ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Να μη προλάβουν» του Εμμανουήλ Ακουμιανάκη

0

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Κ. ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ M.Sc.

E-mail: [email protected]

http://soixantedix.blogspot.com/

Ο χρόνος είναι χρήμα. Γιατί τρέχει ασταμάτητα, γιατί κάθε στιγμή που χάνεται δεν επιστρέφει, γιατί ο χαμένος χρόνος είναι στιγμές που δεν πρόλαβες να ζήσεις. Σε όλες τις εκφάνσεις του ανθρώπινου βίου ο χρόνος είχε καθοριστική σημασία: στην πρόληψη της καταστροφής, στην συγκομιδή της σοδειάς, στην ανάγκη προφύλαξης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους, στην ανατροφή των παιδιών, στην συλλογή αποθεμάτων για τους χειμερινούς μήνες, στην εξασφάλιση των γηρατειών με εργασία των νιάτων και βέβαια στη σωστή κατανομή του χρόνου όσον αφορά την εργασία, τη διασκέδαση, την κοινωνική παρουσία και την ανάπαυση.

Σήμερα επέλεξα να ασχοληθώ με τη σημασία που έχει ο χρόνος στην πολιτική. Προφανώς δεν είναι τυχαία η επιλογή μου αυτή. Έναυσμα της σημερινής μου ενασχόλησης στο παρόν άρθρο είναι η αιφνίδια (;) προκήρυξη των εκλογών με την παραίτηση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Ουδέποτε στη Μεταπολίτευση μια εν δυνάμει κυβέρνηση δεν καλλιέργησε τόσο υψηλές προσδοκίες προεκλογικά και ποτέ δεν υπήρξε πιο γρήγορη και εκκωφαντική διάψευση αυτών των προσδοκιών. Ποτέ ένα κόμμα δεν λειτούργησε τόσο τυχοδιωκτικά αψηφώντας το συμφέρον του τόπου και προτάσσοντας μικροκομματικά συμφέροντα με μεγάλες δόσεις καιροσκοπισμού. Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο εμφανής η ανάγκη μιας ομάδας πολιτικών προσώπων να επιβάλλουν με ηγεμονικό τρόπο σε μια κοινωνία τα δικά τους παρωχημένα πρότυπα κυβερνητισμού και γενικότερης νοοτροπίας περί της διαχείρισης της εξουσίας. Και σίγουρα ποτέ κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόση κατάχρηση εξουσίας με τόσο ιταμό και προκλητικό τρόπο, όπως ο αδύναμος και παραιτηθείς απερχόμενος, με προφανή σκοπό να εκμεταλλευτεί την ευρεία εκλογική νίκη του περασμένου Γενάρη για να επανέλθει αναβαπτισμένος και παντοδύναμος.

Είναι φανερό ότι ο χρόνος τρέχει και οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και οι εκλογές express μόνο το συμφέρον της χώρας δεν εξυπηρετούν. Όλη η ιστορία είναι μία: Να μην προλάβουν οι ψηφοφόροι να καταλάβουν τι ψηφίστηκε, τι αποφασίστηκε και τι είναι αυτό που τους περιμένει. Όλα τα άλλα είναι μυθεύματα για αφελείς. Αυτό που ψηφίστηκε, αυτό που έρχεται είναι ιδιαίτερα σκληρό και ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει πριν προλάβει να το νιώσει στο πορτοφόλι του. Το Τρίτο Μνημόνιο δεν είναι ένα ακόμα πρόγραμμα που θα επαναφέρει τη λογική στα δημοσιονομικά της χώρας. Είναι η χαριστική βολή στα εισοδήματα των συνταξιούχων, των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των εισοδηματιών. Είναι ο οδοστρωτήρας που περνάει πάνω από τη ζεστή κοινωνική άσφαλτο και την ισοπεδώνει. Είναι η «Τελική Λύση» στην ήδη καθημαγμένη ελληνική κοινωνία. Και προφανώς είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας των μέχρι χτες κυβερνώντων, αφού εξάντλησαν τα αποθέματα και τα αποθεματικά της χώρας σε μια διαπραγμάτευση που θα αποτελέσει στο μέλλον ίσως το πιο τραγικό και ηλίθιο παράδειγμα διαπραγματευτικής τακτικής σε επίπεδο εθνικών και υπερεθνικών δρώντων.

Να μην προλάβουν λοιπόν να καταλάβουν οι Έλληνες. Να έρθουν από τις διακοπές και να ψηφίσουν ευδιάθετοι, μαυρισμένοι και με χαλαρή διάθεση. Να μην έχει έρθει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, να μην έχουν έρθει οι λογαριασμοί των φροντιστηρίων και των σχολικών ειδών. Να μην προλάβουν να δουν τις συντάξεις του Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι και να αρχίσουν να τρίβουν τα μάτια τους, την ώρα που οι μέχρι χτες κυβερνώντες θα τους έχουν ξεγελάσει για μια ακόμη φορά και θα τρίβουν από ικανοποίηση τα χέρια τους. Να πιάσουν απροετοίμαστους τους «ζαλισμένους άλλους» από τη στρατηγική ήττα που υπέστησαν. Να κρατήσει λίγο ακόμα η φόρα του Γενάρη, για να τσουλήσει το κάρο και το Σεπτέμβρη. Να κερδίσουν αυτοί και ας χάσει η χώρα. Κρίμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ