ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τρία νέα μουσεία ως το τέλος του έτους

0

ΣΕ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ, ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ

Στην τελική ευθεία τα έργα αποκατάστασης στην Μονή Πρέβελη

Το κεντρικό μουσείο της πόλης σε πρώτη προτεραιότητα

Σημαντικές προτάσεις πολιτιστικών παρεμβάσεων για το επικείμενο ΣΕΣ

Ποια μνημεία αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Τρία νέα μουσεία θα έχουν ολοκληρωθεί στο Ρέθυμνο έως το τέλος του έτους, γεγονός σημαντικό, όχι μόνο γιατί επισφραγίζεται μια προσπάθεια πολλών ετών αλλά κυρίως γιατί αναδεικνύεται και προβάλλεται επιτέλους μέρος του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης και της υπαίθρου.

Πρόκειται για την προσωρινή έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά πόλη, την επανέκθεση των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας.

Τα τρία έργα χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ και τα δύο πρώτα υλοποιήθηκαν από την εφορία αρχαιοτήτων του Ρεθύμνου. Το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας έχει φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, τα τρία μουσεία θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους και θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν κανονικά ενώ μιλώντας στην εφημερίδα μας δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «η ανάδειξη των χώρων και η δημιουργία των μουσείων, με την προϋπόθεση της σωστής διαχείρισης και προβολής, είναι δημόσια επένδυση που ενισχύει την ποιοτική αναβάθμιση, την επισκεψιμότητα και συνιστά μια σημαντική εκπαιδευτική και αναπτυξιακή παράμετρο για το τόπο μας».

«ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ»

Το έργο για την μεταφορά της προσωρινής έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Ρεθύμνου από το πεντάγωνο κτίριο της Φορτέτσας στον Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, ξεκίνησε στα τέλη του 2013.

Ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας είχε προϋπολογισμό 250.000 ευρώ και σύμφωνα με την κ. Τζιγκουνάκη στην παρούσα χρονική στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των προθηκών καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού υλικού. Τα ευρήματα έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους συντηρηθεί, ενώ σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και η συγγραφή των ενημερωτικών κειμένων του εποπτικού υλικού. Εντός των ημερών θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάθεση των γραφιστικών εργασιών και της κατασκευής των στηριγμάτων των εκθεμάτων.

Από το έργο προβλέπεται και η έκδοση φυλλαδίου, καθώς κι ενός σύντομου καταλόγου.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας η Διευθύντρια της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων, δεν θα είναι απλά η μεταφορά της υφιστάμενης έκθεσης αλλά εμπλουτισμένη με νέα ευρήματα από ολόκληρο το νομό. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «η έκθεση θα περιλαμβάνει ευρήματα από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Προσπαθήσαμε να μην πρόκειται απλά για τη μεταστέγαση της υφιστάμενης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά για μια εμπλουτισμένη έκθεση, καθώς σε αυτή προστίθεται νέο υλικό που έχει προκύψει από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες, ενώ για πρώτη φορά εκτίθενται ευρήματα από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, έως και την Ενετοκρατία.

Η έκθεση διαρθρώνεται χρονολογικά, ενώ η παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού κάθε περιόδου αναπτύσσεται σε τρεις άξονες : της καθημερινής ζωής, της θρησκείας και τα ταφικά έθιμα.»

 

mous (3)ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

Η έκθεση κειμηλίων της Μονής Αρκαδίου, που από το 2006 λειτουργούσε στην Τράπεζα της Μονής, στο ισόγειο της βόρειας πτέρυγας, μεταφέρεται στο ισόγειο της νοτιοδυτικής πτέρυγας, σε χώρο που είχε αποκατασταθεί στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, από την 28η ΕΒΑ.

Στο χώρο αυτό εκτίθενται, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές τα κειμήλια, χρονολογούμενα από τον 16ο αιώνα έως και τους νεότερους χρόνους, που σώθηκαν από τις καταστροφές που υπέστη η Μονή κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Οι ενότητες της έκθεσης είναι έξι και συγκεκριμένα:

1) Η Μονή Αρκαδίου στο πέρασμα των αιώνων

2) Το εργαστήριο χρυσοκεντητικής της Μονής Αρκαδίου

3) Αντικείμενα μικροτεχνίας

4) Λατρευτικές εικόνες

5) Η βιβλιοθήκη της Μονής Αρκαδίου

6) Ο ρόλος της Μονής Αρκαδίου κατά την επανάσταση του 1866

 

Το έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2013 με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης και για την υλοποίηση του συνεργάστηκε στενά η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και η Ιερά Μονή Αρκαδίου, βρίσκεται στην τελική του φάση, καθώς εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των αντικειμένων μέσα στις προθήκες και η εκτύπωση του εποπτικού υλικού και των ενημερωτικών φυλλαδίων.

 

mous (6)ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ

 

Το έργο με τίτλο «Κτηριακό συγκρότημα μουσείου αρχαιολογικού χώρου αρχαίας Ελεύθερνας – Οδοιπορικό» εκτελείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Χρηματοδοτείται στον άξονα προτεραιότητας «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», είναι προϋπολογισμού 2.661.146, 10 ευρώ και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με υπεύθυνο της πράξης τον καθηγητή κ. Νίκο Σταμπολίδη και φορείς λειτουργίας το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Μιλώντας για το έργο ο καθηγητής κ. Σταμπολίδης, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι «εμείς προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε μέσα στο χρόνο που ορίζεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και έως το τέλος το χρόνου θα έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες εργασίες.

Γίνεται τεράστια προσπάθεια για αυτό, είμαστε απολύτως έτοιμοι για τα εκθέματα και εκείνο που μένει από επόμενο έτος είναι να λειτουργήσει το νέο μουσείο. Αλλά για αυτό χρειάζεται το κατάλληλο προσωπικό, θέμα, που θα το εξετάσουμε με την εφορία αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και για το οποίο δεν έχουμε κάτι συζητήσει ακόμα.»

 

mous (2)ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗ

Στο μεταξύ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται και τα έργα αποκατάστασης της Βορειοδυτικής Πτέρυγας της Μονής Πρέβελη που χρηματοδοτούνται από το «Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» με προυπολογισμό 877.000€.

Σύμφωνα με την κ. Τζιγκουνάκη η βορειοδυτική πτέρυγα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τμήματα της Μονής Πρέβελη. Εκεί βρίσκονται ο φούρνος, η παλαιά κουζίνα, οι αποθήκες, ξενώνας καθώς και κάποιοι χώροι εργαστηρίων. Τα κτήρια της πτέρυγας, συνολικής επιφάνειας 785 τ.μ., οικοδομήθηκαν από τα τέλη του 18ου αιώνα έως το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και είναι κατασκευασμένα σε τρεις στάθμες, ακολουθώντας τη φυσική κλίση του επικλινούς εδάφους και ενσωματώνοντας στην κατασκευή των βόρειων τοιχοποιϊών τους φυσικούς βράχους.

Μιλώντας για το έργο η Διευθύντρια της τοπικής αρχαιολογικής εφορίας, μας είπε, ότι τα δομικά στοιχεία του συγκροτήματος το κατατάσσουν στην τυπολογία της λαϊκής αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζει την περίοδο κατασκευής του. Λόγω της έλλειψης συντήρησης και του πρόχειρου της κατασκευής εμφανίζει έντονα προβλήματα φθοράς και ετοιμορροπίας. Πριν την έναρξη αναστηλωτικών εργασιών μεγάλο τμήμα είχε ήδη καταρρεύσει.

Επιπλέον δήλωσε, ότι «η πτέρυγα έχει σχεδόν αποκατασταθεί καθώς οι εργασίες πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους στις 30-11-2015. Έχουν γίνει εκτεταμένες ανακτήσεις τοιχοποιιών με ενίσχυση της θεμελίωσης, επειδή ένα μεγάλο τμήμα της πτέρυγας είχε καταρρεύσει, κατασκευή νέων δωμάτων και νέων επιχρισμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των δωματίων. Βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των πατωμάτων και μεσοπατωμάτων, η νέα ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση και η κατασκευή και τοποθέτηση των κουφωμάτων. Για την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει καθαρισμός εξωτερικά του βορείου τοίχου της πτέρυγας, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τον φυσικό βράχο, για την αντιμετώπιση της υγρασίας και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της πτέρυγας.»

 

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Την περίοδο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στην περιοχή του νομού Ρεθύμνου αποκαταστάθηκαν σειρά από σημαντικά μνημεία, τα οποία είχε εντάξει για χρηματοδότηση η πρώην 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για το λεγόμενο «Δίδυμο Κτίριο» στην φορτέτσα, του ναού της Παναγίας Κεράς στο Αμάρι, του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο οικισμό του Ρεθύμνου, του Άγιου Ευτύχιου στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου και της Παναγίας στην Πατσό.

Σύμφωνα με την κ. Τζιγκουνάκη τα έργα έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό και οικονομικό τους αντικείμενο, και στην παρούσα φάση γίνεται η οριστική τους παραλαβή.

mous (5)ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κρήτης και κόστισε 181.423 ευρώ. Το κτήριο, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Φρουρίου, αποτελείται από ένα ορθογώνιο χώρο με δύο θολοσκέπαστα τμήματα από λαξευτή λιθοδομή. Κτίστηκε το α΄μισό του 17ου αιώνα, με πιθανή αποθηκευτική χρήση. Στο εσωτερικό του αποκαλύφθηκαν λείψανα παλαιότερου κτίσματος, ίσως κατοικίας.

 

mous (7)ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΕΡΑ ΑΜΑΡΙΟΥ

Για την αποκατάσταση του ιστορικού ναού Παναγίας Κεράς στο Αμάρι δαπανήθηκαν 82.134 ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης. Ο αρχικός ναός, στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και εγκάρσιο νάρθηκα, χρονολογείται στον ύστερο 13ο αι. βάσει των σπαραγμάτων του τοιχογραφικού του διακόσμου. Στα μέσα του 14ου αιώνα, ο ναός ανακατασκευάστηκε σε τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική, ενώ στην ίδια περίοδο ή λίγο μεταγενέστερα προστέθηκε στη βόρεια πλευρά το μονόχωρο τρουλαίο παρεκκλήσι.

 

mous (4)Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο οικισμό του Δήμου Ρεθύμνου χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα με 129.682,33 ευρώ.

Πρόκειται για απλό τετρακιόνιο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό, του 11ου αιώνα, που σώζει σπαράγματα του τοιχογραφικού του διακόσμου.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΧΡΩΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΣΟ

 

Για την αποκατάσταση των δύο σημαντικών βυζαντινών μνημείων του Αγίου Ευτυχίου στο Χρωμοναστήρι και της Παναγίας στην Πατσό η τοπική αρχαιολογική εφορία συμμετείχε με εταίρο το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος 2007-2013 υλοποιώντας το έργο «Ευμάθιος Φιλοκάλης : Ανάδειξη επιλεγμένων μεσοβυζαντινών μνημείων Κρήτης Κύπρου με καινοτόμες μεθόδους» στο πλαίσιο του INTERREG.

Ο Συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.075.500 ευρώ. Στο πλαίσιο της πράξης έγινε η αποκατάσταση και η συντήρηση δύο ναών του Ρεθύμνου, του Άγιου Ευτύχιου στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου και της Παναγίας στην Πατσώ Αμαρίου. Η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου (Επ. Ετ. : αποκατάσταση και συντήρηση των ναών του Αγίου Ευτυχίου στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου, στερέωση και συντήρηση της Παναγίας στην Πατσώ Αμαρίου, διοργάνωση συνεδρίου και έκδοση τόμου για τα αποτελέσματα του προγράμματος / Εταίρος 2 -Κύπρος : αποκατάσταση ναών Παναγίας στην Κοφίνου Λάρνακας και Αγίας Μαρίνας στο Καντού Λεμεσού) ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, στις 31-3-2014.

 

ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Σύμφωνα με την Διευθύντρια της υπηρεσίας κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο της πόλης του Ρεθύμνου μπαίνει ως προτεραιότητα των προτάσεων της Αρχαιολογικής Εφορίας για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας δήλωσε, ότι «βασική προτεραιότητα της Υπηρεσίας μας παραμένει το έργο «Μελέτη και Κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου».

Η μεταστέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου αποτελεί μια προσωρινή λύση, λόγω του ότι το υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει κριθεί στατικώς ακατάλληλο από το 2008. Ο πλούτος του διαθέσιμου αρχαιολογικού υλικού δεν είναι δυνατόν να αναδειχθεί μέσα από την περιορισμένη, χωρικά και χρονολογικά, έκθεση. Η κατασκευή του Νέου Μουσείου, θα εξυπηρετήσει, επιπλέον, και πρακτικές ανάγκες, όπως τη συγκέντρωση, σε ένα χώρο, των αποθηκών αρχαιολογικού υλικού, οι οποίες σήμερα είναι διεσπαρμένες σε περισσότερους χώρους, απομακρυσμένους μεταξύ τους, επιβαρύνοντας σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα της Εφορείας (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ενοίκιο της αρχαιολογικής αποθήκης ανέρχεται σε 2.000,00 € μηνιαίως), καθώς και τις ανάγκες σε φυλακτικό προσωπικό.

Λόγω του αυξημένου προϋπολογισμού του έργου, προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης, προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανέγερση του μουσείου, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο το έργο να ενταχθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΟΠΑΙΘ (ΓΔΑΠΚ - Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, ΓΔΑΜΤΕ - Διεύθυνση Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων) σε τομεακό πρόγραμμα.»

Η ίδια επισήμανε ότι η αρχιτεκτονική προμελέτη για την ανέγερση του Μουσείου θα χρηματοδοτηθεί με 150.000,00 € από την Περιφέρεια Κρήτης και δήλωσε ότι «έχει προετοιμαστεί σχέδιο σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης από πλευράς μας και έχει αποσταλεί προς την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία ωστόσο προβλέπεται να υπογραφεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της ρυμοτόμησης.»

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΣ

 

Οι προτεραιότητες της τοπικής εφορείας μας για ένταξη σε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στο επικείμενο ΣΕΣ είναι οι εξής :

  1. Ανάδειξη Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων  με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 1.241.000,00 ευρώ. Ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος των Αρμένων βρίσκεται στον άξονα που ενώνει τη βόρεια με τη νότια ακτή, και σε μικρή απόσταση από την πόλη του Ρεθύμνου. Είναι χώρος μεγάλης επισκεψιμότητας, για τον οποίο έχει θεσπιστεί ενιαίο εισιτήριο με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου και τον Αρχαιολογικό Χώρο του Μοναστηρακίου. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ανάδειξης.

 

  1. Ανάδειξη Μινωικού Κέντρου Μοναστηρακίου  με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 400.000,00 €. Οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος, για τον οποίο έχει θεσπιστεί ενιαίο εισιτήριο με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου και τον Αρχαιολογικό Χώρο των Αρμένων. Στις εργασίες ανάδειξης του χώρου περιλαμβάνονται οι κάτωθι : βελτίωση φυλακίου, βελτίωση - επέκταση στεγάστρου και περίφραξης, χάραξη και σήμανση διαδρομής επίσκεψης και στάσεις, δημιουργία σταθμού ενημέρωσης και  πληροφοριακού υλικού, πυρασφάλεια.

 

  1. Ανάδειξη Μινωικής Εγκατάστασης Αποδούλουμε εκτιμώμενο προϋπολογισμός 200.000,00 €. Στις εργασίες ανάδειξης του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνονται οι κάτωθι : Κατασκευή φυλακίου, βελτίωση - επέκταση στεγάστρου και περίφραξης, χάραξη και σήμανση διαδρομής επίσκεψης και στάσεων, δημιουργία σταθμού ενημέρωσης και  πληροφοριακού υλικού, πυρασφάλεια.

 

  1. Αποκατάσταση Ι. Μονής Ταξιαρχών Ασωμάτων Δ. Αμαρίου με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 750.000,00 €. Το ερειπωμένο μοναστήρι βρίσκεται στο κέντρο του Αμαρίου, σε μια περιοχή στην οποία υπάρχει πλήθος επισκέψιμων μνημείων διαφόρων εποχών, κάποια από τα οποία έχουν αποκατασταθεί στο πλαίσιο παλαιότερων προγραμματικών περιόδων. Υπάρχει εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης της Β πτέρυγας, καθώς και η μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων.

 

  1. Διερεύνηση, Αποκατάσταση και Συντήρηση του οχυρωματικού περιβόλου του Φρουρίου Φορτέτζα. Πρόκειται για την α΄ φάση εργασιών με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 900.00,00 €. Το φρούριο αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην πόλη και τα εισιτήρια αποτελούν σημαντικό πόρο του Δήμου. Έχει συνταχθεί μελέτη για τη συντήρηση του οχυρωματικού περιβόλου και ολοκληρώνεται η μελέτη με συμπληρωματικά στοιχεία για τα σημεία επέμβασης, μετά από υποδείξεις της Διεύθυνσης Συντήρησης.

 

  1. Δίκτυο Βυζαντινών Μνημείων Νομού Ρεθύμνης σε κίνδυνο με συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμός 650.000,00 €. Περιλαμβάνει τρία έργα και συγκεκριμένα την αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών του ναού του Αγίου Ιωάννη και Σωτήρα Χριστού στην Αρχαία Ελεύθερνα, του ναού της Παναγίας και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Λιβάδια Μυλοποτάμου και του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στον Πρίνο Δ. Ρεθύμνου.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Χρηματοδοτήσεις για σημαντικά έργα πολιτισμού και κυρίως διάσωση μνημείων διεκδικεί και η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Στην Κεντρική Αρχαιολογική Υπηρεσία έχουν κατατεθεί σημαντικές προτάσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ο κατάλογος των οποίων έχει ως εξής:

 

  1. Μελέτη -Κατασκευή νέου Μουσείου Ρεθύμνου
  2. Ανάδειξη Υστερομινωικού Νεκροταφείου Αρμένων
  3. Ανάδειξη Μινωικού Κέντρου Μοναστηρακίου : Βελτίωση φυλακίου. Ψηφιακή δράση (αναπαράσταση, σταθμός ενημέρωσης). Βελτίωση - επέκταση στεγάστρου. Πυρασφάλεια. Χάραξη και σήμανση διαδρομής επίσκεψης και στάσεις. Δημιουργία σταθμού ενημέρωσης και πληροφοριακού υλικού.
  4. Ανάδειξη Μινωικής Εγκατάστασης Αποδούλου : Κατασκευή Φυλακίου. Ψηφιακή δράση (αναπαράσταση, σταθμός ενημέρωσης). Βελτίωση - επέκταση στεγάστρου. Πυρασφάλεια. Χάραξη και σήμανση διαδρομής επίσκεψης και στάσεων. Δημιουργία σταθμού ενημέρωσης και πληροφοριακού υλικού.
  5. Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Λάππας : Ολοκλήρωση ανασκαφής στον απαλλοτριωμένο χώρο Αγοράς. Τείχος: αφαίρεση σιδηρών υποστηλώσεων - στερέωση. Καθορισμός και σήμανση διαδρομής επίσκεψης. Επικαιροποίηση εποπτικού υλικού πληροφοριακού κέντρου, Ψηφιακές δράσεις (αναπαραστάσεις, σταθμοί ενημέρωσης), Προστασία μνημείων.
  6. Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ονιθέ - Γουλεδιανών : Ανάδειξη ανασκαμμένης αρχαϊκής οικίας. Καθαρισμός οχυρώσεων, πιθανή απαλλοτρίωση χώρου. Χάραξη και σήμανση διαδρομής επίσκεψης, με ενσωμάτωση υφιστάμενων λιθόστρωτων μονοπατιών.
  7. Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Αξού : Συντήρηση – επέκταση - σήμανση υφιστάμενης διαδρομής επίσκεψης. Ανάδειξη ανασκαμμένου αρχαίου ναού, πιθανή απαλλοτρίωση χώρου. Ανάδειξη ανασκαμμένης ελληνιστικής συνοικίας. Εποπτικό υλικό πληροφοριακού κέντρου - Ψηφιακές δράσεις (αναπαραστάσεις, σταθμοί ενημέρωσης).
  8. Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου - Ψηφιακές δράσεις: Θεματική παρουσίαση υλικού (π.χ. λάρνακες-ταφικά έθιμα ΥΜΙΙΙ, διατροφή διαχρονικά-ελιά και λάδι). Εκπαιδευτικά προγράμματα
  9. Ανάδειξη Αρχαιολογικού χώρου Χαμαλευρίου – Σταυρωμένου : Ανάδειξη των ανασκαμμένων μινωικών κτηρίων και του ρωμαϊκού ελαιοτριβείου. Χάραξη και σήμανση διαδρομής επίσκεψης, με ενσωμάτωση υφιστάμενων μονοπατιών. Δημιουργία σταθμού ενημέρωσης και πληροφοριακού υλικού.
  10. Αποκατάσταση Ι. Μονής Ταξιαρχών Ασωμάτων Δ. Αμαρίου
  11. Αποκατάσταση Ι. Μονής Προφήτη Ηλία Ρουστίκων Δ. Ρεθύμνου
  12. Αποκατάσταση Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Πρέβελη, Δ. Αγίου Βασιλείου
  13. Αποκατάσταση και Συντήρηση του οχυρωματικού περιβόλου και κτηρίων του Φρουρίου Φορτέτζα στο Ρέθυμνο (Επισκοπικό Μέγαρο, Δυτική Πυλίδα).           Αποκατάσταση / αξιοποίηση του πενταγωνικού οχυρού - υφιστάμενου Αρχαιολογικού Μουσείου, μετά την ολοκλήρωση της προσωρινής έκθεσης στον Άγιο Φραγκίσκο.
  14. Αποκατάσταση τεμένους Βαλιδέ Σουλτάνας και Μιναρέ στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου
  15. Δίκτυο Βυζαντινών Μνημείων Νομού Ρεθύμνης:
  • Αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στον  Πρίνο Δ. Ρεθύμνου
  • Αποκατάσταση και συντήρηση του ναού της Παναγίας στο Σμιλέ Δ. Αμαρίου
  • Αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών του ναού του Αγίου Βασιλείου στον ομώνυμο οικισμό, Δ. Αγίου Βασιλείου
  • Αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών του ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στο Γομαρά Δ. Αγίου Βασιλείου
  • Αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών του ναού της Παναγίας στο Θρόνο Δ. Αμαρίου
  1. Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων που στεγάζουν τα γραφεία της Υπηρεσίας στο Ρέθυμνο
  2. Ψηφιακός Αρχαιολογικός Οδηγός Κρήτης : Ψηφιακός αρχαιολογικός οδηγός των επισκέψιμων μνημείων όλων των περιόδων που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην κινητή τηλεφωνία για την εύκολη πρόσβαση των χρηστών σε έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου.
  3. Ψηφιακή Καταγραφή τοιχογραφημένων ναών και εικόνων της Π.Ε. Ρεθύμνου και συντήρηση επιλεγμένων εικόνων με νέες μεθόδους : Η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου.
  4. Τέμενος Καρά Μουσά Πασά - Κόμβος Πληροφόρησης για το οθωμανικά μνημεία της Π.Ε. Ρεθύμνου : Αγορά και την εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού για την προβολή του σχετικού πληροφοριακού υλικού.
  5. Εκπαιδευτικά Προγράμματα : Τέσσερις ενότητες εκπαιδευτικών προγραμμάτων με διαφορετικές θεματικές
  6. Κατασκευή στεγάστρου προστασίας στο ναό της Παναγίας στην Πατσώ Δ. Αμαρίου
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ