ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παροξυσμός ιδιωτικοποιήσεων - Ιστορικά δρώμενα διεθνών τοκογλύφων του Μανώλη Σκαρσούλη

0

Η τελευταία δεκαετία της παγκόσμιας οικονομικής ολοκλήρωσης συνοδευόταν από υποσχέσεις για κατάργηση των φραγμών, για αυξημένη κινητικότητα και για μεγαλύτερη ελευθερία. Ωστόσο, επί δεκατρία χρόνια μετά από την κατάρρευση του τείχους του Βερο­λίνου, μας περιβάλλουν πάλι φράχτες που μας απομακρύνουν τον έναν από τον άλλο, μας αποκόβουν από τη γη και μας εμποδίζουν να φανταστούμε ότι είναι εφικτή μια αλλαγή.

Η οικονομική πρό­οδος που συντελείται υπό τον ευφημισμό «παγκοσμιοποίηση» αγ­γίζει πλέον κάθε πτυχή τη ζωής μας, μετατρέποντας κάθε δραστη­ριότητα και κάθε πόρο σε ένα μετρήσιμο και ιδιόκτητο εμπόρευ­μα. Όπως επισημαίνει ο ερευνητής για τα εργασιακά ζητήματα Τζέραρντ Γκρίνφιλντ που ζει στο Χονγκ Κονγκ, το σημερινό στά­διο του καπιταλισμού δεν χαρακτηρίζεται μόνο από την εξάπλωση του εμπορίου στην παραδοσιακή μορφή του, δηλαδή της πώ­λησης περισσότερων προϊόντων στο εξωτερικό.

Χαρακτηρίζεται, επίσης, από την ακόρεστη ανάγκη την αγορών για επέκταση, η οποία τροφοδοτείται από την εμπορευματοποίηση ολόκληρων το­μέων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι ανήκαν στα «κοινά αγα­θά» και ότι δεν ήταν προς πώληση.

Η εισβολή του ιδιω­τικού τομέα στα δημόσια αγαθά δεν συντελείται πλέον μόνο σε το­μείς όπως η υγεία και η παιδεία, αλλά επεκτείνεται και στις ιδέες, τα γονίδια και τους σπόρους που κατοχυρώνονται με πατέντες και περιφράσσονται, ενώ δεν μένουν στο απυρόβλητο ούτε τα φαρμα­κευτικά βότανα, τα φυτά, το νερό, ακόμα και τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.

Η παγκοσμιοποίηση δικάζεται επειδή στην άλλη πλευρά αυ­τών των εικονικών φραχτών βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι, που είναι αποκλεισμένοι από την παιδεία, από την υγεία, από την εργασία, από τα ίδια τους τα αγροκτήματα και τις κοινότητες. Οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και απορρυθμίσεις γέννησαν στρατιές απόκληρων, που οι υπηρεσίες τους δεν είναι πλέον αναγκαίες, ο τρόπος ζωής τους απορρίπτεται ως «οπισθοδρομικός» και οι βα­σικές ανάγκες τους δεν καλύπτονται.

Αυτοί οι φράχτες κοινωνι­κού αποκλεισμού μπορούν να εξοβελίζουν ολόκληρες βιομηχανί­ες, αλλά και να διαγράφουν μια ολόκληρη χώρα, όπως συνέβη με την Αργεντινή.

Στην περίπτωση της Αφρικής, μια ολόκληρη ήπει­ρος εκτοπίστηκε στον κόσμο των σκιών, εκτός χάρτη και εκτός ει­δήσεων, καθώς οι αφρικανικές χώρες αναφέρονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μόνο στη διάρκεια πολέμων, με τους πολί­τες τους να θεωρούνται ύποπτοι ως εν δυνάμει μέλη πολιτοφυλακών, επίδοξοι τρομοκράτες ή φανατικοί αντιαμερικανοί.

Όλοι αυτοί οι φράχτες συνδέονται: Οι πραγματικοί, που είναι φτιαγμένοι από ατσάλι και συρματοπλέγματα, είναι αναγκαίοι για να υπάρχουν οι εικονικοί, οι οποίοι στερούν από τόσο πολλούς ανθρώπους την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους και τον πλού­το.

Πολύ απλά, δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν τόσο πολλοί άνθρωποι από τον συλλογικό πλούτο χωρίς μια στρατηγική ελέγ­χου της δυσαρέσκειας και της κινητικότητας των λαών. Οι εται­ρείες ασφάλειας κάνουν χρυσές δουλειές στις πόλεις όπου υπάρ­χει το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτω­χούς -στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Σάο Πάολο, στο Νέο Δελχί-, πουλώντας σιδερένιες πόρτες, τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και υπερσύγχρονα συστήματα συναγερμού και μισθώνοντας τις υπη­ρεσίες στρατιών σωματοφυλάκων.

Στη Βραζιλία, για παράδειγ­μα, δαπανώνται 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την ιδιωτική ασφάλεια, ενώ οι 400.000 ένοπλοι ενοικιαζόμενοι σωμα­τοφύλακες που υπάρχουν στη χώρα υπερβαίνουν τους αστυνομι­κούς σε μια αναλογία τέσσερις προς έναν. Στη βαθιά διχασμένη Νότια Αφρική, οι ετήσιες δαπάνες για την ιδιωτική ασφάλεια αγ­γίζουν τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που είναι τριπλάσιο από τα κονδύλια που δαπανά ετησίως η κυβέρνηση σε προγράμματα στέγασης.

Αυτές οι περιτειχισμένες κοινότητες, που προστατεύουν τους έχοντες από τους μη έχοντες, είναι μικρόκοσμοι που προοιωνίζονται ένα παγκόσμιο αστυνομικό κράτος - όχι ένα παγκόσμιο χωριό στο οποίο θα χαμήλωναν οι φράχτες και οι φραγμοί όπως μας είχαν υποσχεθεί, αλλά ένα δίκτυο οχυρών που θα συνδέονται μεταξύ τους με στρατιωτικοποιημένους εμπορι­κούς διαύλους.

Αν αυτή η εικόνα του μέλλοντος φαντάζει υπερβολική, είναι επειδή οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε στον δυτικό κόσμο βλέ­πουμε σπάνια τους φράχτες και τους ένοπλους φρουρούς. Τα πε­ριτειχισμένα εργοστάσια και τα κέντρα κράτησης προσφύγων βρί­σκονται σε μακρινές τοποθεσίες, ώστε να μην αποτελούν κατάφω­ρη αμφισβήτηση της θελκτικής ρητορικής για έναν πλανήτη χωρίς σύνορα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ