηλέφωνο οι γυναίκες μιλούν 9,1 ώρες το μήνα αντί 5,6 των ανδρών.
  • Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα καταναλώθηκαν: 120.000 κιλά κρέας, 300.000 κιλά φρούτα και λαχανικά, 300.000 αυγά, 3.000.000 αναψυκτικά, 150.000 λίτρα γάλα.
  • Η καρδιά του μέσου ελέφαντα ζυγίζει 22 κιλά.
  • Η έκφραση «δικηγόρος του διαβόλου» έχει τις ρίζες της στην παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Κατά την διαδικασία αγιοποίησης ενός προσώπου, ορίζεται δικηγόρος ως εκπρόσωπος του διαβόλου για να υποστηρίξει την αντίθετη άποψη.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης απογραφής του ελληνικού πληθυσμού το 2001 υπήρχαν 1.716 άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών από τους οποίους 335 ήταν Άγαμοι, 255 Έγγαμοι, 1.048 Χήροι, 49 Διαζευγμένοι, 29 Σε Διάσταση.
  • Ο μικρότερος εθνικός ύμνος στον κόσμο είναι ο ιαπωνικός με 4 γραμμές ενώ ο μεγαλύτερος ο ελληνικός με 158 στροφές.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ