ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιάννη Κεφαλογιάννης: Ερώτηση σε σχέση με την προστασία του κεκτημένου των ΠΟΠ και ΠΓΕ για τα αγροτικά προϊόντα

0

Τον κίνδυνο για τα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα από την κατάργηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Εμπορική Συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ αναδεικνύουν με παρέμβασή τους 21 Βουλευτές της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη. Οι Βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Παράλληλα, προτείνουν να θεωρηθεί η συμφωνία «Μεικτή» και επομένως να χρειάζεται κύρωση και από τα εθνικά κοινοβούλια και να αναπτύξει το Υπουργείο σχέδιο ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σε ΗΠΑ και Καναδά για τα Ελληνικά προϊόντα.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης διαμορφώνεται ως εξής:

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εντατικές διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, υπό τον τίτλο Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP). Στόχος των διαβουλεύσεων είναι η περαιτέρω προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί από αμερικανικής πλευράς μια σειρά από ζητήματα τα οποία, εφόσον γίνουν αποδεκτά από την ΕΕ, θα πλήξουν τόσο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όσο και κεκτημένες αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ανάμεσα στις αμερικανικές αξιώσεις περίοπτη θέση κατέχει η κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ως γνωστόν, η γεωγραφική ένδειξη συνιστά ένα σημαντικό κεκτημένο που εξασφαλίζει έως σήμερα την υψηλή ποιότητα πολυάριθμων προϊόντων και προστατεύει τους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενισχύοντας τις τοπικές και εθνικές οικονομίες.

Ανάμεσα στα προϊόντα που απειλούνται άμεσα από ενδεχόμενη υπαναχώρηση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό είναι η ελληνική φέτα. Δυστυχώς, στις ΗΠΑ, όπως και στον Καναδά, πωλούνται ελεύθερα τυριά, τα οποία παρασκευάζονται εκεί από αγελαδινό γάλα, και φέρουν αυθαίρετα την ονομασία «φέτα». Η κατάργηση της γεωγραφικής ένδειξης θα σημάνει τη δυνατότητα αυτά τα τυριά να εισάγονται σε όλη την Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, ως «φέτα». ‘Ήδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ, με επιστολή που απέστειλε στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Malmstrom, έχει ζητήσει να αρθούν τα εμπόδια για την εισαγωγή «αμερικανικών τυριών, όπως η φέτα και η παρμεζάνα»!

Κάτι τέτοιο είναι εύλογο ότι θα επέφερε έναν πραγματικό «Αρμαγεδδώνα» στην ελληνική κτηνοτροφία, και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, στην οποία δραστηριοποιούνται περί τους 90 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ οι εξαγωγές τυριών αφορούν τη φέτα σε ποσοστό πάνω από 70% και η αξία τους ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ, με σταθερά αυξητικές τάσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στις χώρες εξαγωγής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι την ονομασία «φέτα» σφετερίζονται εταιρείες και εντός της Ευρώπης, όπως στην περίπτωση της δανέζικης «φέτας», που δυστυχώς φθάνει να πωλείται ακόμη και στην Ελλάδα (σχετικό δημοσίευμα στη «Δημοκρατία» της 27/07/15).

Σε κάθε περίπτωση, όπως διεφάνη και στη πρόσφατη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), στη Ρίγα της Λετονίας, η κατάσταση είναι οριακή και οι πιέσεις ανυπόφορες. Εάν δεν υπάρξει ταχεία και συντονισμένη αντίδραση, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -ιδιαίτερα μεταξύ των χωρών που πλήττονται από την επαπειλούμενη κατάργηση της γεωγραφικής ένδειξης- το «έγκλημα» μπορεί να συντελεστεί οποιαδήποτε στιγμή.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 

  1. Σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ;
  2. Προτίθεστε να συγκροτήσετε κοινό μέτωπο με άλλα κράτη-μέλη, με κοινά με εμάς συμφέροντα στο θέμα της γεωγραφικής ένδειξης στα προϊόντα, ώστε να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο;
  3. Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ να θεωρηθεί «Μεικτή» και επομένως να χρειάζεται κύρωση και από τα εθνικά κοινοβούλια;
  4. Έχετε επεξεργασθεί σχέδιο ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού σε ΗΠΑ και Καναδά για την ασύγκριτη ποιότητα της γνήσιας ελληνικής φέτας;
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ