ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ντοκιμαντέρ «BIKES VS CARS» στο Ρέθυμνο

0

Το CineDoc παρουσιάζει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Bikes vs Cars». Μια ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη Φρέντρικ Γκέρτεν («BANANAS!*», «Big Boys Gone Bananas!*») με θέμα το ποδήλατο και πώς η χρήση του μπορεί να αλλάξει τη ζωή στις σύγχρονες πόλεις.

 

Το «Bikes vs Cars» παρουσιάζει μια παγκόσμια κρίση με πολλές όψεις: κλιματική αλλαγή, μείωση των φυσικών πόρων, πόλεις «πνιγμένες» στα αυτοκίνητα και κάτοικοι που ζουν σε ένα περιβάλλον με επικίνδυνη ρύπανση και αφόρητο θόρυβο. Το ποδήλατο και η χρήση του μπορούν να αποτελέσουν μια πρόταση απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο;

Η ταινία ακολουθεί ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που αγωνίζονται για τη δημιουργία πιο ανθρώπινων πόλεων και αρνούνται πεισματικά να σταματήσουν να κάνουν ποδήλατο παρά τις δυσκολίες. Η Αλίν, ακτιβίστρια ποδηλάτισσα από το Σάο Πάολο, μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις για να κάνεις ποδήλατο, δείχνει την θετική πλευρά του να κινείται με ποδήλατο στην πόλη της. Στο Τορόντο, όπου ο δήμαρχος ξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους, μέλη της οργάνωσης «Urban Repair Squad» τους ξαναφτιάχνουν τα βράδια με σπρέι και στένσιλ. Στο Λος Άντζελες, κάτοικοι παλεύουν για ποδηλατόδρομους, ενώ στην Κοπεγχάγη το 40% των κατοίκων ήδη κινείται καθημερινά με ποδήλατο.

Το Bikes vs Cars καταγράφει τις προσπάθειες των ποδηλατών σε όλο τον κόσμο ενάντια σε παγιωμένες συνήθεις και τα συμφέροντα των αυτοκινητιστικών και πετρελαϊκών βιομηχανιών. Ανακαλύπτει τις επαναστατικές αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν αν περισσότερες πόλεις απομακρυνθούν από το αυτοκινητοκεντρικό μοντέλο μετακινήσεων.

 

Από τις 8 Οκτωβρίου η ταινία θα προβάλλεται σε αρκετές πόλεις της χώρας μας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Βόλος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Δημητσάνα, Μυτιλήνη και Στυμφαλία)!

Στο Ρέθυμνο, η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο «CINELAND ΠΑΝΤΕΛΗΣ». Τιμή εισιτηρίου: 6 €

 

Οι προβολές διοργανώνονται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας και σε συνεργασία με τους WWF Hellas, Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, Φίλοι του Ποδηλάτου, ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, MBike, Ideal και Δήμο Αθηναίων. Την προβολή στηρίζουν επίσης το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς και συλλόγους ποδηλατών. Η διανομή της ταινίας στην Ελλάδα γίνεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκού δικτύου διανομής ντοκιμαντέρ Moving Docs, παράλληλα με δράσεις υπέρ του ποδηλάτου σε Ισπανία, Πορτογαλία, Σκοτία, Πολωνία, Ιταλία, Νορβηγία και Ολλανδία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ