ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλά… κρασιά του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Και να που φτάσαμε στο παρά ένα (ή μήπως και ένα;). Ο χρόνος τελειώνει κάποτε... Και τότε πρέπει να σταθείς μπροστά στις ευθύνες σου και να αναλογιστείς τι έκανες… Πέτυχες και πόσο; Κι αν έχεις κότσια επιβάλλεται να κάνεις και καμιά αυτοκριτική αναθεωρώντας τους στόχους σου…

Όλα αυτά είναι δύσκολα για τις ανθρώπινες κυβερνήσεις, εν προκειμένω πρόκειται για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ποιος δεν θυμάται ότι διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους τον ελληνικό λαό πως τάχα μου θα σταθούν σταθεροί και αμετακίνητοι χωρίς να κάνουν πίσω στις συζητήσει με τους δανειστές φίλους μας υπερασπιζόμενοι την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς που απειλούν όσους δανειολήπτες βρίσκονται στο «κόκκινο». Παραμύθια… Τυλιγμένα σε φανταχτερό αμπαλάζ για τους ιθαγενείς που ίσως δεν προσέξουν το περιεχόμενο.

Στη Βουλή κουβεντιάζεται το 3ο πακέτο προαπαιτουμένων του 3ου Μνημονίου που υπέγραψε αυτή η κυβέρνηση μήπως και ευαρεστηθούν οι δανειστές μας και καταβάλουν τα δύο δισ. ευρώ που μας έχουν υποσχεθεί και στη συνέχεια τα 10 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Μαρτύριο της σταγόνας κατάντησε αυτή η ιστορία… Ας δούμε λοιπόν τι καινούριο σκαρφίστηκαν οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι που αυτή τη φορά έβαλαν στο στόχαστρο το κρασί… Να δούμε πότε θα φορολογήσουν και τον… αέρα που αναπνέουμε, γιατί θα το κάνουν κι αυτό, αφού αντιλαμβάνονται πως με τίποτα δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους και το χρέος δεν είναι εξυπηρετήσιμο…

Ιδού: Ειδικό τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη παιγνίων του ΟΠΑΠ και ειδικό φόρο 30 λεπτών σε κάθε φιάλη κρασιού, με στόχο την είσπραξη 450 και 111 εκ ευρώ αντίστοιχα, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης η κυβέρνηση στη Βουλή, με στόχο την εκταμίευση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας.

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση για αποφυγή πληρωμής φόρου από ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, εφόσον έχει προηγηθεί σχετική δικαστική απόφαση σε βάρος του ενοικιαστή. Κοιτάξτε που έπρεπε να πάνε στα δικαστήρια οι ιδιοκτήτες για να πετύχουν το αυτονόητο. Πώς είναι δυνατόν να τους χρωστάνε ενοίκια κι αυτοί να πληρώνουν φόρους γι’ αυτά τα ανείσπρακτα ενοίκια;

Επίσης, περιλαμβάνει αλλαγές στην ρύθμιση των 100 και των 12 δόσεων. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Πιο ανειλικρινή κυβέρνηση δεν έχουμε δει. Άλλες συμφωνίες κάνουν με τους ενδιαφερόμενους πολίτες και άλλα καλούνται να πληρώσουν στο ταμείο. Για τις 100 δόσεις, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει σταδιακή εξάλειψη του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών, το οποίο ισχύει σήμερα, για εξόφληση νέας φορολογικής υποχρέωσης προκείμενου να μην βρεθεί ένας οφειλέτης εκτός ρύθμισης.

Σε ότι αφορά την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων προβλέπεται ότι φορολογούμενος για όφειλες άνω των 50.000 ευρώ θα πρέπει να επιδεικνύει στην εφορία την αδυναμία πληρωμής βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Εντύπωση προκαλεί όμως η απουσία διάταξης με την οποία να καταργείται η επιβολή ΦΠΑ 23% την ιδιωτική εκπαίδευση, από την στιγμή που το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα φορολογικά για την αντικατάσταση του. Ειλικρινά αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στο κάτω – κάτω της γραφής όσοι επιλέγουν για τα παιδιά τους την ιδιωτική εκπαίδευση, ίσως έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το 23% ΦΠΑ.

Αλλού όφειλαν να ρίξουν το βάρος τους: Στη δημόσια εκπαίδευση που την αφήνουν σκόπιμα να αργοπεθαίνει χωρίς εκπαιδευτικούς και με εκατοντάδες ώρες κενά. Σχολικές μονάδες κλείνουν από αδυναμία να εκπληρώσουν το στόχο τους και στα κανάλια ακούς την… αγωνία για το 23% και τους ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων με ιστορία ή όχι… Αλλά ποιος θα μιλήσει γι’ αυτά. Όλοι σφυρίζουν αδιάφορα…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ