ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Αρκάδι»

0

Οφείλω την επανασύνδεση μου με το Ρέθυμνο κυρίως στον δραστήριο κο Γεώργιο Βλατάκη πρόεδρο του ιστορικού συλλογου Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ .Με αυτή την βαρύγδουπη δήλωση ξεκίνησε συγκινημένη να μιλάει η ιατρός Αννα Φιλιώτου στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της «ένα πιάνο στην παράγκα» , την Τετάρτη 25-11-2015 στην αίθουσα της Κρητικής Εστίας, που διοργάνωσε ο σύλλογος μας. Ενώ ο πρόεδρος κος Γ. Βλατάκης φανερά συγκινημένος ανταπέδωσε λέγοντας πως αυτή είναι η ικανοποίηση και η μεγαλύτερη ανταμοιβή που λαμβάνει ένας πρόεδρος στην θητεία του δηλ. εκτός των άλλων να καταφέρνει μαζί με τους συνεργάτες του να επανασυνδέει τους ανθρώπους με το Ρέθυμνο. Έτσι έχει λόγο ύπαρξης ο σύλλογος,

Μία μοναδική βραδιά , υψηλού επιπέδου , που ως γνωστόν ξέρει καλά να διοργανώνει με μοναδικό και τελειομανή τρόπο, ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ, πλημμύρισε Ρέθυμνο η Κρητική Εστία, το παλιό καλό Ρέθυμνο. Ξύπνησαν θύμησες, σχολικές αναμνήσεις , συναισθήματα από τα πρώτα σκιρτήματα κυρίως στη διδασκαλία του πιάνου.

Μέσα στην χαρά των εναγκαλισμών των φίλων και Ρεθυμνιων συμμαθητών – τριών, ξάφνιασε ευχάριστα το κουδούνι που κράταγε ο πρόεδρος και καλούσε σαν άλλοτε τους παρευρισκόμενους στην τάξη .

Οι δάσκαλοι που υπήρξαν καταπληκτικοί, που δούλεψαν σκληρά και άλλαξαν τη ζωή των μαθητών τους, δύσκολα ξεχνιούνται. Το σχολείο είναι μια προπόνηση για τη ζωή ανέφερε ο πρόεδρος στο χαιρετισμό του. Ο δάσκαλος συνήθως επιδιώκει να πείσει τα παιδιά πως η μάθηση δεν είναι καταπίεση, αλλά πως, αντίθετα, είναι απόλαυση .

Με πολύ μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια τιμούμε απόψε μια εκλεκτού ήθους εκπαιδευτικό, μια διαπρεπή δασκάλα – προσωπικότητα που υπηρέτησε στο Ρέθυμνο αλλά και στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στην Εκπαίδευση κυρίως στην εκμάθηση του πιανου την βετεράνο καθηγήτρια κα Αφροδίτη – Φωφώ Ζαμπετακη Λυρούδια .

Τα παιδιά την υπεραγαπούσαν και κυρίως έτρεφαν προς το πρόσωπο της μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση ,γiα την αγάπη της προς αυτά,για την ευγένεια και τη σεμνότητά της,την εργατικότητά της,το πάθος της για τη διδασκαλία,τη μεταδοτικότητά της,τις πολύπλευρες γνώσεις της.

Η σημερινή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη σε αυτήν είναι απόσταγμα της αγαπης των μαθητών –τριών της , που αυτό τα περικλείει όλα..

Η αντιπρόεδρος κα Ελ. Μισιρλή διάβασε το βιογραφικό της τιμωμένης ενώ στο πανελ εναλλάσσονταν παλιές φωτογραφίες. Τα επιφωνήματα των παρευρισκομένων ήταν ασταμάτητα αφού πολλοί από αυτούς ήταν στις φωτογραφίες . Ο κ. πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον κο Μύρωνα Μιχαηλίδη καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής σκηνής και μαθητή της καθώς και τον μουσικοσυνθέτη κο Γιώργο Κουμεντάκη να της απονείμουν τον έπαινο και το μετάλλιο στην τιμώμενη Φωφω Λυρούδια .

Ήταν μια μεγάλη έκπληξη αλλά και δώρο αγάπης η πρόσκληση του κου Μύρωνα Μιχαηλιδη εκ μέρους του συλλόγου προς την τιμωμένη κα Λυρούδια διότι δεν της είχε ανακοινωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή. Δάκρυα χαράς από τη δασκάλα για την παρουσία του καταξιωμένου σήμερα και καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής και μαθητή της, αλλά και υψηλή τιμή για το σύλλογο μας.

Ανέφερε τα εξης η ίδια περιεκτικά: « Αγαπητοί μου κυρίες και κύριοι. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την συγκίνηση μου για αυτήν την τιμή που μου κάνετε σήμερα. Κατ’ αρχήν ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς τον σύλλογο Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κο Γεώργιο Βλατάκη , που μέσα από τις πρωτοβουλίες που παίρνουν για τον πολιτισμό του τόπου μας , μου κάνουν σήμερα την τιμή να αναδείξουν την καλλιτεχνική μου πορεία. Επίσης ευχαριστώ την μαθήτρια μου κα Άννα Φιλιώτου που με την ευκαιρία της εκδόσεως του μυθιστορήματος της ένα πιάνο στην παράγκα , ζωντάνεψε τις παλιές μνήμες και αφιέρωσε σε αυτές το βιβλίο με μια σπάνια φωτογραφία του 1950. …… Θα ήθελα αθόρυβα να κλείσω το κύκλο της ζωής μου , χωρίς τυμπανοκρουσίες , μια που εγώ μέσα μου αισθάνομαι μια γαλήνη,

Εν συνεχεία ένας νέος ταλαντούχος πιανίστας κος Μιχαλης Ιγνατιάδης εκτέλεσε στο πιάνο την μπαλάντα νο 1 του Σοπέν τόσο εκπληκτικά που η αίθουσα της Κρητικής εστίας σείστηκε από παλαμάκια.Η δασκάλα του νεαρού ήταν μαθήτρια της κας Λυρουδια .

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την φιλόλογο κα Ολγα Κουμεντάκη , η οποία παρουσίασε το βιβλίο με έναν ξεχωριστό ,γλαφυρό τρόπο που ταυτόχρονα συγκίνησε αλλά σήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων. Το βιογραφικό της Αννας Φιλιώτη διάβασε ο ιατρός κος Μαρής, ενώ η ηθοποιος Δανάη Καλαχώρα και θυγατέρα της διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.

Συγκινημένη και πολύ χαρούμενη η Άννα Φιλιώτη πήρε τη σκυτάλη ευχαριστώντας το σύλλογο , τη Φωφω Λυρούδια και πολύ εμπνευσμένα και παραστατικά μας μετέφερε μέσα από παλιές φωτογραφίες στο παλιό καλό Ρεθυμνο. Σε πολλές φωτογραφίες που συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές στάθηκε η Άννα όπου ανέφερε ένα ένα τα ονόματα ενώ οι παρευρισκόμενοι τα επαναλάμβαναν μαζί της ξεσπώντας στο τέλος σε χειροκροτήματα χαράς και συγκίνησης.

Η εκδήλωση έλαβε τέλος με τον ομορφότερο τρόπο αφού ένας 8χρονος πιανίστας ονόματι Ανδρέας Χαλος εκτέλεσε στο πιάνο διάφορες μπαλάντες καταχειροκροτούμενος από το κοινό που είχε σηκωθεί όρθιο και τον επευφημούσε με ΜΠΡΑΒΟ!

Ήταν μια ξεχωριστή και σπάνια βραδιά , που λίγοι σύλλογοι γνωρίζουν να διοργανώνουν και που εύχεσαι να υπάρχουν ώστε να κρατούμε ζωντανά τον πολιτισμό., το Ρέθυμνο και τις αξίες του.

Διακρίναμε πολλές παρουσίες όπως: ο διευθυντής της Λυρικής σκηνής κος Μύρων Μιχαηλίδης, ο φημισμένος τενόρος Αντώνης Κορωναίος , ο μουσικοσυνθέτης κος Γιώργος Κουμεντάκης , ο πρόεδρος της Κρητικής Εστίας κ. Χαράλαμπος Σαλβαρακης, ο δικαστικός κος Βασιλης Παπαδακης. ,η πρόεδρος των Νοτίων κα Ευα Κουβίδου , ο Διονύσης Φιλιώτης με τη σύζυγο του,ο γκαλερίστας κος Εμμ. Κανακάκης, η πιανίστα κα Ρίτσα Καρνιωτάκη που ήρθε ειδικά από το Ρέθυμνο, η Ρίτσα Πλατυρραχου, η Αντιγόνη Λινοξυλάκη, κα Στέλλα Κατσιρακη, κα Κατια Χατζιωακειμ, Αφρούλα Χατζιωακειμ, Ελβούλα Παντζαρη, Καίτη Λιοδακη, η Νίτσα Λίτινα, η Βούλα Σαρρή, η Μαρω Γρηγοριαδου ,η Ελευθερία Παρασκευά- Τσάκωνα, η Αγγελική Ξηρά, Μαρίκα Λιαναντωνάκη, Αθηνά Ζαραβίνου, η Ευα Λίτινα,, η Μαίρη Πετρίδου, ο Λευτέρης Δρανδάκης, η Μαρίτα Γενεράλη, Μαρω Ρολόγη, η Μαρία Βασσάλου, η ποιητρια Ευα Χαλκιαδακη, ο Ν. Γουμενακης , η κα Ρίτσα Ακτουδιανακη, η κα Κοπανακη, η Ελ. Μαμαλάκη,ο κος Κατσαντωνης , Χρυσούλα Μπαρμπουνη, κα Στέλλα Κουτρουμπα, κα Καίτη Πετούση, κα Χριστονάκη, Αιμιλια Βογιατζακη, Μαίρη Πριναρακη μαθητές και μαθήτριες της κας Λυρούδια κα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ