ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με σταθερότητα και τρυφερότητα η καθοδήγηση των παιδιών από τους γονείς

0

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εσπερίδα για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με θέμα «Προσεγγίζοντας τα συναισθήματα των παιδιών και οικοδομώντας …νόημα ζωής σε εποχές κρίσης» με βασικό ομιλητή τον παιδοψυχίατρο και οικογενειακό ψυχοθεραπευτή κ. Προκοπίου Αχιλλέα, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015 στο σπίτι του πολιτισμού.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από την υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ρεθύμνου Αντωνίου Ειρήνη, η οποία συσχέτισε μερικά από τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα των εφήβων, την ένταση, την μελαγχολία και την παραβατικότητα που παρατηρούνται στους εφήβους μαθητές, στη μη έκφραση και μοιρασιά των συναισθημάτων τους ή στην υποτίμησής τους από τους άλλους.

Ο κος Προκοπίου προσέγγισε το θέμα με διαδραστικό τρόπο και ζητώντας την ενεργό  συμμετοχή των παρευρισκομένων εντόπισε και συν-ανέλυσε τα θέματα που τους απασχολούσαν. Μερικά από τα κύρια θέματα που προσεγγίστηκαν αφορούσαν τα χαρακτηριστικά της εφηβείας, γιατί βαριούνται οι έφηβοι, την αυτοεκτίμηση, τα όρια, τη βία γονιών, την κληρονομικότητα, την υπευθυνότητα, τα στάδια συναισθηματικής ανάπτυξης, τα χαρακώματα των εφήβων, το διάβασμα, μέσα από την οπτική των συναισθημάτων και των αναγκών.

Ο Προκοπίου σχολίασε στην ομιλία του «ότι οι γονείς κάνουν λάθη, επειδή δεν γνωρίζουν τι να κάνουν, και οι περισσότεροι μεταφέρουν αυτά που έκαναν και σε αυτούς οι δικοί τους γονείς. Υπάρχουν τρόποι, απλοί να τους εφαρμόσουν, αλλά αυτό που είναι δύσκολο είναι η συνήθεια». Επιπλέον, τόνισε ότι τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση από έναν γονέα που να τα αντιμετωπίζει με σταθερότητα και τρυφερότητα, που να θέτει όρια, δείχνοντας, παράλληλα, σεβασμό στα συναισθήματα και στις ανάγκες τους.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ