ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΔΙΚΗ ΡΙΧΤΕΡ: Η πρώτη δίωξη στην Ελλάδα με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο

0

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθεί η κοινωνία του Ρεθύμνου και όχι μόνο  την εκδίκαση της υπόθεσης Ρίχτερ, καθώς πρόκειται για την πρώτη δίκη που βασίζεται στον πολυσυζητημένο αντιρατσιστικό νόμο, σε ό,τι αφορά το σκέλος του νόμου για το πνευματικό έργο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου άσκησε τη δίωξη εκτιμώντας ότι οι επίμαχες αναφορές στο βιβλίο του Γερμανού καθηγητή με τον αυθεντικό τίτλο «Η κατάληψη της νήσου Κρήτης» συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του Κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθείται από τους συνηγόρους του κ. Ρίχτερ προτάσσει ως βασικά επιχειρήματα την ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 1η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

Η δίκη του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ ξεκίνησε με αντιπαραθέσεις την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της «άρνησης εγκλημάτων πολέμου του ναζισμού, τα οποία στρέφονται κατά του Κρητικού λαού».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Γερμανός συγγραφέας δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπείται από τους συνηγόρους του, κ.κ. Α. Αναγνωστόπουλο και Κ. Καλλίρη.

Παράσταση πολιτικής αγωγής, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, δήλωσαν μέλη του Σωματείου Ρεθύμνιων Πληγέντων κατά την Ναζιστική Κατοχή, διά του δικηγόρου Νίκου Κοτζαμπασάκη, ο δήμος Αγίου Βασιλείου διά του δικηγόρου Γιάννη Νικολιδάκη, ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης διά του δικηγόρου Αντώνη Επιτροπάκη και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης.

Παρά το αίτημα που υπέβαλλε η υπεράσπιση ζητώντας την αποβολή της πολιτικής αγωγής, αμφισβητώντας την πληρότητα των στοιχείων που καθιστούν άμεση τη ζημία των αιτούντων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν αμφισβητεί την παράσταση πολιτικής αγωγής των θυμάτων και των απογόνων των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής, το δικαστήριο επέτρεψε την παράσταση πολιτικής αγωγής σε όσους είχαν καταθέσει το αίτημα, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για την ουσία της υπόθεσης κατά την πρόοδο της δίκης.

Λευτέρης Αυγενάκης: «Προσβολή και παραχάραξη της ιστορίας»

Κατά την εξέτασή του, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε

για «παραχάραξη, προσβολή και διαστρέβλωση της ιστορίας», επισημαίνοντας πως το περιεχόμενο του βιβλίου είναι υβριστικό και προσβλητικό για όλους τους Κρητικούς. Στη συνέχεια αφού ανέφερε ότι ως βουλευτής έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται την ιστορία του τόπου, αναφέρθηκε στην αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης υπογραμμίζοντας: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έκρινε και αποφάσισε να επιβραβεύσει έναν παραχαράκτη της ιστορίας και μάλιστα με εν κρυπτώ αναγόρευσή τους σε επίτιμο διδάκτορα».

Μετά την κατάθεση Αυγενάκη και χωρίς η υπεράσπιση να του απευθύνει ερωτήματα, η δίκη διακόπηκε για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου με την πολιτική αγωγή να ζητά την αυτοπρόσωπη παρουσία του Γερμανού καθηγητή στο ακροατήριο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 2η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

Να παραστούν ο Ρίχτερ και οι καθηγητές

που αποφάσισαν για την αναγόρευση

Να παρευρεθούν στη δίκη τόσο ο ίδιος ο καθηγητής Ρίχτερ όσο και οι καθηγητές που αποφάσισαν για την αναγόρευσή του, σε επίτιμο διδάκτορα του Π.Κ. αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνης, εκτινάσσοντας στα ύψη το ενδιαφέρον της δίκης.

Οι καθηγητές που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στη μεθεπόμενη ακροαματική διαδικασία είναι η κ. Ή. Μαυρομούστακου, Δ. Κράβαρης, Α. Γκιούρας, Β. Δαφέρμος, Ν. Αλεξόπουλος, Ε. Αρανίτου, Η. Γεωργαντάς, Θ. Νουτσόπουλος, Δ. Ξενάκης, Α. Στεργίου, Μ. Βλαχάδη, Κ. Μανασάκης, Ε. Παπαβλασόπουλος και Ε. Στεφάνου, που διατελούσε πρύτανης όταν αναγορεύτηκε ο κ. Ρίχτερ.

Από την άλλη πλευρά, οι καθηγητές Ν. Παπαδάκης και ο κ. Δ. Κοτρόγιαννος ανήκουν στους μάρτυρες κατηγορίας με τον κ. Κοτρόγιαννο να έχει ήδη καταθέσει.

Ωστόσο, όσον αφορά στην κλήτευση Ρίχτερ, το δικαστήριο επιθυμεί την παράστασή του, χωρίς όμως να διατάσσει την προσαγωγή του, ενώ δηλώθηκε ότι σε περίπτωση προσέλευσης του θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Upo

Δ. Κοτρόγιαννος: «Να ξανασυζητηθεί το ζήτημα της αναγόρευσης»

Η δεύτερη μέρα της δίκης που ξεκίνησε λίγο μετά της 12 το μεσημέρι άρχισε με την κατάθεση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρη Κοτρόγιαννου, ο οποίος τόνισε πως παρ’ όλο που αρχικά ψήφισε για την αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα, εμβαθύνοντας στο περιεχόμενο του επίμαχου βιβλίου ξεκίνησε να έχει ενστάσεις. Για το λόγο αυτό ζήτησε, όπως ανέφερε, από τη Γενική Συνέλευση του Πανεπιστημίου, να ξανασυζητηθεί το ζήτημα της αναγόρευσης τόσο σε ό,τι αφορά το επιστημονικό έργο όσο και σε σχέση με τα μηνύματα που εμπεριέχει το βιβλίο.

Ο κ. Κοτρόγιαννος ανέφερε ότι στο βιβλίο του ο συγγραφέας εμφανίζει μια αναθεωρητική τάση της ιστορίας και αποδίδει ιδιότητες στους κατακτητές που δεν ανταποκρίνονται σε συνθήκες πολέμου, χαρακτηρίζοντας τους: γενναίους, ευγενείς και με αυτοσυγκράτηση. Στη συνέχεια, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το περιεχόμενο του βιβλίου στοχεύει στο να μειώσει την ευθύνη των πράξεων των Γερμανών μέσα από την εξίσωση Γερμανών και ανταρτών.

«Το βιβλίο προκαλεί, ειδικά φορτισμένους ανθρώπους. Προκαλεί και προσβάλλει τον κάθε ένα που έχει μνήμες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Μανούσος Παραγιουδάκης: «Γκεμπελική

προπαγάνδα από το Ρίχτερ»

Ο πρώτος άνθρωπος που από το 2011 κιόλας, είχε αμφισβητήσει το περιεχόμενο του βιβλίου, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, αφού τόνισε ότι ο ίδιος ο καθηγητής Ρίχτερ θα έπρεπε να είναι παρών στη δίκη καθώς προκύπτουν ζητήματα τιμής, πρόσθεσε ότι στο βιβλίο παρουσιάζονται με απαξιωτικό τρόπο, γεγονότα για τη μάχη της Κρήτης ενώ τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές που παρουσιάζουν τον αστικό πληθυσμό να κόβει μέλη από νεκρούς αλεξιπτωτιστές, με την πρόφαση ότι οι Κρητικοί αδιαφορούν για τον θάνατο.

Ο κ. Παραγιουδάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το βιβλίο του Χάινς Ρίχτερ

χρησιμοποιεί «Γκεμπελικό προπαγανδιστικό μηχανισμό», αφού παραπλανά τον αναγνώστη με τον τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης» ενώ στο εσωτερικό του αναγράφεται ο τίτλος «Επιχείρηση Ερμής: Η κατάκτηση της νήσου Κρήτης».

«Βρίσκει ευκαιρία, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στο αντάρτικο, για να κάνει προπαγάνδα μέσα από επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η δίκη στη συνέχεια διεκόπη για τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 3η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

Τη διακοπή της δίκης για τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου αποφάσισε το δικαστήριο, καθώς δεν παρέστη στο δικαστήριο ο πληρεξουσίος συνήγορος κ. Αναγνωστόπουλος που εκπροσωπεί τον κ. Ρίχτερ, ο οποίος όμως είχε ήδη αποστείλει αίτημα που το δικαστήριο έκρινε ως ασαφές.

Ειδικότερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Ρίχτερ, με έγγραφό του ζήτησε η δίκη να προχωρήσει από εκεί που είχε σταματήσει την Παρασκευή, δηλαδή στην εξέταση του μάρτυρα της πολιτικής αγωγής κ. Παραγιουδάκη, και να διακοπεί για την επόμενη Δευτέρα, οπότε και θα προχωρήσει ο ίδιος στην εξέταση του ίδιου μάρτυρα. Το δικαστήριο έκρινε το αίτημα ασαφές, χαρακτηρίζοντάς το ως αίτημα διακοπής της δίκης.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν ο καθηγητής Ρίχτερ πρόκειται να παραστεί στη δίκη μετά την πρόσκληση που του έγινε, μέσω του συνηγόρου του, την προηγούμενη Παρασκευή. Σε ό,τι αφορά τους καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Π.Κ έχουν κληθεί και αναμένεται την επόμενη Δευτέρα να γίνει γνωστό αν θα παραστούν.

Καθώς ετέθη θέμα επιπρόσθετων μέτρων ασφαλείας από το συνήγορο του κ. Ρίχτερ, ο οποίος υποστήριξε πως μάρτυρας υπεράσπισης προπηλακίστηκε σε χώρο του δικαστικού μεγάρου από πολίτες και αφού το αίτημα κρίθηκε άνευ αντικειμένου, το δικαστήριο ανέφερε πως αν κάποιος μάρτυρας επιθυμεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μπορεί να απευθυνθεί ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, στο Αστυνομικό τμήμα.

Την ίδια ώρα με έγγραφο της Αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου που αναγνώστηκε στο ακροατήριο επισημάνθηκε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με το οποίο γίνεται σαφές ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο συμβάν που να θέτει σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή της δίκης και τη σωματική ακεραιότητα όσων συμμετέχουν σε αυτή.

Οι μάρτυρες κατηγορίας που αναμένεται να καταθέσουν ακόμα, είναι οι: Ευτύχιος Τωμαδάκης, Ηλίας Λουλούδης, Κωνσταντίνος Λάβδας και Νίκος Παπαδάκης, καθώς ήδη έχουν καταθέσει οι: Λευτέρης Αυγενάκης, Δημήτρης Κοτρόγιαννος και Μανούσος Παραγιουδάκης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να κατατεθεί αίτημα από την πολιτική αγωγή για πρόσκληση στην ακροαματική διαδικασία του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, από τον οποίο τιμήθηκε το 2000 ο καθηγητής Ρίχτερ με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει και αίτημα για την παρουσία της επιτροπής του υπουργείου που αποφάσισε την απονομή του τίτλου.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ