ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην Δικαιοσύνη 138 ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κρήτης

0

Με τις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων 138 πρόσωπα που είτε μέσω της Συγκλήτου είτε μέσω της Επιτροπής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Αφετηρία για τις νέες δικαστικές περιπέτειες του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν το πόρισμα δύο οικονομικών επιθεωρητών, το οποίο εντοπίζει κακοδιαχείριση κονδυλίων του ΕΛΚΕ. Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτή που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014 με κατηγορούμενους 19 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης-ανάμεσα στους οποίους και ο νυν υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης-οι οποίοι αθωώθηκαν ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.

Το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου στην παρούσα υπόθεση αφορά σε άλλη χρονική περίοδο από εκείνη της υπόθεσης που εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014. Σύμφωνα με το πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, το οποίο εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, στο εδώλιο παραπέμπονται με κακουργηματικές κατηγορίες 138 άτομα, ενώ για δεκάδες άλλα παύει την ποινική δίωξη είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω θανάτου.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ποινική διαδικασία για τον νυν υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον ευρωβουλευτή, Γιώργο Γραμματικάκη, καθώς για τις δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη διαδικασία με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην Βουλή και στο Ευρωκοινο- βούλιο.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, στην προκειμένη περίπτωση ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνης υπέβαλε την δικογραφία δίχως να έχει ακολουθηθεί προηγουμένως η προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να ζητηθεί άδεια της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιστοίχως για την συνέχιση της ποινικής δίωξης σε βάρος τους και για το λόγο αυτό «η δικογραφία χωρίστηκε ως προς τους κατηγορούμενους αυτούς, επεστράφη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνης και ζητήθηκε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία περί αίτησης χορήγησης σχετικής άδειας αρμοδίως».

Υπενθυμίζεται ότι στη δίκη του 2014, ο κ. Σταθάκης δεν είχε παραστεί στο δικαστήριο καθώς το αίτημα άρσης της ασυλίας του δεν είχε γίνει δεκτό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ