ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Έρχεται» η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη

0

Οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών με την δημιουργία ενός μικτού Αστυνομικού Τμήματος ανα Δήμο, είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της αναδιάρθωσης της ΕΛ.ΑΣ., όπως φαίνεται απο τις έως τώρα παρουσιάσεις που έχουν γίνει ανα την χώρα.

Την ερχόμενη Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, η ηγεσία του υπ.Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, θα παρουσιάσει στην Κρήτη, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών στο νησί.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η παρουσίαση θα γίνει στο Ηράκλειο, ενώ σε αυτή αναμένεται να παραστούν ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης και ανώτατοι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

Από τις παρουσιάσεις που έγιναν σε άλλες περιοχές της χώρας προκύπτει μια προσπάθεια εξοικονόμησης ανθρώπινου δυναμικού μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων τμημάτων.

Η γενική κατεύθυνση φαίνεται πως είναι η δημιουργία ενός  (γενικού) Αστυνομικού Τμήματος ανα Δήμο στο οποίο θα ενταχθούν και άλλες υπηρεσίες.

Να σημειωθεί πως τώρα, στους 24 Δήμους της Κρήτης  υπάρχουν 27 Αστυνομικά Τμήματα που καλύπτουν γεωγραφικές περιοχές) και επιπλέον 12 ακόμη εξειδικευμένα Τμήματα (Δίωξης Ναρκωτικών 2 – Τροχαίας 4 – Τουριστικής Αστυνομίας 4 – Αερολιμένων 2).

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο βαθμός της συγχώνευσης υπηρεσιών που προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ούτε το τι θα γίνει με τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, που δημιουργήθηκαν, ειδικά στην Κρήτη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νησιού και έχουν προσφέρει πολλά στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στην ύπαιθρο.

Πάντως η γενική κατεύθυνση είναιδιπλή:

Αφενός μείωση των κτιρίων που ενοικιάζουν οι υπηρεσίες για άμεση εξοικονόμηση χρημάτων

Αφετέρου μείωση των αστυνομικών που υπηρετούν, είτε ως σκοποί, είτε σε υπηρεσίες γραφείου.

Με αφορμή τις παρουσιάσεις του Σχεδίου αναδιάρθρωσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε δεσμευτεί, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι τα Σχέδια αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών θα τεθούν υπόψη των τοπικών φορέων και των κοινωνιών. Και αυτό κάνουμε με τις παρουσιάσεις που έχουμε προγραμματίσει σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία αυτή μας έχει προσδώσει μια δυναμική, που μας επιτρέπει να αφουγκραστούμε τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, να βελτιώσουμε τα επιμέρους Σχέδια αναδιάρθρωσης και να παρέμβουμε όπου απαιτείται, έτσι ώστε τα τελικά Σχέδια να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρη και κυρίως πιο αποτελεσματικά, προς όφελος των πολιτών».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ