ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2015: Καταπέλτης ο Τσίπρας για τους πρώην συντρόφους του - Με παρέσυρε ο Λαφαζάνης με το δάνειο από τη Ρωσία

0

- Κατηγόρησε εμμέσως τον Παναγιώτη Λαφαζάνη πως τον παρέσυρε στην εξασφάλιση εναλλακτικού δανεισμού από τη Ρωσία

-Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε πως δεν υποτιμά τον κ. Μεϊμαράκη αν και όπως είπε το παρακάνει με τη λαϊκότητα

- Εμφανίστηκε για άλλη μία φορά αρνητικός σε μία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές

- Εμμέσως δήλωσε πως δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως και στο δημοψήφισμα έπεσαν έξω

- Άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μία ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη Γεννηματά

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις και το έδαφος που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση πολλών στελεχών και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να στρέψει τα βέλη του στον πρώην στενό του συνεργάτη, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra Channel.

O Aλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά δεν χαρίστηκε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, λέγοντας πως ότι δεν κατάφεραν εκείνοι που ήθελαν μία αριστερή παρένθεση το πέτυχαν με την απόφασή τους περισσότεροι από 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραδέχθηκε πως μπορεί να μην το κάνουν συνειδητά αλλά βοηθούν στην παλινόρθωση του παλιού συστήματος.

Καταφέρθηκε εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας λέγοντας πως πάντα υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ μία οργανωμένη μειοψηφία που καταψήφιζε όλες τις συλλογικές αποφάσεις αλλά δεν περίμενε, όπως παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσουν στην πτώση της κυβέρνησης.

Μάλιστα, στόλισε για τα καλά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, λέγοντας πως δεν μπορούν να τους κατηγορούν πως θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αυτοί έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς και το 1989 συγκυβερνούσαν με τη Δεξιά. Με αυτό το σχόλιο ο κ. Τσίπρας έδειξε προς την πλευρά του Λαφαζάνη ο οποίος το 1989 ήταν στέλεχος του ΚΚΕ που έκανε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία.

Ουσιαστικά στην προσπάθεια του να "μαζέψει" τις απώλειες από τα αριστερά, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως ο κ. Λαφαζάνης τον παρέσυρε στο θέμα του εναλλακτικού δανεισμού από τη Ρωσία. Μίλησε για αυταπάτες του κ. Λαφαζάνη και τον κατηγόρησε πως θεωρούσε δεδομένη την εκταμίεση των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως προκαταβολή για τον λεγόμενο Greek Stream.

Όπως και στο Αιγάλεω έτσι και στην τηλεοπτική του αυτή συνέντευξη ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο μίας μεγάλης κυβερνητικής πλειοψηφίας και μίας συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Φυσικά προέβαλε και το βασικό του επιχείρημα σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα, λέγοντας πως αυτοί κυβέρνησαν τόσα χρόνια και δημιούργησαν χρέη και όχι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ με την προϋπόθεση όπως είπε, η κα Φώφη Γεννηματά να απαλλαγεί από τα βαρίδια, κατονομάζοντας τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Λοβέρδο.

Για τις δημοσκοπήσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αξιοπιστία τους, αναφέροντας ως παράδειγμα τις προβλέψεις για το δημοψήφισμα, αλλά συγχρόνως εμφανίστηκε βέβαιος πως θα αυξηθεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για ασφαλή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, δήλωσε πως η τωρινή εικόνα στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στον μεγάλο κουρνιαχτό από τη διάσπαση του κόμματος και ζήτησε καθαρή εντολή πλειοψηφίας.

Για τα ψηφοφέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν θα υπάρξει ριζική αλλαγή, αλλά θα μπουν νέα πρόσωπα και όχι με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, αλλά την εντιμότητα και την ποιότητα.

Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Σε σχετική ερώτηση για τα μελλοντικά σχέδια ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως θα προωθήσει αλλαγές που θα αφορούν τόσο στον αριθμό των βουλευτών όσο και στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως τάσσεται υπέρ της εκλογής από τους πολίτες.

Μίλησε επίσης και για τα χρέη των κομμάτων και αναρωτήθηκε που βρίσκει τα χρήματα η Νέα Δημοκρατία και κάνει μία τόσο ακριβή προεκλογική καμπάνια, ενώ για το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση και όχι να διαλυθεί και να αλλάξει όνομα για να γλιτώσει τα χρέη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ