ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

13χρονος από τη Συρία τα λέει όλα με μια φράση: Σταματήστε τον πόλεμο και κανείς δεν θα θέλει να έρθει στην Ευρώπη

0

Ο 13χρονος Σύρος Kinan Masalemehi, μίλησε στο Al Jazeera για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα του και για την απόφαση των συμπατριωτών του να φύγουν ανά χιλιάδες, ρισκάροντας τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera συνάντησε το μικρό παιδί στη συνοριακή πόλη του Σέγκετ στην Ουγγαρία, όπου έφτασε μαζί με τη μικρότερη αδερφή του.

"Η αστυνομία δεν συμπαθεί τους Σύρους. Ούτε στη Σερβία, ούτε στη ΠΓΔΜ, ούτε στην Ουγγαρία, ούτε στην Ελλάδα", λέει ο Kinan μιλώντας στην αγγλική γλώσσα.

https://www.youtube.com/watch?v=4eJaYQczYiU

Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει, "ποιο είναι το μήνυμα σου στην Ευρώπη;", για να λάβει την αποστομωτική και απλά απάντηση, που περιέχει όλη την αλήθεια για το προσφυγικό δράμα:

"Σας παρακαλώ να βοηθήσετε τους Σύρους. Κάντε κάτι να σταματήσετε τον πόλεμο στην χώρα μας και τότε κανείς δεν θα θέλει να έρθει από την Συρία στην Ευρώπη. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να σταματήσετε τον πόλεμο στη Συρία".

Και όλα αυτά, ενώ λίγο νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωνε: "Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για τα δεινά στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας". Ή αλλιώς, δηλώσεις πετώντας το μπαλάκι αλλού και κλείνοντας τα μάτια μπροστά στους πνιγμούς ανθρώπων στα ανοιχτά των ελληνικών νησιών.

Ο πατέρας του Αϊλάν επέστρεψε στο Κομπάνι για να θάψει την οικογένειά του

Εν τω μεταξύ, και ενώ συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων στην Ευρώπη, ο πατέρας του μικρού Σύρου πρόσφυγα Αϊλάν Κούρντι, επέστρεψε σήμερα στο Κομπάνι για να θάψει την οικογένειά του, σύμφωνα με μαρτυρία φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Αμπντουλάχ Κούρντι έφθασε στην τουρκική συνοριακή πόλη Σούρουτς συνοδεύοντας τα φέρετρα του μικρού Αϊλάν, του μεγαλύτερου αδελφού του και της μητέρας τους και διέσχισε τα συρο-τουρκικά σύνορα με κατεύθυνση το Κομπάνι.

Πρόκειται για μια από τις πολλές οικογένειες που προσπάθησαν να φύγουν από τη φρίκη των τζιχανιστών. και του εμφυλίου πολέμου.

Σοκ από τις εικόνες με τους αστυνομικούς να μαρκάρουν μετανάστες

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα τελευταία 24ωρα οι εικόνες αστυνομικών που σημαδεύουν με νούμερα μετανάστες, ακόμα και παιδιά.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την Τσεχία και παρά την δικαιολογία της αστυνομίας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίζονται πιο εύκολα μέλη της ίδιας οικογένειας, έχει προκληθεί σάλος.

Η διαδικασία θυμίζει το σημάδεμα από τους Ναζί των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στρατόπεδα έχουν δημιουργηθεί και σήμερα, αλλά για την υποδοχή και την φιλοξενία των προσφύγων. ‘Ενα από αυτά είναι στο Μπρέτσλαβ. Ωστόσο οι τοπικές αρχές εναντιώνονται σφόδρα στην φιλοξενία τους και ο δήμαρχος της πόλης δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τους μετανάστες ανεπιθύμητους.

Τα σχέδιά του για την πρόθεση του Λονδίνου να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κάμερον έπειτα από τις επικρίσεις που δέχτηκε

Τα σχέδιά του για την αύξηση κατά χιλιάδες του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται η χώρα του αναμένεται να ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα και από τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε χθες, με αφορμή τη δημοσίευση της φωτογραφίας του νεκρού τρίχρονου Σύρου, επειδή το Λονδίνο δεν εμπλέκεται ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σήμερα τόσο το BBC στην ιστοσελίδα του όσο και η εφημερίδα Guardian, οι πρόσφυγες τους οποίους θα δεχτεί η Βρετανία πιθανότητα θα προέρχονται από τους καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών στα σύνορα της Συρίας και όχι από το Καλαί ή από άλλες περιοχές που γειτονεύουν με τη χώρα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Guardian , ο οριστικός αριθμός των προσφύγων που θα δεχτεί η Βρετανία θα ανέρχεται σε λιγότερους από δεκάδες χιλιάδες, αριθμός σημαντικά μικρότερος από εκείνον που αναμένεται να δεχτεί η Γερμανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, επισημαίνει η εφημερίδα, παραμένει βέβαιος ότι αν η χώρα του δεχτεί έναν μεγάλο αριθμό σύρων προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη, αυτό θα επιδεινώσει την κρίση και θα προκαλέσει μεγαλύτερο χάος. Θα αποτελέσει, δε, κίνητρο για τα κυκλώματα των δουλεμπόρων να πείσουν περισσότερους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Μέση Ανατολή μέσω της Μεσογείου και της ανατολικής Ευρώπης.

Κι αυτό γιατί ο Κάμερον θεωρεί ότι η επίλυση της κρίσης μπορεί να έρθει όχι μέσω της υποδοχής περισσότερων προσφύγων, αλλά μέσω της εξεύρεσης πολιτικής λύσης εντός της Συρίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του από την Ισπανία, όπου βρίσκεται, έπειτα από συνάντηση που θα έχει με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οι συζητήσεις τους επρόκειτο να επικεντρωθούν στην επιθυμία του Λονδίνου για μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε., αλλά εκτιμάται ότι θα επισκιαστούν από την μεταναστευτική κρίση.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο ασκεί πιέσεις όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ με την κυβέρνηση Ομπάμα να καλείται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην κρίση.

Χθες Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι εικόνες με το δράμα των προσφύγων που συντελείται στην Ευρώπη συνιστούν μία "θλιβερή υπενθύμιση" του "τραγικού" απολογισμού από τον συριακό εμφύλιο.

Ερωτηθείς τι αναμένεται να πράξουν οι ΗΠΑ απαντώντας στην μεταναστευτική κρίση ο ίδιος απάντησε ότι η Ουάσινγκτον έχει συνδράμει με 4 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστηρίζει τις προσπάθειες της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ. Όμως, αναφορικά με την υποδοχή περισσότερων σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ, ο Έρνεστ είπε: "Σε αυτό το στάδιο, δεν έχω να ανακοινώσω κάτι σχετικό".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ