ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Aux armes citoyens! Στα όπλα πολίτες της Βλασίας Μιχαηλίδου - Τριπολιτάκη

0

Της Βλασίας Μιχαηλίδου - Τριπολιτάκη

Φιλολόγου, Ιστορικού M.Sc.

[email protected]

Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας στις 16 Νοεμβρίου (η πρώτη το 1848 κι η δεύτερη το 2009) έκλεισε με τον εθνικό τους ύμνο, το πολεμικό εμβατήριο που αναφέρεται στους αγώνες των Γάλλων κατά της τυραννίας. Δύο αιώνες αργότερα, το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» της Γαλλικής Επανάστασης ηχεί και πάλι σε όλη την υφήλιο στον αγώνα κατά της τυραννίας του πνευματικού σκοταδισμού, της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού. Η Γαλλία κήρυξε επίσημα τον πόλεμο κατά των φονταμενταλιστών ισλαμιστών, οι οποίοι ύπουλα βάλλονται κατά των αξιών και του τρόπου ζωής των Ευρωπαίων.

Η Ευρώπη μετρά τις πληγές της στα νερά του Αιγαίου, στις συνοικίες του Παρισιού. Πληγές που δεν θα σταματήσουν να αιμορραγούν όσο οι ταγοί της δεν αναμετριούνται με τις ενοχές τους απέναντι στο τέρας της τρομοκρατίας που οι ίδιοι έθρεψαν με τους ανταγωνισμούς τους. Η Δύση έσπειρε ανέμους και θερίζει φονικές θύελλες, πληρώνοντας το τίμημα των ιμπεριαλιστικών επιλογών της και της παρεμβατικής πολιτικής της στην ιστορική πορεία των μουσουλμανικών λαών.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το μήνυμα «η δημοκρατία θα νικήσει την τρομοκρατία», αλλά πόσο αρκεί, για να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες; Ο πρόεδρος ζήτησε από τους Γάλλους να επιδείξουν υπομονή κι αξιοπρέπεια, αλλά οι εικόνες φρίκης, τα σημάδια του μακελειού στους χώρους αναψυχής δεν μπορούν να αφήσουν κανένα πια ήρεμο. Το βαρύ πέπλο της τρομοκρατίας που σκίασε την πόλη του Φωτός απειλεί να αφανίσει όλο το αξιακό σύστημα της Ευρώπης.

Δεν είναι εύκολο το ζήτημα της ασφάλειας στην καρδιά μιας δημοκρατικής κοινωνίας, που καλείται να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα σε δικαιώματα και περιορισμούς, ακροβατώντας ανάμεσα σε φιλελεύθερες φωνές και φασιστικά παραληρήματα. Ποια μέτρα μπορούν πλέον να αναχαιτίσουν τις ορδές των ορκισμένων μαχητών του ISIS; Κάποιοι από αυτούς προέρχονται από τους κόλπους της Ευρώπης, όπου έζησαν απομονωμένοι, αναπτύσσοντας θυμό έναντι της πολυπολιτισμικής κοινωνικότητας και απόλαυσης, μετέβησαν στον τόπο προέλευσής τους, εκπαιδεύτηκαν και επέστρεψαν ως τιμωροί, σχεδιάζοντας πολύ προσεκτικά τον τρόπο και τον τόπο των επιθέσεων.

Η Ελλάδα, μετρά τα δικά της θύματα του πολιτικού φανατισμού, της οικονομικής δυσπραγίας, του ηθικού ευτελισμού. Ο πρωθυπουργός μας διαπραγματεύεται με την Τουρκία τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά τα οικονομικά οφέλη από το δουλεμπόριο δύσκολα αντισταθμίζονται με τα 3 δις. που προσφέρει η Ευρώπη. Η χώρα μας ως τόπος διέλευσης ανεξέλεγκτων ανθρωπορροών, απελπισμένων προσφύγων και επικίνδυνων ισλαμιστών, προσπαθεί να κρατήσει τις δικές της ισορροπίες ανάμεσα στα ανθρώπινα δράματα που εκτυλίσσονται στις ακτές της και την ασφάλεια των δικών της πολιτών. Υπολογίζεται πως 4.500 τζιχαντιστές έχουν περάσει από την Ελλάδα, μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως πολλοί από αυτούς έχουν προμηθευτεί πλαστά διαβατήρια από μηχανισμό που λειτουργεί στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίζουν ανενόχλητοι το ταξίδι τους στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αναμένοντας εντολές για τη δολοφονική δράση τους.

«Η τρομοκρατία αποτελεί μία παγκόσμια πρόκληση κι ως εκ τούτου θα πρέπει να δοθεί μια παγκόσμια απάντηση» δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ωστόσο, το σύνθημα δεν μπορεί να είναι «στα όπλα». Η βία γεννά βία κι ο πόλεμος προκαλεί περισσότερα θύματα.

Υπάρχει κι ένα άλλο πεδίο μάχης σε ιδεολογικό επίπεδο, που στην εποχή μας διεξάγεται κυρίως στον κυβερνοχώρο. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντλεί μεγάλο μέρος της δύναμης του το Ισλαμικό Κράτος, ασκώντας προπαγάνδα, που αποσκοπεί στη στρατολόγηση νέων μελών και στην πρόκληση πανικού μέσω της δημοσιοποίησης των θηριωδιών τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η προσπάθεια των χάκερς Anonymous, οι οποίοι ξεκίνησαν μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι τη μεγαλύτερη επιχείρηση κυβερνοεπιθέσεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με στόχους ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ατόμων που εμπλέκονται και προπαγανδίζουν την τζιχαντιστική οργάνωση.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε την οικονομική ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους ακόμα κι από μέλη των G20, όπως δήλωσε ο Πούτιν στη διάσκεψη κορυφής στην Αττάλεια. Θα πρέπει η Δύση να σταματήσει τη χρηματοδότηση των εξτρεμιστικών Σουνιτικών ομάδων και να καταργηθούν οι ατζέντες της κυριαρχίας και της απληστίας. Μπορούμε να σταματήσουμε τις θηριωδίες πιο αναίμακτα, πιο συντεταγμένα. Με σεβασμό κι επίγνωση. Χωρίς ανταγωνισμούς κι αλαζονεία. Το σύνθημα για «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη» δεν μπορεί να αντικρίζεται με εθνοκεντρική μυωπία και να αναμένουμε την εξασφάλιση κοινωνικής ευημερίας και ειρήνης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ