ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση

0

Ένας πολιτικά "καυτός" Αύγουστος ξεκινά για την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, έχοντας βάλει κάτω από το χαλί τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, να ρίχνει όλο το βάρος του στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο.

Παρότι και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για αντικειμενικά δύσκολο στόχο, Μαξίμου και δανειστές θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν όλα όσα τους χωρίζουν το αργότερο έως τις 11 Αυγούστου. Στόχος η πρώτη εκταμίευση να γίνει στις 20 του μηνός οπότε και λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ.

Η Αθήνα διεκδικεί δόση μαμούθ ύψους έως 25δις. € προκειμένου να καλύψει όχι μόνο τα 3,2δις. € προς την Φρανκφούρτη, αλλά και τα 7δις. € του δανείου γέφυρα του Ιουλίου. Επισης θέλει να αποπληρώσει τα 1,6δις. € προς το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο, να ρίξει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και να χρησιμοποιήσει 10δις. € ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και μόνο το μέγεθος της διεκδικούμενης δόσης ανοίγει αυτομάτως το ζήτημα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της, παρότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να αποφύγει την ψήφιση τους.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε ουσιαστικά ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην Real News, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση προχωρά με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Δεν έχει δεχτεί κανένα συγκεκριμένο αίτημα για παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα. Άλλωστε κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου».

Κουαρτέτο και κυβέρνηση έχουν επίσης ανοίξει και το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνηθούν από την αρχή - πλην αυτού για πρωτογενές πλεόνασμα  το 2018 στο 3,5% - δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία υπέστη μεγάλη ζημιά από τα capital contols. Οι τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση φέτος τουλάχιστον 3% γεγονός που οδηγεί σύμφωνα με τους δανειστές σε πρωτογενές έλλειμμα 1% φέτος παρά τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Πρόθεση δεν φαίνεται να είναι η λήψη νέων μέτρων φέτος οπότε τα βάρη μεταφέρονται για το 2016 και 2017.

Σημαντικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στόχος να έχει ολοκληρωθεί πριν το 2016 οπότε τίθεται σε ισχύ η κοινοτική οδηγία για το bail in που δεν αποκλείει το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 €. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την ανακεφαλαιοποίηση να γίνεται με μοντέλο 2012 μέσω του ΤΧΣ.

Ο Γιώργος Σταθάκης στην Εφημερίδα των Συντακτών δήλωσε πως « η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit , προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35δις. €. Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο - με ορίζοντα 30ετίας - από τον ESM που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και  την ΕΚΤ. Πρόκειται άρα για μια μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Οι πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει με τους θεσμούς αφορούν το στήσιμο και τη λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο σε βάθος 30 ετών θα πρέπει να αποφέρει τουλάχιστον 50δις. € έσοδα. Αυτός ο στόχος, πάντως θεωρείται και από τους ίδιους τους δανειστές εξαιρετικά φιλόδοξος δεδομένου και των φτωχών, έως τώρα, αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό FOCUS πολύ δύσκολα θα τηρηθεί το τρέχον χρονοδιάγραμμα για συμφωνία στο α' 10ήμερο του Αυγούστου και ήδη στους διαδρόμους του Βρυξελλών φαίνεται να κερδίζει έδαφος η λύση ενός ακόμη δανείου γέφυρα για την Αθήνα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ