ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πιτζάμες σας

0

Ας είμαστε ειλικρινείς: οι περισσότεροι από εμάς δεν αλλάζουμε πιτζάμες κάθε βράδυ. Είτε πρόκειται για κάποιο σέξι νυχτικό είτε για απλές βαμβακερές πιτζάμες, συνήθως τις φοράμε για κάμποσες συνεχόμενες νύχτες και ύστερα τις πετάμε στο καλάθι με τα άπλυτα. Ωστόσο, ακόμα κι αν προηγείται το καθιερωμένο ντους πριν τον ύπνο, οι βλαβερές ουσίες δεν παύουν να συσσωρεύονται στις πιτζάμες. Έχετε λοιπόν αναρωτηθεί ποτέ πόσο συχνά θα πρέπει να τις αλλάζετε;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και στην οποία συμμετείχαν 2500 άνθρωποι, οι πλειοψηφία των ανδρών φοράει τις ίδιες πιτζάμες για 13 συνεχόμενες νύχτες ενώ των γυναικών για... 17 νύχτες!

Αντιλαμβάνεστε ασφαλώς πώς η τακτική αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία! Η καθηγήτρια Sally Bloomfield της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, προειδοποιεί: «Οι πιτζάμες έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα σας. Τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται με ταχύ ρυθμό όλο το 24ωρο. Τα υφάσματα είναι το καλύτερο περιβάλλον για τους μικροοργανισμούς. Κι ενώ, το δέρμα και το γαστρεντερικό μας σύστημα βρίθει μικροοργανισμών που δεν είναι απαραίτητα κακοί, αν βρεθούν στις λάθος συνθήκες, τότε πράγματι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας!»

H Bloomfield υπογραμμίζει ότι πολλοί άνθρωποι είναι φορείς σταφυλόκοκκου, ενός βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, αν έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές ή μώλωπες. Είμαστε επίσης όλοι είμαστε φορείς του Ε.coli, του εντερικού βακτηρίου που ενώ τα περισσότερα στελέχη του είναι άκακα, αν βρεθεί στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει κυστίτιδα.

Αυτό λοιπόν που συνιστά είναι να πλένετε τις πιτζάμες σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα σεντόνια, αν θέλετε να απολαμβάνετε έναν ευχάριστο, επαρκή και ξεκούραστο ύπνο!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ