ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τα δίνουν όλα στην Τουρκία για να ανακόψει το προσφυγικό κύμα

0

Πρόταση για «ελάφρυνση» της Τουρκίας από 400.000 πρόσφυγες με αντάλλαγμα την ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη, θα υποβάλει στην 'Αγκυρα ομάδα «Προθύμων», η οποία απαρτίζεται από εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και θα συνεδριάσει πριν από την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα εισηγηθούν στην 'Αγκυρα να πάρουν 400.000 από τους άνω των δύο εκατομμυρίων πρόσφυγες που έρχονται για το τρέχον έτος μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Η Γερμανία θα αναλάβει, τονίζεται, το μεγαλύτερο βάρος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την απόφασή της να ενισχύσει την συμμετοχή της στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», θα συμβάλει σημαντικά και η Γαλλία.

Επικαλούμενη κύκλους των διαπραγματευτών, πάντως, η FAS διευκρινίζει ότι δεν αναμένεται να γίνει σήμερα αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς, εν μέρει λόγω και των επικείμενων τοπικών εκλογών στην Γαλλία, αλλά θα δοθεί εντολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επεξεργαστεί σχέδιο κατανομής ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η συζήτηση στην ΕΕ αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα. Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εισηγηθεί να διατεθούν από το αποθεματικό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, από όπου συνήθως χρηματοδοτούνται έκτακτα μέτρα στην αγροτική και διαρθρωτική πολιτική, από τα οποία ωφελούνται ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης. «Με την παραίτηση από αυτούς τους πόρους, αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο αλληλεγγύης εφόσον δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

Η FAS επισημαίνει ακόμη ότι η 'Αγκυρα αναμένει μεταξύ άλλων και την αναζωογόνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με το άνοιγμα επιπλέον Κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και πέντε που μπλοκάρει από το 2009 με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Η εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου «λόγω της κυπριακής αντίστασης».

Φάιμαν: Θα υπάρξει συμβιβασμός ΕΕ-Τουρκίας

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα ανακοπεί το κύμα των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη, δίνοντας ως αντάλλαγμα στην Τουρκία οικονομική βοήθεια και στενότερες σχέσεις, δήλωσε στην εφημερίδα Kurier.

"Η Τουρκία θέλει τώρα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να επενδύσει τα χρήματα σε σχολεία και στέγαση. Θα συναντηθούμε κάπου στη μέση", δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν, ο οποίος συγκυβερνά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Είπε πως τα χρήματα θα δαπανηθούν κατά κύριο λόγο για στέγαση και σχολεία και πως η ΕΕ θα δίνει εντολή για πληρωμές μόνο μετά την επιθεώρηση κάθε σχεδίου.

Σημειώνοντας την επιμονή του Ερντογάν ώστε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, ο Φάιμαν σημείωσε τη θέση της Βιέννης ότι αυτό θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία και είναι πιθανό να απορριφθεί. Είπε πως οι συνομιλίες πρέπει να επικεντρωθούν, αντίθετα, σε μία "προνομιακή εταιρική σχέση" με την Τουρκία.

Όταν ρωτήθηκε για τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες που κάνουν από κοινού η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία, ο Φάιμαν είπε πως οι χώρες αυτές είναι καθαροί χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ και αποτελούν τους κύριους προορισμούς των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

"Πληρώνουμε ώστε να ανέβει το επίπεδο ζωής σε άλλες χώρες. Τώρα απαιτούμε να μην μας αφήσουν μόνους με το προσφυγικό θέμα", είπε, επαναλαμβάνοντας την απειλή του ότι οι χώρες που αποφεύγουν ηθελημένα την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων μπορεί να έχουν συνέπειες όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους από την ΕΕ.

Κάλεσε να παραμείνει το σύστημα ανοικτών συνόρων Σένγκεν στην Ευρώπη, το οποίο, είπε, βοηθά τη στραμμένη προς τις εξαγωγές οικονομία της Αυστρίας.

Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές χαλάρωσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, δεδομένου του ρόλου που θα μπορούσε να παίξει η Ρωσία ως σύμμαχος στη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ο Φάιμαν είπε:

"Η συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική. Η προσάρτηση της Κριμαίας δικαιολογούσε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Είμαι υπέρ τού να σκεφθούμε τώρα στην ΕΕ για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ