ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

"Επιδρομή" απατεώνων στο Αμάρι

0

Σε αναμμένα κάρβουνα τα χωριά του δήμου Αμαρίου καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά που πιστοποιούν πως η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο απατεώνων, με επίκεντρο την εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων και όχι μόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιοκτήτης καταστήματος της περιοχής παραλίγο να πέσει θύμα εξαπάτησης, αφού κυριολεκτικά στο παρά πέντε δεν έπεσε στη "δοκιμασμένη" παγίδα που του είχαν στήσει επιτήδειοι. Η αγωνιώδης φωνή του αγνώστου που του τηλεφώνησε τον έπεισε αρχικά για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά ευτυχώς μέχρι η απάτη να φτάσει στο τέλος της είχε σοφά προλάβει να κάνει δεύτερες σκέψεις. Το "παραμύθι" που του πούλησε περιελάμβανε το ανθρώπινο δράμα ενός ευυπόληπτου και οικονομικά εύρωστου, γνωστού σε εκείνον ανθρώπου από κοντινό χωριό.

Του είπε δήθεν ο πως ο εν λόγω κύριος έχασε αιφνιδίως τη μητέρα του και πως εξαιτίας των capital controls δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα της κηδείας. Πως χρειάζεται άμεσα 1.600 ευρώ και πως θα στείλει κάποιον να του τα δώσει, καθώς ο ίδιος λόγω της περίστασης δεν μπορεί να έρθει προσωπικά σε επαφή μαζί του. Κι ήταν τέτοια η πειθώ του αγνώστου που ο ίδιος αυθόρμητα και ανθρώπινα συναίνεσε, μόνο που ευτυχώς μέχρι να καταφθάσει σε χρόνο ρεκόρ ο και πάλι άγνωστος μεσολαβητής που θα παραλάμβανε τα χρήματα άλλαξε άποψη και αρνήθηκε να του τα παραδώσει.

Το λάθος που κατά πληροφορίες έκανε ήταν πως τον άφησε να φύγει χωρίς να πάρει αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, αφού ήδη του είχαν μπει... ψύλλοι στα αφτιά. Λίγο αργότερα οι υποψίες του επιβεβαιώθηκαν περίτρανα όταν και κατάφερε να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο που δήθεν είχε ανάγκη τα χρήματα για να ενημερωθεί πως δεν υπήρχε ούτε θάνατος και κηδεία ούτε και πρόβλημα ρευστού.

"Γυροφέρνουν"... γέροντες

Την ίδια ώρα σε άλλο χωριό του ίδιου και πάλι δήμου ηλικιωμένος έχει δεχτεί "ύποπτα" τηλεφωνήματα από αγνώστους. Η αρχή έγινε δύο μήνες πριν όταν ένας άνδρας κάλεσε στο σταθερό τηλέφωνο του 90χρονου ζητώντας τη σύζυγό του που έχει πεθάνει χρόνια πριν δήθεν για ένα σοβαρό προσωπικό της ζήτημα και εμπλέκοντας στη συνέχεια και την εγγονή του, που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο. Η κλήση τερματίστηκε χωρίς άλλες πληροφορίες κι όταν ένα μήνα αργότερα επαναλήφθηκε και πάλι ο ηλικιωμένος, "δασκαλεμένος" από τα παιδιά του φρόντισε να κόψει κάθε επαφή παραπέμποντας την άγνωστη γυναίκα στον γιο του τον οποίο βεβαίως ουδέποτε ενόχλησε.

"Βροχή" οι απάτες σε ηλικιωμένους

Το "σκηνικό" πάντως παραπέμπει σε ανάλογα περιστατικά εξαπάτησης ηλικιωμένων που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα. Οι δράστες, βάσει οργανωμένου σχεδίου, επιλέγουν ως θύματα αποκλειστικά ηλικιωμένους, τους τηλεφωνούν προσποιούμενοι είτε τους γιατρούς από νοσοκομείο που δήθεν έχει μεταφερθεί ένα συγγενικό τους πρόσωπο με σοβαρό ξαφνικό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται χρήματα για εγχείρηση είτε ως δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιον δικό τους που προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα και κρατείται στην Αστυνομία.

Συχνά μάλιστα, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τους προτρέπουν να μη διακόψουν την τηλεφωνική κλήση έτσι ώστε να μην επικοινωνήσουν με κανένα δικό τους άτομο για βοήθεια έως ότου ταχύτατα και υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης ο δήθεν απεσταλμένος του γιατρού ή του δικηγόρου φτάσει στο σπίτι τους για να παραλάβει τα χρηματικά ποσά.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ