ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αδυνατούν έως τη Δευτέρα να πληρώσουν τον ΟΓΑ οι αγρότες

0

Σε οικονομική αδυναμία βρίσκονται οι αγρότες της Ιεράπετρας αυτή την περίοδο, καθώς δεν έχουν ακόμα εισπράξει την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ του 2014, δεν έχουν πληρωθεί από τις πρώτες πωλήσεις των κηπευτικών τους, δεδομένου ότι ξεκινούν αυτή τη στιγμή να μπαίνουν στην παραγωγή, δεν έχουν πάρει τα χρήματα των επιδοτήσεων για τις ελιές τους, ούτε έχουν προλάβει να πουλήσουν λάδι από τη φετινή σοδειά, για να καλύψουν κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν έρθει μαζεμένες και με μεγάλες αυξήσεις.

Ενώ λοιπόν δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους, καλούνται να ανταποκριθούν μέσα σε τρεις μέρες στις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας ταυτόχρονα, τη δόση του δανείου τους, τον ΟΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ, και το φόρο εισοδήματος, να προγραμματίσουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, και να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα, ώστε να περάσουν με τα παιδιά τους, όσο πιο ανθρώπινα γίνεται, τις γιορτές των Χριστουγέννων που πλησιάζουν.

Την ίδια ώρα το ίδιο το Ελληνικό κράτος, με την διαχρονική ασυνέπειά του, δεν έχει καταφέρει να πληρώσει σε αυτούς από τους οποίους θέλει να εισπράξει άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ και τις επιδοτήσεις.

«Ζητούμε να μας δοθεί παράταση μέχρι την Πρωτοχρονιά, να πληρώσουμε με μικρή καθυστέρηση και χωρίς επιπτώσεις το ασφάλιστρο του Α' εξάμηνο του 2015 που μας έχει έρθει μάλιστα και με μεγάλη αύξηση, γιατί μας έχουν αλλάξει κατηγορία από τον ΟΓΑ. Μας κρατάει το κράτος τα χρήματα μας από την επιστροφή του αγροτικού ΦΠΑ και από τις επιδοτήσεις που θα έπρεπε ήδη να μας τις έχει καταβάλει. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε αν προηγουμένως δεν εισπράξουμε. Χρήματα δεν έχουμε πάρει ακόμη, ούτε από τα κηπευτικά που τα δίνουμε σε πολύ χαμηλές τιμές, ούτε από το λάδι καθώς δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη οι περισσότεροι το λιομάζωμα. Όλοι ξέρουν στην κυβέρνηση, ότι δεν μπορούν να πληρωθούν τώρα όλα μαζεμένα. Ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, η δόση του δανείου και τα τέλη κυκλοφορίας, γιατί απλά χρήματα δεν υπάρχουν αν δεν μας πληρώσουν πρώτα», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Γιάννης Αγγελάκης.

Από τη λαϊκή αγορά της Βούλας, ο ξενιτεμένος στην Αθήνα, για να πουλήσει τα προϊόντα του αγρότης, κ Γιώργος Πηγιάκης, μας περιγράφει εικόνες εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας. «Είναι οι τελευταίες μέρες του μήνα και βλέπουμε καθημερινά την ανέχεια του κόσμου, οι μισθοί και οι συντάξεις του οποίου, φτάνουν μόνο για ένα δεκαπενθήμερο. Ο κόσμος έχει χρήματα να ψωνίσει για το καθημερινό του τραπέζι μόνο μέχρι τις 15 του μήνα. Έπειτα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι τζίροι που κάνουμε στους πάγκους της λαϊκής, από τα ελάχιστα ψώνια των ανθρώπων με τις μειωμένες συντάξεις και τους κουρεμένους μισθούς, δε φτάνουν για να καλύψουμε τα έξοδα μας. Με ποια χρήματα λοιπόν μας ζητούν να πληρώσουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχουμε, μέχρι τη Δευτέρα. Μαζί με όλες αυτές να μην ξεχάσουμε και το φουσκωμένο ασφάλιστρο του ΟΓΑ. Είναι επιτακτική η ανάγκη, ο ΟΓΑ να μας δώσει μια πίστωση χρόνου, για να τον πληρώσουμε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Πηγιάκης.

«Είχαμε τη διαβεβαίωση του κ. Αποστόλου, ότι θα εισπράτταμε την επιδότηση ελαιολάδου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, και υπολογίζαμε ότι με αυτά τα χρήματα θα καλύπταμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχουν πέσει μαζεμένες. Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, ενώ ξέρουν ότι, οι ίδιοι χρωστούν πάρα πολλά χρήματα στους μικρομεσαίους αγρότες, και μας ζητούν να πληρώσουμε μέχρι τη Δευτέρα. Όσοι είχαν κάποιες οικονομίες και προσπάθησαν να πληρώσουν εκτυπώνοντας το έντυπο της οφειλής από την ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΓΑ, δεν τα κατάφεραν, γιατί το σύστημα είχε πέσει. Τελικά με όλα αυτά που συμβαίνουν, φαίνεται ότι έχει δίκιο ο Θόδωρος Πάγκαλος που είπε ότι, στο Δημόσιο υπάρχουν πολλοί "κοπρίτες". Θεωρώ αδιανόητο ότι δεν αντιλαμβάνονται στον ΟΓΑ, πως οι αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν μέχρι τη Δευτέρα, και ότι θα πρέπει να μας δώσουν μια μικρή παράταση, να πληρώσουμε μετά τις γιορτές», μας είπε ο παραγωγός κηπευτικών κ. Μανόλης Δοξανάκης. Σε απόγνωση βρίσκονται κυρίως τα ζευγάρια των αγροτών που έχουν να πληρώσουν πολλά περισσότερα την ίδια μέρα.

«Εγώ με τη σύζυγο μου που είμαστε και δύο στον ΟΓΑ, θέλουμε μέχρι τη Δευτέρα 1.100 ευρώ να πληρώσουμε το πρώτο εξάμηνο και τη δόση της ρύθμισης των παλιών οφειλών που είχαμε στον ΟΓΑ. Από τη μια στιγμή στην άλλη μας ζητούν τόσα χρήματα μαζεμένα, ενώ τρέχουν και όλες οι άλλες υποχρεώσεις, που μας έχουν γονατίσει. Ο λογαριασμός δε βγαίνει. Χρήματα δεν υπάρχουν.

Ακόμα δεν έχουμε εισπράξει από τα κηπευτικά, επιδοτήσεις δεν έχουμε πάρει, ούτε και την επιστροφή του ΦΠΑ. Να μας πουν εκείνοι που μας τα ζητούν, που θα βρούμε λεφτά να τους πληρώσουμε, τη στιγμή που τη μεγαλύτερη ασυνέπεια την έχει επιδείξει το κράτος. Αν έχουν σκοπό με την τακτική που ακολουθούν να μας βάλουν φυλακή, να μας το πούνε. Να ξέρουν όμως ότι, θα πρέπει και να μας ταΐζουν», προσθέτει ο παραγωγός κ. Μιχάλης Ματζαράκης.

«Από τον Αύγουστο που ξεκινήσαμε την προετοιμασία των καλλιεργειών υπό κάλυψη, πληρώνουμε ασταμάτητα, χωρίς να εισπράττουμε ούτε ένα ευρώ. Ελπίζαμε στην επιστροφή ΦΠΑ, και στην επιδότηση, που τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε εισπράξει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αν δεν μας δώσουν αυτά τα χρήματα χωρίς παρακρατήσεις, θα γίνουμε και εμείς ασυνεπείς όπως είναι εκείνοι τώρα. Ζητούμε επομένως μια παράταση της προθεσμίας πληρωμής του ΟΓΑ μέχρι την Πρωτοχρονιά, για να δούμε αν πληρωθούμε και αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του κράτους και του ασφαλιστικού μας φορέα», συμπληρώνει ο αγρότης κ. Αντώνης Πυθαρούλης.

Ειδοποιητήρια έρχονται αυτές της ημέρες σε χιλιάδες αγρότες, με αυξημένες εισφορές του α' εξαμήνου του 2015, που πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων από τον ΟΓΑ, ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση. Η αύξηση των εισφορών οφείλεται στην αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας κάθε τρία χρόνια.

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ζητώντας να επανεξετασθεί η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και να δοθεί παράταση μέχρι τέλους του 2015, για όλους αυτούς τους λόγους, μας είπε ότι, «επικοινώνησαν μαζί μου σήμερα από τον ΟΓΑ, και μου είπαν ότι είναι στις προθέσεις της διοίκησης του οργανισμού, να δοθεί μια σχετικά μικρή παράταση για λίγες ημέρες. Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του ΟΓΑ για να διαπιστώσουμε ότι πράγματι θα το κάνουν».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ