ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πού οφείλεται η διαρροή λυμάτων στην ακτή του Κουμπέ

0

Με αφορμή την προχθεσινή διαρροή μικρής ποσότητας λυμάτων στην ακτή του Κουμπέ, ο δήμος Ρεθύμνου εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στη διαρροή και παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες προέβη για την άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού και την  ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με ενημέρωση του δήμου, το πρόβλημα που προέκυψε δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια του αντλιοστασίου το οποίο λειτουργεί  στη συγκεκριμένη περιοχή κι εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις εστίασης και τις λιγοστές κατοικίες της οδού Ακρωτηρίου (γνωστή και ως «Δρούβα»). Μάλιστα, υπό κανονικές συνθήκες,  το εν λόγω αντλιοστάσιο είναι υπεραρκετό  αφού δέχεται μικρή ποσότητα λυμάτων ενώ οι αντλίες του έχουν πολλαπλάσια δυναμικότητα.

Το προχθεσινό περιστατικό προέκυψε, όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία που διενήργησαν τεχνικοί της ΔΕΥΑΡ, στις εγκαταστάσεις των παρακείμενων επιχειρήσεων εστίασης από τη δυσλειτουργία των λιποσυλλεκτών  που διαθέτουν, οι οποίοι χρήζουν συχνότερων καθαρισμών  δεδομένης της αύξησης των πελατών των επιχειρήσεων τους θερινούς μήνες. Αυτή η δυσλειτουργία των λιποσυλλεκτών προκάλεσε διαφυγή λιπών στο αντλιοστάσιο με αποτέλεσμα την απόφραξη των συγκροτημάτων του και την εκροή μικρής ποσότητας λυμάτων, όχι στη θάλασσα, αλλά  στην ακτή.

Μετά την αναφορά του προβλήματος η ΔΕΥΑΡ:

•    Παρενέβη αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε και αποκατέστησε σύντομα τη λειτουργία του συστήματος ελαχιστοποιώντας την ποσότητα λυμάτων που κατέληξε στην ακτή.

•    Επικοινώνησε με τους επιχειρηματίες και προέβη στις απαραίτητες συστάσεις  και την επισήμανση των υποχρεώσεων τους, και τέλος

•    Σχεδιάζει, μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, για προληπτικούς λόγους, να υποστεί τη δαπάνη δημιουργίας πρόσθετης κατασκευής  στο υφιστάμενο αντλιοστάσιο προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια, ατυχή συμβάντα, για τα οποία λυπόμαστε πολύ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ