ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κερδίζει έδαφος ο τουρισμός της βίλας στο Ρέθυμνο

0

ΕΧΘΡΟΣ Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Ο τουρισμός της βίλας αναδεικνύεται χρόνο με το χρόνο σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής τουριστικής «βιομηχανίας» καθώς ολοένα και περισσότερο αυξάνεται το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας να απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε μεμονωμένες πολυτελείς κατοικίες, καταβάλλοντας, βέβαια, και το αντίστοιχο αντίτιμο.

Παράλληλα αυξάνονται συνεχώς οι τοπικοί επιχειρηματίες που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα τουρισμού και καταγράφεται ραγδαία αύξηση των σπιτιών που τίθενται προς διάθεση στους πολίτες του κόσμου, όχι όμως πάντα με το αντίστοιχο ποιοτικό αποτέλεσμα.

Φέτος οι εκτιμήσεις για το πώς κύλησε η τουριστική χρονιά ποικίλουν, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών τον περασμένο Ιούλιο προκάλεσε σοβαρές απώλειες στους πελάτες των πρακτορείων που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τουρισμό.

Σε αριθμούς και ποσοστά καταγράφεται πτώση, ωστόσο, δεν προκαλεί ανησυχία τόσο το γεγονός των πιο λίγων τουριστών φέτος, διότι οι σοβαροί επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν, ότι διαθέτουν τις υποδομές για να προσελκύσουν περισσότερους και ποιοτικότερους πελάτες.

Ανησυχητικό είναι, ότι η νέα τάση δεν έμεινε «ανεκμετάλλευτη» από όσους αποσκοπούν στο γρήγορο κέρδος με αποτέλεσμα να έχουν παρουσιαστεί περιπτώσεις που η βίλα δεν ήταν ακριβώς πολυτελής και μάλλον αποδείχθηκε ακατάλληλη για να ικανοποιήσει πελάτες που πληρώνουν περισσότερα μόνο και μόνο για μερικές ημέρες ησυχίας και ανάπαυσης.

Η μετριότητα είναι πάντα εχθρός και στην προκείμενη περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.

ΗΡΘΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΦΕΤΟΣ

Γεγονός είναι, ότι φέτος ήρθαν λιγότεροι τουρίστες στο Ρέθυμνο σε σχέση με πέρσι σε ό,τι αφορά εκείνους που επέλεξαν βίλες για τις διακοπές τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η κ. Βάλια Κόκκινου, ιδιοκτήτης γραφείου προώθησης συγκεκριμένων πακέτων διακοπών πολυτελείας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η φετινή χρονιά παρουσίασε μια σημαντική πτώση στις κρατήσεις των μηνών Σεπτεμβρίου κι Οκτωβρίου, οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται κατά την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του capital control που είχαμε στη χώρα μας και λόγω αυτού πολλοί επισκέπτες άλλαξαν τον προορισμό των διακοπών τους.»

Από την πλευρά τους ο κ. Κώστας Βασιλάκης, ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται χρόνια τώρα με επιτυχία στον συγκεκριμένο τομέα επισήμανε ότι η χρόνια με βάση τις ιδιαιτερότητες που έτυχαν και τα πολίτικα γεγονότα πήγε πολύ καλά ενώ κρίνει, ότι «η πολίτικη αβεβαιότητα απλά έβαλε φρένο σε μια χρόνια που φαινόταν ότι όντως θα σπάζαμε τα ρεκόρ. Οι κρατήσεις έως και τον Απρίλιο ήταν σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό ήταν και ο λόγος που τα πράγματα δεν ήταν χειρότερα στο τέλος, καθώς από τον Μάιο ξεκίνησε μια πτώση σε νέες κρατήσεις οπού κορυφώθηκε στα capital control και δεν επανήλθε ποτέ σε φυσιολογικούς ρυθμούς.» Ο κ. Βασιλάκης επισημαίνει πάντως, ότι «ο κόσμος που επισκέφτηκε τις βίλες στο Ρέθυμνο δεν ήταν λιγότερος, απλά οι βίλες διπλασιαστήκαν μέσα σε έναν χειμώνα με αποτέλεσμα ο κόσμος να μοιραστεί και όλοι να έχουν λιγότερες κρατήσεις.»

unnamed (2)

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η τοπική τουριστική αγορά παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τους υποψήφιους επισκέπτες μας και στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «το ενδιαφέρων είναι μεγάλο άλλα κύριος για βίλες οργανωμένες που πληρούν κάποια στάνταρ υποδομών και οργάνωσης ανεξαρτήτως τιμής και του πόσο luxury είναι η όχι. Οι χώρες από τις οποίες γίνονται οι κρατήσεις στις βίλες είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που κλείνουν τα ξενοδοχεία και γενικότερα είναι οι χώρες που μας επιλέγουν σαν προορισμό τα τελευταία 20 χρόνια. Κεντρική, βόρεια και Ανατολική Ευρώπη κυρίως καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό από Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες.»

Από την πλευρά της η κ. Κόκκινου σημειώνει, ότι «οι διακοπές σε αυτόνομες κατοικίες στην Ελλάδα, αλλά και σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αποτελούν Ευρωπαϊκή τάση και παράδοση, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν ανακαλύψει εδώ και δεκαετίες την προσιτή πολυτέλεια του να νοικιάζεις μια αυτόνομη κατοικία, μια βίλα ή ένα εξοχικό στα μέτρα σου. Επίσης, το προτιμούν από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου καθώς επιθυμούν να γνωρίσουν την ξακουστή ελληνική φιλοξενία, αλλά και να κάνουν τις διακοπές τους σε ένα παραδοσιακό κρητικό χωριό, σε ένα πλήρως εξοπλισμένο σπίτι με πισίνα και κήπο.»

Η ίδια τονίζει, ότι ο νομός Ρεθύμνης προσφέρει όλα αυτά που ένας ταξιδιώτης αναζητά και προσελκύει τουρίστες κυρίως από την Ευρώπη με τους Ρώσους και τους Ισραηλίτες να επιλέγουν κυρίως παραλιακές περιοχές ενώ καταγράφεται ενδιαφέρον και από χώρες όπως Κίνα, Κατάρ, Καναδάς, Αμερική.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Όπως σημειώνει η κ. Κόκκινου, ο τουρισμός της βίλας μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στην τοπική οικονομία, αλλά και στον κάθε ιδιοκτήτη, γιατί η συνήθεια αυτή είναι συνυφασμένη με τουριστικά μέρη, όπου ουσιαστικά η νοικιασμένη κατοικία λειτουργεί ως το “εξοχικό που ονειρευόμαστε”.

Η ίδια επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν λείπουν τα προβλήματα και δήλωσε ότι «ο τουρισμός της βίλας είναι μια φιλοσοφία και απαιτεί να προσέξουμε τις υποδομές μας καθώς και τη μαζική αύξηση που παρατηρείται στην προσφορά των κατοικιών αυτών. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η επαγγελματική προσέγγιση του συγκεκριμένου είδους τουρισμού και η σωστή ενημέρωση των ιδιοκτητών από επαγγελματίες του χώρου, όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ανέσεις αλλά και την υποδοχή των πελατών.»

Ο κ. Βασιλάκης σημειώνει από την πλευρά του, ότι «το Ρέθυμνο είναι έτοιμο για τέτοιου είδους τουρισμού και υπάρχουν πολλές βίλες - επιχειρήσεις που ήδη προσφέρουν ένα ποιοτικό προϊόν και αποφέρουν έσοδα στους ιδιοκτήτες, στην πόλη, άλλα και το κράτος. Δυστυχώς όμως και σε αυτόν τον κλάδο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε υποδομές και από την πλευρά των επιχειρηματιών που επέλεξαν να ασχοληθούν με αυτήν την αγορά άλλα και από το κράτος.

Δυστυχώς στο Ρέθυμνο οι βίλες που εισχώρησαν στην αγορά τον τελευταίο χρόνο και σε ποσοστό τουλάχιστον 80% είναι απαράδεχτες και δυστυχώς μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω σε ότι αφορά το συνολικό τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε. Είμαστε ίσως ο μονός νομός που δεν χτίσαμε βίλες σχεδιασμένες για αυτόν τον κλάδο τουρισμού άλλα μετατρέψαμε τα σπίτια μας, είτε με λίγα λεφτά, είτε γατί πετάξαμε μια μικρή πισίνα στον κήπο. Το αποτέλεσμα είναι ένας τεράστιος αριθμός από βίλες που δεν έχουν την ποιότητα ή τις υποδομές για να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον κλάδο και δυστυχώς με ανειδίκευτους πάνω στον τουρισμό ιδιοκτήτες.»

unnamed

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

Ο τουρισμός αυτός έχει μέλλον συμφωνούν οι επαγγελματίες του κλάδου που θεωρούν ότι η Ρεθεμνιώτικη αγορά έχει να προσφέρει ένα μεγάλο εύρος τουριστικών καταλυμάτων, από λιτά πέτρινα αγροτόσπιτα μέχρι πολυτελέστατες κατοικίες.

Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε, επισημαίνουν, καθώς θα μπορούσε το καλό κλίμα και το στοίχημα που κέρδισαν οι σωστοί μέχρι σήμερα επαγγελματίες να μετατραπεί σε….. φιάσκο και καταστροφή!

Ο κ. Βασιλάκης «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «η αγορά αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η επόμενη μεγάλη φούσκα που έπεσε ο κόσμος με τα μούτρα για να χάσει τελικά τα χρήματα του.»

Ο ίδιος στους λόγους σημειώνει την ραγδαία αύξηση των διατιθέμενων σπιτιών που πέρσι σε ολόκληρη την Κρήτη ήταν περίπου 1.400 και φέτος προστέθηκαν άλλες 1. 000 εκ των οποίων οι περισσότερες είναι ελλιπέστατες σε facilities, ποιότητα και οργάνωση ή με σοβαρά μειονεκτήματα.

Τονίζει επίσης ότι οι τιμές στην Κρήτη είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη ενώ κάποιοι τοπικά, προκειμένου να πουλήσουν, προβαίνουν σε εξευτελιστικές μειώσεις για να δηλώσει τελικά ότι «είμαι σίγουρος ότι αν κάποιοι ιδιοκτήτες βάλουν όλα τα έξοδα κάτω και τα υπολογίσουν θα διαπιστώσουν ότι μπαίνουν και μέσα από αυτή την δραστηριότητα!.»

 

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ