ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει θέμα μειώσεων στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό το Νοέμβριο

0

Ελάχιστες διαβεβαιώσεις που περιορίστηκαν στην αποτροπή οριζόντιων περικοπών στις συντάξεις αλλά δεν απέκλεισαν ρητώς άλλες μειώσεις κατά κατηγορία έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, στις προγραμματικές δηλώσεις του ενώ απέφυγε να δεσμευτεί και για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

«Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις και θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα» δήλωσε κ. Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής επιλέγοντας σαφώς να μην αναλάβει μεγαλύτερες δεσμεύσεις ενόψει της επιβολής σειράς αρνητικών συμφωνηθέντων για τους ασφαλισμένους στο αμέσως προσεχές διάστημα. Περιορίστηκε, πάντως, να τονίσει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει αυτές τις αρνητικές μνημονιακές δεσμεύσεις της μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού η οποία θα προωθηθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η αλλαγή της «αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού» θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει ως γενικό ισοδύναμο απέναντι στις δεσμεύσεις τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμεί να αποτρέψει: (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απομείωση των κατώτατων συντάξεων και του ΕΚΑΣ κλπ. Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα κατατεθεί τον Νοέμβριο. Θα προηγηθεί η κατάθεση του πορίσματος για το ασφαλιστικό την επόμενη εβδομάδα η οποία θα επιτρέψει έναν ευρύτερο διάλογο για το ασφαλιστικό. Παραδέχτηκε, πάντως ότι το ασφαλιστικό έχει καταστεί «πλήρως μη βιώσιμο» ως αποτέλεσμα αφενός της ανεργίας που υπονομεύει την εισπρακτική βάση του συστήματος αλλά και σε συνδυασμό με την καταλήστευσή των αποθεματικών του από το PSI. «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ΙΚΑ το 80% των κινητών αξιών που επενδύθηκε σε τίτλους εξανεμίστηκε λόγω του PSI. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» είπε ο κ. Κατρούγκαλος

Ο υπουργός Εργασίας πληροφόρησε, όμως, και το σώμα για την επικείμενη κατάθεση ενός άλλου προαπαιτούμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλει δυσμενείς αλλαγές.  «Ενδιάμεσα από το νέο ασφαλιστικό θα υπάρξει και ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις κοινωνικό-ασφαλιστικές που προκαλεί ανάκληση θετικών ρυθμίσεων» είπε και συμπλήρωσε «θα επιδιώξουμε να εξουδετερώσουμε αυτή τη δυσμενή ανάκληση ρυθμίσεων μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος».

Ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκε να δεσμευτεί και για το θέμα των ομαδικών απολύσεων που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο. Σημείωσε, όμως, ότι θα επιχειρήσει να πετύχει την ανατροπή αυτού του αιτήματος εντάσσοντάς το σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο. «Θέλουμε να είμαστε από την πλευρά της εργασίας» τόνισε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ