ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Μείωσε το ELA για τις ελληνικές τράπεζες

0

Στη μείωση, κατά 600 εκατ. ευρώ, του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας (ELA), προχώρησε, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά τη σημερινή μείωση, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 89,1 δισ. ευρώ, έναντι 89,7 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν προκαλεί καμία ανησυχία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού η μείωση του ELA αντανακλά την αποκλιμάκωση των πιέσεων σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις.

Η αύξηση των καταθέσεων ενισχύεται σταδιακά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που ενδυναμώνει τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το News247, μπορεί το ελληνικό ζήτημα να μην ήταν το πρώτο που θα βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, ωστόσο απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, λόγω του νέου γύρου πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα, ενόψει των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

Πιστή στη συνετή και πάντα διακριτική στάση της απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις που σημειώνονται σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να υπερβεί ούτε σήμερα τα εσκαμμένα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο διοικητής της, ο Μάριο Ντράγκι, είναι βέβαιο πως θα δεχθεί βροχή ερωτήσεων για την Ελλάδα.

Χωρίς να ξεφύγει από την πεπατημένη, ο Ντράγκι εκτιμάται πως θα ζητήσει από την Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία την εκλογική διαδικασία και τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε η χώρα να προχωρήσει άμεσα την υλοποίηση των υποχρεώσεών της.

Ταυτόχρονα ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ αναμένεται να εκφράσει την άποψη πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να δρομολογηθεί εντός των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ